Amber Fort

Het Amber Fort, of Ajmer Fort, zoals het ook wel genoemd wordt is één van de populairste gebouwen in India en wordt drukt bezocht. Er komen gemiddeld 5.000 mensen per dag! Het fort is gebouwd uit een koninklijk paleis van lichtgeel en roze zandsteen in combinatie met marmer. Er zijn vier grote delen in het fort met elk een eigen binnenplaats. Het diende als verblijfplaats van de keizers van Ajmer, de hoofdstad van het Mogolrijk.

Boek de voordeligste vliegtickets hier!

Amber Fort

Het fort werd in 1592 gebouwd door Raja Jai Singh l en later werden er delen bijgebouwd door Sawai Jai Sing. Het Amber Fort ligt dicht bij de stad Jaipur. Het is gebouwd in een plaatsje wat vroeger een klein dorpje was, genaamd Amba. Later werd dit stadje onder het gezag van de Kachwaha clan, onder leiding van Akbar de Grote, de hoofdstad van zijn rijk en er werd begonnen aan de bouw van het paleis. Amba bleef de hoofdstad tot in 1727 Sawai Jai Sing de hoofdstad verhuisde naar Jaipur.

Je komt het fort binnen door de hoofdpoort, de  Suraj Pol (Sun Gate). Deze komt uit op de Jaleb Chowk, de grootste en belangrijkste binnenplaats. In de hoogtijdagen van het Mogolrijk was dit de plek waar alles gebeurde. Het leger kwam hier terug en showde hun buit aan de bevolking en vrouwen van stand konden het bekijken vanuit de ramen van het immense fort. Je kan het fort zelf verkennen maar met een gids (of audiotour) leer je veel meer van het eeuwenoude Amber Fort. Een imposante trap brengt je vanaf Jaleb Chowk naar het hoofdpaleis. Voordat je deze trappen beklimt is het zeker ook de moeite waard om naar de kleine Siladevi Tempel te gaan aan de rechterkant van Jaleb Chowk.

Het Amber Fort kan worden bezocht vanuit Jaipur. Meestal zijn dit dagtrips en wordt je met een 4WD vanuit Jaipur naar het Amber Fort gebracht. De kosten zijn niet zo hoog en het Amber Fort is het zeker waard! Het imposante fort ligt op een mooie plek en doordat je er makkelijk bent is het de dagtrip zeker waard. Je kan bij je hotel of hostel in Jaipur vragen naar de mogelijkheden voor een dagtrip.

Locatie Amber Fort