Banteay Srei

Banteay Srei staat bekend als de parel van de Khmer kunst en vele beschouwd als de mooiste tempel uit het Angkor rijk. Dit komt vooral door de enorm gedetailleerde tekeningen en een aantal van de mooiste steenhouw werken ter wereld. De Banteay Srei tempel ligt op een uurtje rijden van Siem Reap en is makkelijk bereikbaar.

Banteay Srei

De naam Banteay Srei betekent de ‘tempel van de vrouwen’. Dit omdat men beweerd dat de tekening zo gedetailleerd en precies zijn, dat dit alleen gemaakt kan zijn door vrouwenhanden. De tempel is gebouwd in het jaar 967 en net als veel tempels in Cambodja is ook de Banteay Srei gebouwd naar het Hindoeïsme. De reliëfs laten ook Hindoeïstische verhalen zien. Het is één van de kleinste Angkor tempels die er te vinden is maar de Banteay Srei compenseert zijn kleine afmetingen met grootste schoonheid! De tempel verkeerd na honderden jaren nog steeds in goede staat wat de tempel een extra dimensie geeft.

De Banteay Srei is de enige van de grote(re) tempel(s) die niet gebouwd is in opdracht van een koning. Deze tempel werd gebouwd door een hoveling genaamd Yajnavaraha in het jaar 967. Yajnavaraha was in die tijd wel raadgever van koning Rajendravarman. Het noordelijke gedeelte van de tempel werd gewijd aan de god Shiva, het centrale gedeelte aan de koning destijds en de andere gedeeltes werden gewijd aan Vishnu. De tempel is vierkant met ingangen aan de west en oost kant.
De tempel kenmerkt zicht door schitterend houtsnijwerk die enorm gedetailleerd zijn. Waar de Angkor bekend staat om zijn details in de muren gaat het in de Banteay Srei nog een stukje verder. Werkelijk elke centimeter is hier bedekt met schitterende details.

Ontdekking en plundering Banteay Srei

Toen de Banteay Srei werd ontdekt dacht men dat het uit de 13e of 14e eeuw kwam vanwege de extreem gedetailleerde toevoegingen. Ze hebben op de tempel echter aanwijzingen gevonden uit de 10e eeuw. Toch willen verschillende experts een nieuw onderzoek verrichten omdat ze denken dat de details en tekeningen niet zo gedetailleerd kunnen zijn geweest in de 10e eeuw. Sommige denken dat de Banteay Srei ooit opnieuw is gebouwd en dat er oude delen uit de 10e eeuw zijn blijven staan. Wat de theorie ook mag zijn; feit blijft dat de tempel uniek is in zijn soort.

De Banteay Srei kent tevens een bijzonder verhaal. In 1923 kwam de tempel in het nieuws doordat Andre Malraux, een jonge Fransoos, gearresteerd werd door het Franse leger wegens het plunderen van deze tempel. Dit was een enigszins hypocriet besluit van de toenmalige Franse leiders in Cambodja, omdat de Fransen zelf grote aantallen kunststukken hebben gestolen uit verschillende tempels in Cambodja. André Malraux werd later wel minister van cultuur van Frankrijk.

Locatie Banteay Srei