Anuradhapura

Meer dan 1.000 jaar was Anuradhapura toneel van Singhalese koningen die vanuit deze stad hun koninkrijk aanstuurde. Het was één van de grootste en belangrijkste Sri Lankaanse koninklijke hoofdsteden van die tijd. De glorie is enigszins vergaan maar nog steeds is Anuradhapura een prachtige stad met paleizen, stoepa’s, schitterende tuinen en een indrukwekkende geschiedenis.

Vlieg voordelig naar Sri Lanka!

Anuradhapura

De stad ligt op ruim 200 kilometer landinwaarts ten noorden van Colombo en heeft een indrukwekkende geschiedenis achter de rug. Ruim 1.200 jaar was Anuradhapura de stad waar alles gebeurde. Het was de politiek, culturele en machtige hoofdstad van het Anuradhapura rijk. Hoewel de mystiek van een oude koningsstad een beetje is vergaan is de stad nog steeds toneel van vele bezienswaardigheden.

Vandaag de dag wordt Anuradhapura door vele nog steeds gezien als heilige stad, mede door de Boom der Verlichting, ook wel de Bodhi Boom. De vijgenboom waaronder de Boeddha zijn verlichting vond. Anuradhapura is dan ook een belangrijk pelgrimsoord in Sri Lanka.

Highlights Anuradhapura

Dat de stad nog steeds van grote waarde is blijkt wel uit het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. De stad heeft dan ook veel highlights die het bezoeken waard zijn met de Bodhi Boom, Ruvanvelisaya Dagoba en Loha Prasada als bekendste.

Ruvanvelisaya Dagoba

Als vele gezien als de mooiste dagoba van de stad. Koning Dutthagamini’s liet deze tempel zo’n 140 voor Chr. bouwen en het schijnt één van de mooiste te zijn geweest. Het word omringd door een mooie tuin waar zowel locals als reizigers even bijkomen. De Ruvanvelisaya Dagoba is niet te missen in de stad aangezien dit witte bouwwerk 55 meter hoog is en versierd is met prachtige details. Zeker een bezoek waard tijdens je verblijf in Anuradhapura.

Loha Prasad

Dit paleis moet in zijn gloriedagen gigantisch zijn geweest. Het werd door koning Dutugemunu gebouwd in de tweede eeuw voor Chr. en telde in die dagen duizenden slaapplekken en negen verdiepingen. Helaas is er niet veel meer over van het paleis zoals die was. Tegenwoordig zijn het de ruim 1.600 pilaren die delen van het paleis in eren houden.

Bodhi Boom

De Bodhi Boom is één van de belangrijkste plekken ter wereld voor boeddhisten. Het is deze vijgenboom waar boeddha verlichting zou hebben gevonden. Aangezien het boeddhisme uit Sri Lanka de hele wereld over is gegaan is het voor veel boeddhisten een belangrijke plek. Rondom de boom vindt je vier stoepa’s van 80 meter hoog die deze Boeddhistische plek moeten beschermen.

Locatie Anuradhapura