Batanes

Als je de Filipijnen even wil ontsnappen hoef je het land niet uit. Je kan namelijk ook naar Batanes; een groep van 10 eilanden in het noordelijkste gedeelte van de Filipijnen. Slechts drie van deze eilanden zijn bewoond. Het landschap op de eilanden wisselt elkaar af met vulkanen, ruige kliffen, groene heuvels en witte stranden met turquoise zeewater.

Boek hier voordelige vliegtickets naar de Filipijnen

Batanes

Batanes lijkt qua landschap in niks op de rest van de Filipijnen. Je waant je eerder in Schotland alleen dan met mooiere stranden en beter weer. De drie bewoonde eilanden zijn het ‘hoofdeiland’ Batan, Sabtang waar je de mooiste tradities vindt en het rustige Itbayat. Er wonen op deze eilanden nog geen 20.000 mensen. Vandaag de dag heeft zie je op de eilanden van Batanes nog een paar overblijfselen van de Spaanse overheersing in de vorm van oude kerken en bruggen.

Leuke activiteiten op de eilanden van Batanes zijn bijvoorbeeld het huren van een fiets en door de prachtige omgeving fietsen langs ruige terreinen, prachtige valleien, groene weilanden met waterbuffels en  paarden en kustlijn waar golven de hele dag door binnen rollen. Het oude kustplaatsje Diura is ook de moeite waard, zeker tijdens het visseizoen als het Kapayvanuvanua ritueel wordt uitgevoerd. Als je meer van actieve dingen houdt kna je Mt. Iraya in Basco beklimmen en als je meer van cultuur bent kan je oversteken naar Sabtang Island waar de Ivatan cultuur nog steeds stand houdt. En je mag Batanes al helemaal niet verlaten voordat je de verbazingwekkende boogformatie hebt gezien langs de kust.

Tyfoons op Batanes

Batanes ligt op een bijzonder gevoelige plek als het gaat om tyfoons. De eilanden raken regelmatig beschadigd door tyfoons. De inwoners van Batanes hebben hierdoor tyfoon-bestendige huizen gebouwd. Ze bouwen hun huizen iets ondergronds met een meter dikke kalkstenen muren en daken van gras. De beste tijd om Batanes te bezoeken is tussen maart en mei, wanneer het relatief droog is en tyfoons onwaarschijnlijk.

Flora en fauna

Batanes is een goede plek om vogels te spotten. Het herbergt een aantal zeldzame vogelsoorten. Daarnaast worden de eilanden veel gebruikt door trekvogels die richting Japan of Taiwan vliegen. Naast zeldzame vogels leven er in het water ook een aan bedreigde schildpadsoorten. In combinatie met de bijzondere planten die hier groeien besloot de overheid in 1994 om grote delen van de eilanden uit te roepen tot beschermd natuurgebied.

Locatie Batanes