Bunaken National Park

Een paradijs voor duikers en snorkelaars. Dat is hoe je het Bunaken het beste kan omschrijven. Het eiland ligt ten noorden van Sulawesi en maakt deel uit van het 75.266 hectare grote Bunaken Manado Tua Marine National Park. Het bestaat voor 96% uit water! De andere 4% zijn de zes eilanden die in dit park liggen. Deze worden omringd door koraalriffen die behoren tot de mooiste van Indonesië.

Bunaken eiland

Bunaken is de grootse attractie bij het eiland Sulawesi. De meeste mensen komen hier vanwege de schitterede duik– en snorkellocaties die behoort tot de beste ter wereld. Gelukkig heeft dit nog niet geleid tot een massale toestroom van toerisme waardoor Bunaken nog steeds een authentiek Indonesisch eiland is. Accommodatie en restaurants vindt je maar op twee plekken op het eiland en de rest van het eiland wordt nog steeds bewoond en bewerkt door de lokale bevolking. Het eiland straalt charme uit, het is laid-back en de bewoners lachen altijd. Met de ongerepte stranden, weinig toeristen en perfecte duiklocaties is dit één van de mooiste eilanden in de regio.

Bunaken Manado Tua Marine National Park

Banaken maakt deel uit van het Bunaken Manado Tua Marine National Park; waarschijnlijk het National Park met de langste naam van Indonesië. Deze naam komt voort uit de twee grootste eilanden; het eiland Bunaken en het eiland Manado Tua. De eilandengroep wordt gecompleteerd door MantehageBig NainSmall Nain en Siladen. Net als in de rest van Indonesië vindt je hier prachtige stranden die worden gekenmerkt door het onwerkelijke heldere water. Bij het Bunaken Manado Tua National Park is het water extreem diep (1.556 m) en het is nóg helderder waardoor je 35 tot 40 meter zicht heb. Met een watertemperatuur van rond de 29 graden is dit één van de beste duik en snorkel plekken van Indonesië. Door de ongekende diversiteit denken biologen zelfs dat het Bunaken National Park misschien het grootste aantal verschillende dieren ter wereld huist!

Het park is opgericht in 1991. In het park heb je 22 dorpen waar zo’n 35.000 mensen wonen. De meeste van deze inwoners werken als visser of landbouwer in kokos, banaan en zoute aardappel. Sommige werken in het toerisme als gids of duikinstructeur. Het toerisme is de laatste jaren sterk toegenomen. Je hebt in het park allerlei soorten accommodaties.

De meeste mensen komen echter niet om in een hangmat te chillen met een cocktail in de hand. Duiken is waarvoor mensen naar Bunaken komen. De onderwaterwereld hier is ongekend mooi en bijzonder veelzijdig. Met meer dan 300 soorten koraal en 3.000 soorten vis kan je je wel voorstellen dat een duik onderwater hier een ‘once in a lifetime’ ervaring is. Gekleurd koraal en exotische vissen als koraalvissen, schildpadden en clownvissen domineren het zicht door je duikbril.

Naast de unieke snorkel en duik locaties kan je op de eilanden rond Bunaken ook prima wandelen. Dat het National Park zo’n groot aantal koraalriffen kent is volgens de biologen te danken aan de diversiteit in de omgeving. Je hebt hier namelijk naast de prachtige zee ook mangrovebossen en tropische regenwouden.

Bunaken en UNESCO

In 2005 heeft de overheid het Bunaken National Park aangemeld voor de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ondanks dat dit park een enorme schoonheid heeft is het de laatste jaren wel achteruit gegaan door verschillende bedreigingen. Dit is bijvoorbeeld koraal mijnbouw, dynamiet vissen, anker schade en veel afval. Hierdoor staat het park nog niet op de UNESCO Werelderfgoedlijst maar op de Tentative List van UNESCO , een soort wachtlijst. Gelukkig zijn er initiatieven met het World Wildlife Fund en het Sulu Sulawesi Eco-Region Action Plan. Dit heeft al geleid tot minder dynamiet-vissen.

Wil jij binnenkort naar Indonesië? Lees dan meer over de prachtige highlights van Indonesië, waar je het beste kunt overnachten in Indonesië of hoe je een goedkoop vliegticket boekt.

Bunaken

Locatie Bunaken National Park