Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Vervoer Cambodja

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Het vervoer Cambodja, en vele andere Aziatische landen, is een waar avontuur. Niet alleen ‘de reis’ of vakantie op zich maar zeker ook het reizen als in ‘het verplaatsen’. Een aantal jaar geleden was dit in Cambodja helemaal niet zo eenvoudig en moest er zeker wel enige ervaring voor nodig zijn. Gelukkig zijn de laatste jaren de belangrijkste en mooiste routes geasfalteerd waardoor je tijdens de busritten niet meer het gevoel heb in een achtbaan te zitten. Hoewel je de rijkunsten van de chauffeur uiteraard nooit onder controle hebt.

Vervoer Cambodja

Vervoer Cambodja

De meest gebruikte manier van vervoer Cambodja is de bus. Cambodja is niet heel erg groot en de meest highlights liggen binnen een busroute. Het reizen met de trein is niet echt aan te raden. De spoorlijnen die er al liggen zijn in slechte staat waardoor de reis langer duurt dan met de bus.

Bus Cambodja

De meest bekende en ook meest gebruikte manier om door Cambodja te reizen is de bus. Uiteraard is de bus verkrijgbaar in minivan, normale lijnbussen en de touring cars. Gelukkig zijn de wegen in Cambodja de laatste jaren enorm verbeterd waardoor het stuiter gehalte al iets minder is. Lees IETS minder. Nog steeds rijden ze met bussen over wegen waar wij in Nederland de markering ‘bospad’ bij plaatsen.

Voor de langere reizen adviseren wij de grotere bussen, de touring cars. Deze zijn welbekend in Azië en rijden  naar alle grote(re) steden. Deze bussen zijn er in verschillende soorten en maten. Mocht je je tijd efficient willen indelen raden wij de Sleeper Bus aan. Deze bus rijdt ’s nachts en hoewel je niet echt comfortabel ligt ben je redelijk snel op de plaats van bestemming. De tickets voor deze bussen kun je overal krijgen; van je hostels tot restaurantjes tot de busstations zelf.

Verder zijn er natuurlijk nog de ‘normale’ bussen die de iets kortere afstanden afleggen. Ook deze bussen zijn er met of zonder airco en rijden naar steden als Siem Reap, Sihanoukville en andere grote steden.  Voor de korstte afstanden worden meestal de minibus of minivans ingezet. Deze minivans zijn meestal in ‘minder goede’ staat en zouden in een oldtimer museum niet misstaan. Als je instapt en er zijn nog twee plekken over betekent dat niet automatisch dat er nog maar twee mensen bij komen. Alle ruimtes worden in Azië efficiënt gebruikt. Zit je in een busje voor maximaal  tien personen kan je er van uit gaan dat er makkelijk veertien personen in gaan. Laat je hierdoor zeker niet afschrikken. Het is absoluut een prachtige ervaring.

Boot Cambodja

Een van de leukste manieren om je te verplaatsen in Cambodja is met de boot. De bekendste route is van Phnom Penh naar Siem Reap en andersom. De boottrip vindt dagelijks plaats over het Tonle Sap meer. De boot vertrekt om 7:00 (vanaf beide steden) en komt rond 13:30 aan. Je betaalt ongeveer  $25 voor een ticket. Als je aankomt bij de boot weet je niet helemaal zeker weet of deze onder water of boven water gaat varen. APK keuringen voor boten hebben ze in Cambodja niet. Laat je hier zeker niet door afschrikken want tijdens deze tocht zie je de meest schitterende gebieden voorbij komen en vaar je langs bossen en kleine dorpjes waar kinderen meerennen en vriendelijk naar je zwaaien.

Brommer Cambodja

Hoewel de brommers veel minder aanwezig zijn in Cambodja dan in bijvoorbeeld Vietnam en Thailand blijft het een uitermate geschikt transportmiddel in Azië. Doordat de wegen vaak niet goed genoeg zijn voor auto’s worden brommers ingezet. Brommers kun je zeer eenvoudig huren in elke stad. Het is een zeer geschikt vervoersmiddel om het echte landschap te verkennen en op plekken te komen waar de ‘normale’ tours niet komen. De brommer is vooral populair in regio’s waar veel te verkennen valt zoals in het oosten en noorden. Tussen de steden door is het reizen met de bus makkelijker.

Trein Cambodja

Reizen met de trein in Cambodja is vandaag de dag erg moeilijk. Dit komt omdat Cambodja nog geen uitgebreide spoorwegen heeft. Je kunt wel vanaf Thailand (Bangkok) een dagelijkse trein richting Aranyaprathet nemen. Een plaats aan de Thaise/Cambodjaanse grens. Reizen met de trein duurt daarnaast ook langer dan met de bus omdat de spoorwegen zo slecht zijn. Daarnaast liggen de bekendste highlights allemaal binnen het bereik van een busroute waardoor de bus negen van de tien keer een efficiëntere manier van vervoer is.

Binnenlandse vluchten Cambodja

De steden Phnom Penh en Siem Reap hebben luchthavens. Dit kan je dus met een binnenlandse vlucht afleggen. Wij raden echter aan om dit via de boot of bus af te leggen. Je ziet meer van het land en het is niet heel erg lang reizen. Met de boot ongeveer 6,5 uur, met de bus ongeveer 10 uur. Je kunt vanaf deze luchthavens wel naar buurlanden als Laos, Thailand en Vietnam vliegen. Kijk eens bij www.airasia.com, zij hebben uiteenlopende, voordelige tickets in heel Azië!

Wat wij vinden:
  • 7.6/10
    Azië Expert - 7.6/10
7.6/10

Samenvatting

Het vervoer Cambodja, en vele andere Aziatische landen, is een waar avontuur. Niet alleen ‘de reis’ of vakantie op zich maar zeker ook het reizen als in ‘het verplaatsen’. Een aantal jaar geleden was dit in Cambodja helemaal niet zo eenvoudig en moest er zeker wel enige ervaring voor nodig zijn.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken