Adam’s Peak

Adam’s Peak ligt in een schitterende omgeving in het centrale gedeelte van Sri Lanka. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord voor verschillende mensen. Het schijnt de berg een voetafdruk van boeddha herbergt.

Adam’s Peak, of Sri Pada

Sri Pada, zo wordt Adam’s Peak ook wel eens genoemd. Het is één van Sri Lanka’s meest bijzondere natuurlijke bezienswaardigheden. De berg steekt dan ook letterlijk en figuurlijk uit boven de rest van de omgeving. Met 2.243 meter is het slechts de op vijf na hoogste plek in Sri Lanka maar de berg heeft een magische uitstraling.

TIP – de Adam’s Peak is een heilige berg. Gedraag je dus respectvol op de berg.

Al eeuwen lang komen mensen hier komen om verschillende redenen. Het oorspronkelijke verhaal zegt namelijk dat Adam’s Peak de voetafdruk van Boeddha is. Gemaakt op verzoek van de lokale god Saman. In de loop der jaren zijn er door verschillende mensen en verschillende geloven andere verhalen aan gegeven. De naam Adam’s Peak komt voort uit het feit dat moslims beweerde dat dit de berg is waar adam voor het eerst voet op aarde zou hebben gezet. Hindoes daarentegen, beweerde dat de voetafdruk is gemaakt door Shiva.

Adam's Peak

Voetafdruk van goud

Op de top van de berg vind je verschillende gebouwen. De zo bijzondere voetafdruk zal bij eerste indruk misschien wat tegen vallen. Het is een kleine, enigszins uit vorm, afdruk geschilderd in goud. Gelukkig voor het verhaal zit de échte voetafdruk verborgen in de grond. Nadat je naar de top bent geklommen vind je op de top twee klokken die pelgrims moeten luiden voor elke keer dat ze de berg beklommen hebben. Het is een flinke klim maar het spectaculaire uitzicht maakt het dat allemaal waard.

Een bijzonder iets is de schaduw die er kan hangen rondom Adam’s Peak. Deze komt namelijk niet overeen me de werkelijke vorm van de top zelf. Boeddhisten zeggen dat die niet de schaduw van de berg is maar een afspiegeling van de ‘Triple Gem’ (een equivalent van de Heilige Drie-eenheid, bestaande uit de Boeddha, zijn leer en de gemeenschap van boeddhistische monniken).

Adam's Peak

Adam’s Peak beklimmen

Veel reizigers beklimmen de Adam’s Peak tijdens hun reis door Sri Lanka. De track naar de top van de berg begint in het nabijgelegen Dalhousie. Onderweg kom je nog een grote staande boeddha tegen. De eerste paar minuten loop je door schitterende thee plantages en oude boeddhistische heiligdommen. Later onderweg gaat het pad wat meer omhoog en kom je lang de grote Peace Pagoda, gebouwd door de Japanners in de jaren ’70.

Hierna wordt de klim pittiger met kleine, korte treden. Het pad is gelukkig wel veilig wat in sommige landen wel eens anders is. Onderweg kom je overigens door mooie bossen met verschillende tropische vogels.

TIP – de beste tijd om Adam’s Peak te beklimmen zijn de maanden december en januari.

Beste tijd reistijd

Eigenlijk hoor je Adam’s Peak ’s nachts te beklimmen zodat je in de morgen vóór zonsopkomst op de top aan komt. ’s Ochtends heb je de mooiste uitzichten en kans op de bijzondere mist die er hangt. De meeste pelgrims beklimmen Adam’s Peak tijdens het pelgrim seizoen die start op de Duruthu poya dag in december of januari en die loopt tot de Vesak poya dag in mei. In deze periode zijn de uitzichten ook het mooist.

Als de de berg buiten het seizoen om wil beklimmen hou er dan rekening mee dat veel shops onderweg dicht zijn en dat de paden ’s nachts niet verlicht zijn. Je loopt dus in het donker. Daarnaast is de mist die de berg zo bijzonder maakt het mooist in december en januari.

Locatie Adam’s Peak

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Adam’s Peak ligt in een schitterende omgeving in het centrale gedeelte van Sri Lanka. Deze 2.243 meter hoge berg is al meer dan 1000 jaar een belangrijk pelgrimsoord voor verschillende mensen. Het schijnt de berg een voetafdruk van boeddha herbergt.

4.0

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.