Alleen reizen?! Hier onze tips!

Alleen reizen klinkt voor sommige niet bepaald aantrekkelijk. Wat als je ergens strand? Kan je ’s nachts wel alleen over straat? Is het niet raar om alleen in een restaurant te zitten? Wat als ik niemand tegen kom? Deze gedachtes zijn volkomen normaal. Niet iedereen heeft het lef en de zin om een avontuur als alleen reizen aan te gaan. Laten deze gedachtes je echter niet tegenhouden! Ten eerste omdat het achteraf allemaal mee valt en ten tweede omdat reizen een unieke ervaring is! Of dat nu naar Azië of door Europa is. Hier onze tips voor diegene die alleen willen reizen!

Ken jezelf!

Dit is misschien wel het belangrijkste weegpunt voor iedereen die alleen wil reizen. Als je juist op reis gaat om jezelf te leren kennen; geen nood, dat gaat gebeuren! Maar als je van jezelf weet dat je geen party animal bent bezoek dan ook geen clubs in de hoop iemand te ontmoeten. Sta je het liefst in de spotlights? Ga dan niet naar een land waar je niet kan communiceren met de locals. Ga ergens heen waar ze Engels spreken! Aan de andere kant is het wel zo leuk om daar te gaan waar geen toeristen komen. Als je dan locals tegen komt zullen ze je begroeten alsof je een rockster bent. Een bijzondere ervaring!

Mocht je bang zijn om bij aankomst alleen te zijn start dan in een grotere stad of bekende regio. Hanoi, Ubud, Bangkok of Chiang Mai zijn steden waar het bijna onmogelijk is om alleen te zijn!

Kies je slaapplaatsen

Slaap niet in dure hotels waar je alleen in een kamer ligt (tenzij je een goede eerste avond hebt…). Hostels zijn goedkoper en staan bekend als ontmoetingsplek voor backpackers. Als je in een dorm slaapt (gedeelde slaapkamer) is het bijna ondenkbaar dat je geen mensen ontmoet. Dit zijn helaas wel vaak toeristen en geen locals. Als je locals wilt ontmoeten kijken dan eens bij het ‘crash at locals‘ netwerk Couchsurfing. Hier kan je je inschrijven en slapen bij locals. Een leuke ervaring! Een extra voordeel als je alleen reist is dat jij kan kiezen waar en wanneer je wilt slapen. Lees hier meer over het overnachten in Azië.

Leer nee zeggen

Dit klinkt misschien gek als je juist mensen wilt leren kennen. Toch is het zo dat solo-travelers sneller mensen leren kennen dan niet solo-travelers. De kans is groot dat je zo vaak met andere reist dat je wel eens alleen wilt zijn. Daarnaast zijn de meeste locals in Azië bijzonder vriendelijk, zo vriendelijk zelfs dat ze je bijna overal voor uitnodigen. Heel erg leuk maar na 10 keer wil je misschien wat anders. Leer de taal van het land en leer zinnen als ‘nee dankje’, of ‘bedankt’.

Koop een boek

Voor de ‘digitale’ generatie klinkt dit als een nachtmerrie maar een boek kan je beste vriend zijn tijdens reizen. Een boek is prima vermaakt als je je verveelt of als je smartphone leeg is, buiten bereik van Wifi is of je alles al gezien hebt. Tijdens een saaie busreis of een lekker dagje aan het strand is het lezen van een boek ontspannend. Een andere mogelijkheid is natuurlijk een pen en een schrijfblok. Al je verhalen opschrijven is niet alleen leuk als je je verveelt maar ook leuk voor thuisblijvers of voor jezelf voor als je weer thuis bent. Wie weet start je wel je eigen website waar je al je reisverhalen kwijt kan 😉

Sta vroeg op

Als het zweet je al uitbreekt bij de gedachte dat je alleen in een bar moet staan sta dan vroeg op. Zo ontwijk je de avonden. Als je vroeg op staat heb je een vers ontbijt, is het nog niet zo druk bij de toeristische plekken, ervaar je magische zonsopkomst en heb je genoeg tijd voor alle activiteiten die je wilt doen. Als je er voor zorgt dat je genoeg te doen hebt op één dag ben je aan het begin van de avond zo uitgeteld dat je om 21:00 in dromenland ligt.

Don’t panic!

Solo travellers worden in het algemeen gezien als vreemd. In de zin van; ‘ah, hij/zij reist helemaal alleen’. Niet terecht omdat de meeste er voor kiezen om alleen te reizen. Maar wat geeft het? Als je alleen reist heb je veel voordelen. Je bepaald zelf je tempo, waar je slaapt, wat je wil zien, je kiest je eigen route, oftewel; pure vrijheid! Daarnaast wordt je als solo traveler vaker uitgenodigd bij locals waardoor je meer van de cultuur mee krijgt.

Voel je dus niet vreemd, doe je eigen ding en geniet van je reis. En zelfs als je je even alleen voelt hoef je niet in paniek te raken. Op reis kom je altijd andere solo travelers tegen en eerlijk gezegd is het ook wel eens lekker om alleen te zijn.

Vermijd fast food

Alleen eten in een restaurant is voor de meeste misschien wat vreemd. Sommige kiezen er daarom voor om te eten bij fast food ketens. Zonde, het eten in (duurdere) restaurants is juist een bijzondere ervaring als je alleen reist. Vaak zijn obers erg vriendelijk tegen je als je zegt dat je speciaal naar die bepaalde plek bent gekomen om te kunnen eten in zijn restaurant.

Azië Expert Reisgids

Goed voorbereid op reis!

ReisgidsWil je goed voorbereid zijn voor jouw reis? Schaf dan onze Azië Expert Reisgids aan. Met het eBook “Voorbereiding” bereiden wij je stap voor stap voor op jouw reis door Azië. Ook staan er meer dan 25 routes in de reisgids.

Hier zou je een hoop informatie uit kunnen halen. Check hier voor meer informatie.