De Angkor Wat tempels mogen dan de meest bekende tempels zijn in Cambodja maar vóór dat deze werden gebouwd was er al het Sambor Prei Kuk tempelcomplex. Het tempelcomplex ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Kamphonh Thom en het diende als de vroegere hoofdstad van het Chenla Koninkrijk. Sambor Prei Kuk bestaat uit meer dan 100 oude tempels gelegen in de bossen. Sommige van deze tempels gelden als de oudste van het land.

Sambor Prei Kuk;

De originele naam van het Sambor Prei Kuk complex is Isanapura wat diende als hoofdstad van het Chenla Koninkrijk van koning Isanavarman. De tempels bij Sambor Prei Kuk dateren voor de tijd van de Angkor tempels. Ze bestaan uit talrijke prasats (tempels), torens, beelden, reliëfs en leeuw sculpturen. De ligging in het bos zorgt voor een extra dimensie aan deze toch al mythische plaats.

Veel van de tempels hebben dezelfde bouw met een centrale toren en daarom heen meerdere heiligdommen of vijvers. Sommige denken dat de Angkor Wat tempels zijn gebouwd aan de hand van de tempels rond het Sambor Prei Kuk complex. In het Nationaal Museum in Phnom Penh vindt je eeuwenoude beelden van het complex.

TIP – entree tot het tempelcomplex is $3 per persoon

Sambor Prei Kuk

De tempels van Sambor Prei Kuk

Er staan heel wat tempels in dit complex die je kunt bezoeken. Je kunt hier makkelijk een dag rondlopen om alle tempels te bekijken. Om je op weg te helpen hebben we de belangrijkste, en mooiste hieronder vermeld.

1. De Prasat Yeai Poeum

Voor de mooiste foto moet je bij de Prasat Yeai Poeum zijn. Deze tempel ligt in het bos en wordt overschaduwd door eeuwenoude (en soms enorme) bomen. Sommige takken zijn zelfs helemaal verweven in de tempel. Het is de meest gefotografeerde tempel van het complex.

2. De Prasat Sambor

De meeste tempels in het Sambor Prei Kuk complex zijn gewijd aan de god Shiva.  Eén van de belangrijkste tempels, de Prasat Sambor, is echter gewijd aan Gambhireshvara; één van Shiva’s reïncarnaties. Veel torens van de Prasat Sambor staan er nog en verschillende reliëfs zijn nog goed zichtbaar.

3. De Prasat Tao

De grootste tempel is de Prasat Tao, ook wel de Leeuwen Tempel. De naam van de tempel komt naar voren in de van steen gemaakte leeuwen die bij de tempel staan.

WIST JE DAT ♥ – er in totaal zo’n 100 tempels hebben gestaan? Vele zijn verwoest door de jaren heen en sommige zijn opgeslokt door de bossen.

TIP – een moto taxi vanuit Komphong Thom en terug kost je rond $10 p.p.

Locatie Sambor Prei Kuk

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.6

Samenvatting

De Angkor tempels mogen dan de meest bekende tempels zijn in Cambodja maar vóór dat deze werden gebouwd was er al het Sambor Prei Kuk tempelcomplex. Het tempelcomplex ligt op zo’n 30 kilometer ten noorden van de stad Kamphonh Thom en het diende als de vroegere hoofdstad van het Chenla Koninkrijk

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.