Cat Ba

Cat Ba, het grootste eiland in Ha Long Bay, is een ruig eiland bedekt met jungle. Reizigers die hier komen zijn op zoek naar avontuur en rust. Op de Cat Ba Town, met betonnen hotels na, is het eiland verder ongerept met een het idyllische Ha Long Bay net buiten de kust. Dat de natuur hier zo schitterend is komt ook omdat de helft van het eiland uitgeroepen is tot National Park.

Cat Ba

Cat Ba Town is grote delen van het jaar een relaxte stad die als uitvalsbasis dient voor de activiteiten op het eiland. En met Ha Long Bay net om de hoek is hier genoeg te doen. In het zomerseizoen (Juni tot Augustus) en met name de weekenden veranderd het relaxte stadje echter in een booming town waar niet alleen reizigers op af komen maar ook veel locals. Cat Ba staat ook niet voor niets bekend als ‘Costa de Cat Ba’. Ook de prijzen qua overnachten gaan in deze tijd flink omhoog. Verwacht hier overigens geen uitgebreide party-scene zoals bijvoorbeeld Koh Samui. Het is hier vooral karaoke wat de klok slaat.

De kust van dit ongerepte eiland bestaand vooral uit een aantal zandstranden en kleine vissersdorpjes die verborgen liggen in kleine baaien. De natuur op Cat Ba wordt beschermd door het National Park wat de helft van het eiland beslaat plus nog 90 vierkante kilometer van de aangrenzende wateren. Verder vindt je hier meren, watervallen, grotten en spectaculaire kalkstenen rotsen; bekend in de regio van Ha Long Bay. De hoogste rots stijgt 331 meter boven de zeespiegel uit!

Stranden Cat Ba

Hoewel de natuur hier prachtig is vindt je op Cat Ba gek genoeg maar drie stranden. Qua naamstelling van deze stranden waren ze niet bijzonder creatief aangezien ze Cat Co I, Cat Co II en Cat Co III heten. De stranden zijn niet van A-kwaliteit maar het water is mooi helder waardoor je kan snorkelen of kajakken.
Voor de echt tropische eilanden en dus oogverblindend mooie stranden kan je beter een bootje huren en naar één van de 336 eilanden in de archipel varen. De dichtstbijzijnde zijn Cat Trai Gai, Duong Gianh of Hien Hao.

Het Cat Ba National Park is één van de mooiste nationale parken in Vietnam. Vanaf Cat Ba Town ben je voor 20.000 Dong in 20 minuutjes in dit park. De leukste manier om dit park te verkennen is echter een brommer huren voor een dag en er zelf heen en doorheen rijden.

Cat Ba National Park

In het park lopen verschillende dieren als makaken, wilde zwijnen, herten, eekhoorns (waaronder de gigantische zwarte eekhoorn). Naast deze zoogdieren vindt je ook nog vogels als haviken, neushoornvogels en koekoeken. Alsof dat nog niet genoeg is herbergt het Cat Ba National Park ook nog eens duizenden soorten planten waaronder 160 planten met medische waarde (waar vooral de locals in geloven).

Een van de leukste dingen om te doen is de 18 kilometer lange track die je kan lopen naar de bergtoppen. Het is wel aan te raden om een gids in te huren voor deze 6 uur durende wandeling. Een gids is niet verplicht in het park maar wel aan te raden. Zeker als je naar de Trung Trang Cave gaat is het handig om een gids te hebben die er voor zorgt dat de grot open is.

Beste reistijd Cat Ba

Je kan Cat Ba het beste bezoeken rond September tot November. Deze tijd van het jaar is de temperatuur en het water aangenaam en de luchten meestal blauw. Van December tot Februari wordt het koeler hoewel het in Azië nooit koud wordt. Van Februari tot april kan je wat meer regen verwachten en in onze zomermaanden (juni tot augustus) regent het er het vaakst. Die is overigens wel het hoogseizoen.
Mocht je plannen maken voor het bezoeken van Cat Ba probeer dan rond 1 april op het eiland te zijn. 1 april 1951 is Ho Chi Minh hier geweest en dat vieren ze nog elk jaar met veel karaoke en gezelligheid langs de kust.

Locatie Cat Ba

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.6