Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Tuol Sleng Museum

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Het Tuol Sleng Museum is niet bepaald een ‘feel good’ trip maar wel een highlight die eindelijk iedereen in Cambodja gezien moet hebben. Het Tuol Sleng Museum was ooit de Tuol Svay High School, maar werd later de beruchtste gevangenis van het land onder het bewind van de Khmer Rouge tussen 1975 en 1979. Het stond ook wel bekend als S-21.

Tuol Sleng; gruweldaden in een High School

Het gebouw diende ooit als High School voor de jeugd in Phnom Penh, maar dat veranderde snel toen de Khmer Rouge aan de macht kwam. Door de deuren van deze gruwelijke plek liepen ruim 13.000 gevangene (sommige hebben het zelfs over ruim 20.000) hun dood tegemoet. Slechts 7 overleefden het.

Tuol Sleng of de S-21, zoals de gevangenis bekend stond, werd gebruikt voor het verhoren van gevangen. Zodra er een bekentenis was werden de mensen naar de Killing Fields gestuurd.

Onder gevangenen waren niet alleen mannen, maar ook baby’s en kinderen. Gevangen werden hier gemarteld en vervolgend gedood.

Mensen werden op de meest gruwelijke manieren afgeslacht. Kinderen en baby’s werden vermoord, omdat het regime bang was voor wraak voor het doden van hun ouders.

TIP ♥ – je moet US$5 betalen om binnen te komen.

Tuol Sleng Gevangenis

Als je op het terrein bent van Tuol Sleng, lopen de rillingen over je rug. Het pand wordt nog steeds omringd door prikkeldraad en binnen in de gevangenis staan schilderijen die uitbeelden hoe gruwelijk het er aan toe ging tussen 1975 en 1979.

Foto’s van de vele slachtoffers worden tentoongesteld. Je ziet hoe gevangenen aan de grond geketend zaten met kettingen of in piepkleine cellen gepropt werden met meerdere mensen tegelijk.

WIST JE DAT ? – men zegt dat er hier 100 mensen per dag werden vermoord.

Geen Feel Good trip

De gevangen die in Tuol Sleng zaten gingen een zekere dood tegemoet. De meeste werden vanuit Tuol Sleng naar de Killing Fields gebracht waar ze uiteindelijk vermoord werden.

Net als de Nazi’s in hun tijd waren de Khmer-leiders nauwkeurig in het bijhouden van hun slachtoffers. Elke gevangene werd gefotografeerd voordat hij of zij naar binnen kwam.

Sommige werden zelfs na hun martelingen nog gefotografeerd. Overigens zijn er niet alleen Cambodjanen vermoord in de S-21.

Ook enkele gevangenen uit Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten werden hier gevangen gehouden en uiteindelijk vermoord.

Tour of eigen gelegenheid?

Je kunt het museum met een tour bezoeken of op eigen gelegenheid. Wanneer je een tour boekt naar de Killing Fields zit het Tuol Sleng Museum al in de tour.

Met een tour bezoek je eerst het museum waarna je doorgaat naar de Killing Fields. Je kunt het Tuol Sleng museum en de Killing Fields ook op eigen gelegenheid bezoeken.

Je hebt dan geen gids bij je die uitleg kan geven, maar bij beide bezienswaardigheden is een audiotour beschikbaar. In het Tuol Sleng museum is het mogelijk om een gids te huren voor een tour.

TIP ♥ – combineer het Tuol Sleng Museum op een dag met een bezoek aan de Killing Fields

Hoe kom je bij Tuol Sleng?

De gevangenis ligt in Phnom Penh en is te bereiken met een tuktuk. Je kunt elke tuktuk driver of taxichauffeur in de stad aanspreken om je naar het museum te brengen. Spreek van tevoren een prijs af. Je kunt er ook zelf naar toe lopen.

Reis je met kinderen? Dan is het verstandig om je af te vragen of een bezoek wel geschikt is voor de kinderen. Je ziet hier namelijk behoorlijk schokkende dingen.

TIP ♥ – meer informatie over het museum, vind je op de officiële museum website

Locatie

Meer lezen over Cambodja?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU