Calamian Eilanden

De Calamian eilanden liggen ten noordoosten van Palawan. De Calamian eilanden zijn een paradijs voor duikers met een prachtige onderwaterwereld. Azuurblauw water, schitterend koraal en de grootste attractie; de scheepswrakken onder water. Het klinkt als een sprookje maar bij de Calamian eilanden ligt het allemaal binnen handbereik.

Boek hier voordelige vliegtickets naar de Filipijnen!

De Calamian eilanden

Het is een groep van honderden eilanden waar eiland-hoppen, kajakken, duiken en wandelen door het schitterende landschap tot de dagelijkse activiteiten hoort. Het wrakduiken hier is wereldberoemd. Het is heel makkelijk om een bootje te huren en rond te dwalen op het water op zoek naar mooie snorkel of duiklocaties. Toch is het niet alleen duiken wat je hier kan doen. De natuur op de vele eilanden is spectaculair waar wandelaars zich flink kunnen uitleven. Het eiland Calauit is zelfs de thuisbasis van een bizarre Afrikaanse wildlife. Er leven hier giraffen, zebra’s, impala’s en antilopen.

Duiken Calamian eilanden

De Tweede Wereldoorlog heeft in de Filipijnen schade aangericht. Er zijn complete steden gebombardeerd en duizenden mensen omgekomen. Er zijn genoeg plekken die aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Filipijnen herinneren. Toch zijn er ook mooie dingen uit voortgekomen. Eén van de bekendste zijn de Japanse scheepswrakken uit de Tweede Wereldoorlog die in de regio van Coron liggen. Er liggen in totaal 24 wrakken die allemaal zonken bij een grote aanval van de Amerikanen op 24 september 1944. We zullen de belangrijkste opnoemen.

Irako is waarschijnlijk de bekendste en meest intacte wrak. Je kan nog steeds door het schip heen zwemmen terwijl je onderweg wordt aangestaard door de meest bijzondere vissen. Er leven hier veel schildpadden en enorme tandbaarzen. Akitsushima is één van de grootste schepen die hier ligt. Je vindt Akitsushima tussen Culion en Busuanga en bij het schip zwemmen hele scholen kleurrijke vleermuisvissen en barracuda. Taiei Maru is het beste wrak voor beginners. Het ligt ondiep (10 tot 16 meter) waardoor het makkelijk bereikbaar is, ook voor onervaren duikers. Het is een Japanse tanker wat tegenwoordig onderdak biedt aan een breed scala vissoorten en schitterend koraal. Morazan Maru is een vrachtschip en tevens makkelijk te bereiken en ligt op zo’n 28 meter. Hoewel het schip zelf niet heel bijzonder is vindt je hier wel veel vissoorten die af en toe komen buurten bij de vele duikers die hier komen. Kogyo Maru is misschien wel het meest indrukwekkende schip met het luchtafweergeschut nog steeds op zijn plaats. Het ligt wat dieper dan de Morazan Maru en de Taiei Maru waardoor het wat minder geschikt is voor beginners. Mocht je echter een fanatiek duiker zijn is dit oorlogsschip zeker een aanrader.

Busuanga en Coron Town

Busuanga is het grootste eiland van de Calamian eilanden. Het telt 16.000 inwoners en is na Palawan de grootste in de regio. Het energieke vissersplaatsje Coron Town aan de zuidkust, is de belangrijkste basis voor het verkennen van de scheepswrakken in Coron Bay. Hoewel de meeste reizigers hier komen voor het duiken is het landschap van Busuanga zeker net zo mooi. Je kan bergen beklimmen en vanaf de top van Mount Tapyas is het uitzicht over de baai van Coron werkelijk schitterend. De beste manier om de wateren rondom Busuanga te verkennen is met een pompboot. Dit is een soort kano met palen aan de zijkant.

Op dit moment is Coron Town nog een rustige stad met smalle straatjes en sfeervolle marktjes maar de overheid is driftig aan het investeren in deze regio. Resorts en hotels rijzen als paddenstoelen uit de grond.

Kayangan Lake

Een van de bekendste bezienswaardigheden op Coron in de Calamian eilanden is het Kayangan Lake. Kayangan Lake is een kristalhelder meer, met rotsachtige eilanden eromheen. Even Kayangan Lake Googlen is genoeg om te zien dat dit een absolute must is. Heel veel mooier vindt je het niet in de Filipijnen. Vanaf Coron Town vaar je met een bootje zo’n twintig minuten door lagunes en baaien die verscholen tussen de duizelingwekkende kalkrotsen voordat je aan komt bij Kayangan Lake. Het is daarna nog een kwartiertje klimmen voordat je kan genieten van een absoluut meesterwerk van Moeder Natuur.

Locatie Calamian Eilanden