Het Tuol Sleng Museum is niet bepaald een ‘feel good’ trip maar wel een highlight die eindelijk iedereen in Cambodja gezien moet hebben. Het Tuol Sleng Museum was ooit de Tuol Svay High School, maar werd later de beruchtste gevangenis van het land onder het bewind van de Khmer Rouge tussen 1975 en 1979.. Het stond ook wel bekend als S-21.

Gruweldaden in een High School

Het gebouw diende ooit als High School voor de jeugd in Phnom Penh maar dat veranderde snel toen de Khmer Rouge aan de macht kwam. Door de deuren van deze gruwelijke plek liepen ruim 13.000 gevangene (sommige hebben het zelfs over ruim 20.000) hun dood tegemoet. S-21, zoals de gevangenis bekend stond, werd gebruikt voor het verhoren van gevangen.

TIP – je moet $2 betalen om binnen te komen. Voor een rondleiding met een gids betaal je $6.

Onder gevangenen waren niet alleen mannen maar ook baby’s en kinderen. Gevangen werden hier gemarteld en vervolgend gedood. Mensen werden op de meest gruwelijke manieren afgeslacht. Kinderen en baby’s werden vermoord omdat het regime bang was voor wraak voor het doden van hun ouders.

Als je op het terrein bent lopen de rillingen over je rug. Het pand wordt nog steeds omringd door prikkeldraad en binnen in de gevangenis staan schilderijen die uitbeelden hoe gruwelijk het er aan toe ging tussen 1975 en 1979. Foto’s van de vele slachtoffers worden tentoongesteld. Je ziet hoe gevangenen aan de grond geketend zaten met kettingen of in piepkleine cellen gepropt werden met meerdere mensen tegelijk.

WIST JE DAT – men zegt dat er hier 100 mensen per dag werden vermoord.

Geen Feel Good trip

De gevangen die in S-21 zaten gingen een zekere dood tegemoet. De meeste werden vanuit S-21 naar de Killing Fields gebracht waar ze uiteindelijk vermoord werden. Net als de Nazi’s in hun tijd waren de Khmer-leiders nauwkeurig in het bijhouden van hun slachtoffers. Elke gevangene werd gefotografeerd voordat hij of zij naar binnen kwam. Sommige werden zelfs na hun martelingen nog gefotografeerd. Overigens zijn er niet alleen Cambodjanen vermoord in de S-21. Ook enkele gevangenen uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten werden hier gevangen gehouden en uiteindelijk vermoord.

Hoe kom je er?

De gevangenis ligt in Phnom Penh en is te bereiken met een TukTuk. Je kunt elke TukTuk driver in de stad aanspreken om je naar het museum te brengen. Spreek van te voren een prijs af. Je kunt er ook zelf naar toe lopen.

Reis je met kinderen? Dan is het verstandig om je af te vragen of een bezoek wel geschikt is voor de kinderen. Je ziet hier namelijk behoorlijk schokkende dingen.

TIP ♥ – meer info over het museum vind je op de officiele museum

Locatie Tuol Sleng Museum

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4

Samenvatting

Het Tuol Sleng Museum is niet bepaald een ‘feel good’ trip maar wel een highlight die eindelijk iedereen in Cambodja gezien moet hebben. Het Tuol Sleng Museum was ooit de Tuol Svay High School, maar werd later de beruchtste gevangenis van het land onder het Khmer Rouge bewind van 1975 tot 1979.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.