Banteay Srei staat bekend als de parel van de Khmer kunst en vele beschouwd als de mooiste tempel uit het Angkor rijk. Dit komt vooral door de enorm gedetailleerde tekeningen en een aantal van de mooiste steenhouw werken ter wereld. De tempel ligt op een uurtje rijden van Siem Reap en is makkelijk bereikbaar.

Banteay Srei; tempel van de vrouwen

De naam Banteay Srei betekent de ‘tempel van de vrouwen’. Dit omdat men beweerd dat de tekening zo gedetailleerd en precies zijn, dat dit alleen gemaakt kan zijn door vrouwenhanden. De tempel is gebouwd in het jaar 967 en net als veel tempels in Cambodja is ook deze tempel gebouwd voor het Hindoeïsme.

TIP – de tempels liggen op slechts 30 kilometer van Siem Reap

De reliëfs laten ook Hindoeïstische verhalen zien. Het is één van de kleinste Angkor tempels die er te vinden is, maar de Banteay Srei compenseert zijn kleine afmetingen met grootste schoonheid! De tempel verkeerd na honderden jaren nog steeds in goede staat. Waar de Angkor Wat bekend staat om zijn details in de muren gaat het in de Banteay Srei nog een stukje verder. Werkelijk elke centimeter is hier bedekt met schitterende details.

Banteay Srei

Ontdekking en plundering Banteay Srei

Toen de Banteay Srei werd ontdekt dacht men dat het uit de 13e of 14e eeuw kwam vanwege de extreem gedetailleerde toevoegingen. Ze hebben op de tempel echter aanwijzingen gevonden uit de 10e eeuw. Toch willen verschillende experts een nieuw onderzoek verrichten omdat ze denken dat de details en tekeningen niet zo gedetailleerd kunnen zijn geweest in de 10e eeuw.

Andre Malraux

De Banteay Srei kent tevens een bijzonder verhaal. In 1923 kwam de tempel in het nieuws doordat Andre Malraux, een jonge Fransoos, gearresteerd werd door het Franse leger wegens het plunderen van deze tempel. Dit was een enigszins hypocriet besluit van de toenmalige Franse leiders in Cambodja, omdat de Fransen zelf grote aantallen kunststukken hebben gestolen uit verschillende tempels in Cambodja. André Malraux werd later wel minister van cultuur van Frankrijk.

TIP – de beste tijd om deze tempel te bezoeken is vroeg in de morgen of laat in de middag. Dan is het nog niet zo druk en het is koeler dan midden op de dag.

Banteay Srei

Hoe kom je er?

De Banteay Srei ligt op ruim 20 kilometer van het belangrijkste Angkor-complex en iets meer dan 30 kilometer van het centrum van Siem Reap. Het is een mooie rit met een TukTuk door dorpen en rijstvelden, en duurt ongeveer 30 minuten. Het is ook mogelijk om per fiets te gaan en is er rijden ook taxi’s.

Entree

De entree voor de tempel zit inbegrepen in de Temple Pass voor de het Angkor Wat complex bij Siem Reap. Je kunt geen apart ticket kopen om alleen deze tempel te bezoeken. Dat kost je nog eens $37, dus het is best om ervoor te zorgen dat je je bezoek combineert met de Angkor tempels.

Locatie Banteay Srei

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Banteay Srei staat bekend als de parel van de Khmer kunst en vele beschouwd als de mooiste tempel uit het Angkor rijk. Dit komt vooral door de enorm gedetailleerde tekeningen en een aantal van de mooiste steenhouw werken ter wereld. De tempel ligt op een uurtje rijden van Siem Reap en is makkelijk bereikbaar.

4.0

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.