Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

Backpacken in Azië

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 87

Bijgewerkt op 2 april, 2020

Het backpacken in Azië biedt daarnaast heel veel vrijheid. Je planning kan je zelf maken waardoor je niet vast zit aan een schema van een georganiseerde tour. In Azië heb je keuze uit genoeg landen. Of je nu de feesten van Thailand zoekt, de stranden en eilanden van Indonesië, de cultuur in Nepal of de tempels in Cambodja. Backpacken is een goede manier om alles te bezoeken, een manier die vooral bij jongeren populair is. Backpacken in Azië is daarnaast door de gunstige prijzen voor veel mensen haalbaar.

Backpacken in Azië. Iedereen heeft er wel eens in zijn omgeving van gehoord! Backpacken is een populaire en tevens prachtige manier om het continent te verkennen. Omdat Azië goedkoper is dan Europa, het weer is er bijna altijd goed, je hebt er schitterende cultuur en natuur en de mensen zijn ontzettend vriendelijk!

Backpacken in Azië

Backpacken in Azië is de laatste jaren heel erg populair geworden. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het continent heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van vriendelijke locals tot heerlijk eten.

Als je gaat backpacken door Azië boek je vaak niks van te voren. Maar dat betekent niet dat je niks hoeft te plannen of uit hoeft te zoeken. Op deze pagina geven we je wat tips voor het backpacken in Azië.

Waarom Backpacken in Azië

Iedereen heeft een ander doel met backpacken. De één is op zoek naar de mooiste stranden, de ander juist naar cultuur en sommige willen juist actieve dingen wil doen; elke backpackreis is anders. Maar je kan van één ding uit gaan; de belangrijkste reden voor mensen om te gaan backpacken in Azië is de vrijheid die ze ervaren.

De vrijheid

Vervoer Vietnam

De vrijheid die je ervaart tijdens het backpacken in Azië is ongekend! Je hebt geen druk van je werk, geen verplichtingen naar je vrienden of familie. Elke dag kun je doen wat je wilt en elke dag is een nieuw avontuur. Of je nu alleen gaat, met vrienden of je partner. Het is een onvergetelijk avontuur.

De cultuur

backpacken in azie

In Azië vind je misschien wel de meeste en mooiste tempels ter wereld. Sommige zijn heel erg bekend zoals de Angkor Wat of de tempels in Bagan. Maar je hebt ook minder bekende tempels die het bezoeken zeker waard zijn. En naast de tempels vind je in Azië ook tradities en rituelen die al eeuwen stand houden.

De natuur

Banaue

Het zal niemand verbazen dat Azië een prachtige natuur heeft. Elke natuurliefhebber komt hier aan zijn trekken want er is hier werkelijk van alles. De vulkanen in Indonesië, de stranden in de Malediven, de eilanden van de Filipijnen, de rijstvelden in Vietnam of de nationale parken in Thailand. In Azië vind je het!

Makkelijk reizen

Backpacken in Indonesië

Reizen in Azië is super makkelijk. Je kunt een ticket Bangkok boeken en vanaf daar je reis verder plannen. Reizen in de landen zelf is spotgoedkoop. Een busticket of treinticket kost vaak niet mer dan een paar euro. Je reist ook makkelijk tussen de landen. Zo kun je meerdere landen bezoeken.

Veelzijdigheid

Nha Trang

De veelzijdigheid van Azië en de vriendelijke bevolking is een belangrijke factor om voor Azië te kiezen. Daarnaast ontmoet je met het backpacken vaak een hoop mensen. Dat in combinatie met de mooie natuur, de indrukwekkende cultuur en de lage prijzen maken Azië een veelzijdige bestemming.

Goedkoop

markt yangon

Reizen in Azië is behoorlijk goedkoop. Met een budget van €800 per maand kun je slapen, eten, vervoer regelen, highlights bezoeken en nog eens een keer iets geks doen. Je reist dus met een klein(er) budget en dat is als backpacker wel zo handig. Er zijn landen waar je met €20 per dag rond kan komen.

Budget backpacken in Azië

Hoewel Azië natuurlijk goedkoper is dan reizen in Europa zal je toch wat euro’s paraat moeten hebben voor een je reis. Kijk ook goed naar welk land past in je budget. Sommige landen zijn een stuk duurder dan andere! Als je dat weet, weet je wat je budget moet zijn.

Je budget is uiteraard afhankelijk van wat je wensen zijn en hoe jou leefpatroon is. Slaap je in hostels met meerdere mensen op een kamer of liever in een eigen kamer? Eet je bij de bekende eetstalletjes langs de weg of in restaurants? Allemaal dingen die van invloed zijn op je budget.

TIP € – Reken op zo’n €25 tot €30 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €800 tot €1.000 per maand.

Het is dan ook moeilijk te voorspellen wat je budget zal zijn maar hou rekening met ongeveer €25 tot €30 per dag. Hierdoor kom je op ongeveer €800 tot €1.000 per maand. Het kan natuurlijk ook goedkoper als jij heel basic reist en natuurlijk ook duurder als je voor meer luxe kiest.

Zorg er ook voor dat je een reserve hebt waar je makkelijk bij kan voor de gebruikelijke noodgevallen. Een goed streven is om naast je ‘normale’ budget nog eens 30% tot 40% extra te plannen  voor noodgevallen.

Creditcard

Neem daarnaast altijd een creditcard mee! Het maakt het online boeken van tickets of ho(s)tels ontzettend eenvoudig en je bent dan ook nog eens automatisch verzekerd. Daarnaast kan je overal met een creditcard terecht, iets wat niet altijd geldt voor je pinpas.

Vaak zit er als extra ook nog een goedkope reisverzekering bij. Genoeg reden dus om een creditcard mee te nemen op reis.

Als je er voor kiest om GEEN creditcard mee te nemen zorg er dan wel voor dat je pinpas buiten Europa werkt. Banken zetten dit automatisch uit. Je kunt dit vaak snel en eenvoudig online regelen maar je zal niet de eerste zijn die in het buitenland staat en niet kan pinnen.

Check daarnaast ook altijd of je pinpas gebruikt kan worden in Azië en pas dit zo nodig aan! Kijk ook even wat de extra kosten zijn voor het pinnen in Azië.

backpacken in azie

Vliegtickets Azië

Een vliegticket is meestal het beginpunt van je reis naar Azië.  Er zijn veel mogelijkheden en websites op het internet om zelf een vliegticket Azië te boeken. Als je alleen gaat backpacken in Azië is een enkeltje naar Bangkok de beste optie.

Bangkok noemen ze ook wel de ‘toegangsport voor Zuidoost-Azië’, het heeft de beste en snelste verbindingen met de rest van (Zuidoost) Azië. Mocht je al een redelijke planning in je hoofd hebben zitten is een open ticket ook een optie.

Met een open ticket kan je vaak een aantal vluchten boeken in een ruim tijdsbestel (bijv. een jaar). Je kan echter je data aanpassen als je dit (ruim) van te voren aangeeft. Hierdoor heb je de zekerheid van een ticket maar niet de vastigheid dat je op een vooraf bepaalde datum terug moet.

Bij het boeken van je vliegticket naar Azië kan je eens kijken bij onze reistips over het boeken van je ticket.

TIP ♥ Boek HIER de goedkoopste vliegtickets naar Azië!

CheapTickets

Skyscanner

Welke landen in Azië?

Voor dat je je reis begint wil je eerst weten welke landen je wilt bezoeken. En dat is lastig want er zijn er nog al wat in (Zuidoost) Azië. Zoek je feest en strand of juist rust en cultuur?

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden en eigenlijk heeft elk land zo zijn eigen charme.

Thailand heeft de bekende Full Moon party’s en de schitterende eilanden maar ook genoeg rust en cultuur te bieden.

En landen als Nepal of Myanmar bezoek je meer voor cultuur en natuur.

Landen als Indonesië en de Filipijnen hebben weer de mooiste eilanden terwijl je in Vietnam misschien wel de leukste reis hebt? Weet je echt niet welke landen je moet bezoeken en zoek je een beetje hulp? Check dan onze pagina waar een overzicht van alle landen!

Backpacken Malediven

Heb ik een visum nodig?

Of je wel of geen visum nodig hebt verschilt per land. Het ene land hanteert strengere regels wat betreft een visum dan andere landen. In sommige landen, zoals de Filipijnen, heb je geen visum nodig terwijl landen als China weer heel erg streng zijn wat betreft een visum.

Check daarom altijd of je een visum nodig hebt want zonder geldig visum word je zonder pardon in het eerste vliegtuig naar huis gezet! Op onze landenpagina’s vind je uitgebreide informatie wat betreft een visum.

Voor welke landen heb je een visum nodig

*bij sommige landen krijg je een gratis visum voor bijvoorbeeld 30, 60 of 90 dagen. Als je langer blijft heb je wel een visum nodig!

Voorbereiding backpacken Azië

Voordat je überhaupt weg gaat is het goed om je af te vragen waarom je wilt backpacken in Azië en wat je uit je reis wil halen. Als je dat weet kijk dan eens op de kaart of speur op internet welke plekken voldoen aan jouw wensen.

Azië is een geweldig continent maar kent een hoop verschillen tussen bepaalde landen.

Ben je een type dat alles van te voren uitstippelt of ga je liever op de bonnefooi? Dat is een belangrijke afweging bij het backpacken Azië. Niet ieder land in Azië is namelijk geschikt voor ongeplande reizen.

Zo zal je in China wat meer moeten bedenken wat je wil zien dan bijvoorbeeld Thailand. Je zal daarom goed moeten kijken naar welke landen je wilt bezoeken en wat je daarbij nodig hebt. Maak een lijstje van de landen die je wil zien en probeer de volgende vragen te beantwoorden;

 • Heb je een visum nodig voor het land dat je bezoekt? Of kun je een visum aanvragen bij de grens? Een zogeheten Visum Upon Arrival. Voor sommige landen moet je het visum al vanuit Nederland regelen. Meer informatie vind je op de visum pagina per land.
 • Wat kost een reis door zo’n land?
 • Waar moet ik rekening mee houden qua cultuur of eten
 • Hoe is het weer en wat is de beste reistijd?

Kleine voorbereiding

Natuurlijk is de grootste uitdaging en motivatie om op de bonnefooi richting Azië te gaan. Maar een kleine voorbereiding kan geen kwaad. Je hoeft niet vast te leggen wanneer je waar heen wilt maar check van te voren bijv. inentingen, visums of de beste reistijd van een land.

Al deze punten staan bij ieder land op onze website aangegeven dus kijk daar gerust eens rond. Je kunt ook onze reistips bekijken voor meer informatie.

Reistips Azië

Ga goed voorbereid backpacken door Azië en lees al onze reistips! Zo voorkom je onaangename verrassingen tijdens je reis!

Backpack kopen

Een backpack kan niet ontbreken tijdens je reis. Check daarom onze pagina waar we alles uitleggen over goede backpacks!

Reisverzekering

Een reisverzekering wordt vaak overgeslagen. Toch is een reisverzekering wel essentieel op reis. Check daarom onze tips!

Azië Routeboek

 Hét hulpmiddel voor onderweg in Azië. Met meer dan 25 zeer uitgebreide routes door nagenoeg alle landen!

Bagan
Sai Yok

Benodigdheden Backpacken Azië

Als je op gaat backpacken in Azië heb je uiteraard de juiste benodigdheden nodig. Dit kan van alles zijn; van een backpack tot een goede reisgids voor Azië en van een moneybelt tot een EHBO kitje.

Hoewel alles te koop is kan een dure aankoop ter plekke een grote aanslag zijn op je budget, denk daarom goed na over wat je wel en niet mee wilt nemen tijdens het backpacken in Azië. Wij hebben hieronder een lijstje gemaakt met artikelen waarvan wij denken dat ze niet mogen ontbreken tijdens je reis;

Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die voor deze lijst in aanmerking kunnen komen. Wat ons betreft zijn dit echter de belangrijkste.

Wat is de beste reistijd?

De beste reistijd om in Azië te reizen is niet zo makkelijk te bepalen omdat dat per land verschillend is. Je kunt er van uit gaan dat de temperatuur altijd goed is met een gemiddelde van rond de 28 graden.

Daarnaast is het zo dat in Zuidoost-Azië onze wintermaanden over het algemeen de beste maanden zijn om in te reizen. In de zomermaanden regent het namelijk meer. Landen als China, Japan en Zuid-Korea lopen ongeveer gelijk met onze zomer qua beste reistijd.

Voor een beter beeld van de beste reistijd per land verwijzen we je graag naar onze landenpagina’s waar meer informatie te vinden is. Hieronder vind je een klein overzicht van de beste reistijd per land.

Wat wij vinden:
 • 9.2/10
  Azië Expert - 9.2/10
9.2/10

Samenvatting

Backpacken in Azië is de laatste jaren heel erg populair geworden. Daar zijn een aantal redenen voor (die je hieronder leest). Het continent heeft ook ontzettend veel te bieden. Van prachtige stranden tot eeuwenoude tempels en van vriendelijke locals tot heerlijk eten.

Meer lezen over Backpacken in Azië?

87 comments

 1. Dennis

  Hey, Ik ben net afgestudeerd aan HBO CMD (User experience designer) en wil heel graag een reis maken voordat ik aan het werk ga. De wereld zien, inspiratie opdoen en genieten van de wonderen van de wereld!

  Nu ben ik nooit zelf buiten Europa geweest en nooit wezen backpacken. Wel heb ik een half jaar in Spanje op mij zelf gewoond.

  Ik wil heel graag dingen zien en doen, alleen lijkt het mij een beetje eng & saai om alleen te gaan en het backpacken is ook redelijk spannend gezien ik niet precies weet hoe zoiets verloopt.

  Ik ben een creatief persoon en daarom lijkt het mij voornamelijk leuk om prachtige wonderen te zien als versch. landschappen, tempels en te leren over andere culturen. En natuurlijk leuke dingen doen!

  Ik dacht zelf aan Japan gezien ik erg benieuwd ben naar de open cultuur, de creativiteit en natuurlijk de prachtige landschappen en oude wonderen als tempels. En, misschien is er zelf nog een tempel met oude vechtkunsten waar je een korte cursus kan volgen. En de bloesem… lijkt mij echt prachtig.

  Nu hoor en zie ik dat veel backpackers een reis door Azië doen, maar ik hoor weinig over Japan. Enig idee wat voor reis nou echt het geld waard is als je bijv. 3 maanden ofzo ervooruit pakt? Ik denk zelf wel ruim voldoende geld opzij te kunnen leggen, tenzij het echt krankzinnig duur wordt.

  Is een reis door Japan het waard of zou je eerder iets anders doen?

  En wat is een goede manier om bijvoorbeeld een reismaatje(s) te vinden? (Of als single kan het ook geen kwaad om miss een leuke meid tegen te komen!)

  Ik wil in ieder geval veel dingen zien, gezelligheid en met andere reizigers leuke dingen doen! Als ik bijv. naar Japan zou gaan dan wil ik 1000% als Disney en pretpark fan, samen met andere gezellige mensen de pretparken bezoeken!

  Het is een lang stuk tekst en veel vragen, maar ja het is voor mij echt nog een spannende zoektocht naar een gave reis :)

 2. Silke

  Hi!
  Een vriendin en ik zijn van plan om begin volgend jaar een reis door azie te maken. We willen graag 3/4 maanden reizen en willen graag Nepal, thailand en indonesie bezoeken. We vroegen ons af hoe realistisch dit is? Of kunnen we beter een andere route kiezen?

 3. Jeffrey

  Hey!

  Ik wil in september voor 6 maanden lang gaan reizen van Indonesië via singapore/maleisië via thailand, vietnam, cambodja, laos naar Hong kong en nog daar een groepsreis te doen door China. En eventueel als ik nog geld over heb naar Japan door te vliegen. Denk je dat dit mogelijk kan zijn
  In een tijdsbestek van 6 maanden?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Jeffrey,

   ik tel 8 landen. Met Japan erbij zelfs 9. Dat is iets te veel van het goede. Voor landen als Indonesië, Japan, Vietnam, China en Maleisië moet je al minimaal een maand rekenen om een beetje het land te verkennen. Ik zou me richten Zuidoost-Azië en wellicht China en HK van je lijst af te halen. Japan zou ik sowieso laten schieten als je maar 6 maanden hebt. Het is lastig, maar je kunt beter iets minder lande goed bezoeken dan dat je door elk land moet haasten om alles te zien.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken