De Banda Eilanden

De Banda Eilanden zijn relatief onbekend in Indonesië maar behoren tot de mooiste eilanden van het land. Met de combinatie van natuurlijke schoonheid, vriendelijke locals, een boeiende geschiedenis en de schitterende stranden behoren deze tien eilanden tot de mooiste in heel Indonesië. Helemaal indrukwekkend zijn de onderwater activiteiten zoals snorkelen en duiken waar je veelkleurige koraal en tropische vissen ziet.

Banda Eilanden

De Banda Eilanden liggen onder het eiland Maluku waardoor ze niet heel toegankelijk zijn zoals bijvoorbeeld de Gili eilanden. Dit resulteert in eilanden die nog niet overspoeld zijn door het toerisme en waar de natuur nog helemaal in tact is. De belangrijkste eilanden in de Banda archipel zijn Pulau Neira (met de hoofdstad Bandaneira) en Banda Pulau Besar. Daarom heen liggen nog Hatta , Ai en Neilaka die elk uitblinken in volkomen onontwikkelde stranden.

TIP – er is een vliegveld op Bandaneira met vluchten tussen Ambon en Bandaneira. Helaas kun je niet online boeken en zul je de laatste updates moeten vragen bij je accommodatie.

Verder heb je nog Run met de kalkstenen rotsen, de nootmuskaat productie een indrukwekkende geschiedenis. Je vindt er geen tempels zoals de Borobudur maar wel enkele Nederlandse gebouwen. Als de Banda Eilanden makkelijker te bereiken waren hadden ze zonder twijfel tot de populairste bestemming van Indonesië behoort. Maar vooralsnog heb je deze prachtige eilanden bijna volledig voor jezelf. En dat is wel zo fijn.

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Indonesië? Check dan onze reisgids Indonesië.

Deze gids bevat ruim 120 pagina’s met uitgebreide informatie, handige tips en 4 uitgebreide routes door Indonesië beschreven.

Banda Eilanden

Traditionele vissersboot bij een van de eilanden

Transport

Je kunt vrij eenvoudig tussen de eilanden reizen. Bandaneira is het ‘hoofdeiland’.

Vanaf hier gaan ferries, vissersboten of longtails richting Pulau Ai, Ambon, Run en Besar. Prijzen variëren van 5.000 tot 40.000 Rp.

Specerijen

Al sinds de eerste eeuw na Christus zijn de Banda Eilanden één van de weinige producenten van de geurige nootmuskaat waardoor er veel Chinese, Indiase en Arabische schepen naar de eilanden reisde. Deze kostbare specerijen konden verkocht worden op buitenlandse markten met een enorme winst.

TIP – een van de leukste dingen om te doen is Gunung Api beklimmen op Pulau Gunung Api

De bevolking van de Banda Eilanden leefde van hun natuurlijke bronnen zoals nootmuskaat en andere specerijen. Later kwamen de Nederlanders hier die de specerijenhandel wilde domineren. De Banda Eilanden hadden een enorme reputatie vanwege hun unieke specerijen maar het is slechts een klein cluster van tien eilanden in de Banda Zee, de diepste zee rondom Indonesië met een diepte tot 6.500 meter.

Banda Eilanden

Uitzicht op een van de eilanden

Duiken Banda Eilanden

De Banda Eilanden behoren tot de beste duiklocaties van Indonesië voor zowel beginners als ervaren duikers. Je hebt hier ondiepe lagunes bij Bandaneira en Gunung Api tot diepe wateren rondom Hatta Island. De Banda Eilanden liggen 132 kilometer ten zuidoosten van Ambon.

De eilanden liggen in een afgelegen en prachtig mooi deel van Indonesië. Met indrukwekkend koraalriffen, warme zeeën en exotische vissen zijn de Banda’s een paradijs voor duikers die uit de hele wereld komen om een aantal van de meest afgelegen en ongerepte duiklocaties ter wereld te verkennen.

Banda Eilanden

Vandaag de dag trekken de Banda Eilanden duikers, zeilers en zelfs cruiseschepen uit de hele wereld vanwege de oogverblindend mooie natuur, zowel boven als onder de grond.

Welk eiland je ook aan doet, overal ben je in een tropische omgeving, vind je een bijzondere historie, vriendelijke locals en de mooiste koraalriffen. Een bezoek aan de Banda Eilanden is een bezoek aan het best bewaarde geheim van Indonesië. Vluchten gaan niet frequent maar het is het wachten waard!

Locatie Banda Eilanden

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
5.0