Cat Tien National Park

Het Cat Tien National Park kent een verbazingwekkend divers landschap van laagland en tropische regenwouden. Het park beslaat een oppervlakte van maar liefst 72.000 hectare! Het park ligt in het zuiden van Vietnam tussen Ho Chi Minh en Dalat in. Het is één van de grootste nationale parken in Vietnam en dankzij de biodiversiteit ook one-of-a-kind. Het Cat Tien National Park heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de Tweede Wereldoorlog maar door inspanningen van onder andere het Wereld Natuur Fonds is dit nationale park weer rijk is aan verschillende dier- en plantsoorten.

Cat Tien National Park

Het park staat bekend als één van de meest natuurrijke gebieden in Vietnam. Mensen komen hier naar toe om te wandelen, mountainbiken of om vogels te spotten. Je kan er uiteraard ook gewoon genieten van de uitzonderlijke mooie natuur en vooral de rust! Het is hier zo rustig omdat er maar een beperkt aantal bezoekers worden toegelaten. Het is daarom ook verstandig om van te voren te boeken als je dit park wilt bezoeken, zeker in het hoogseizoen. In het Cat Tien National Park kan je verschillende trekkings lopen en je hebt er ook nightsafari’s.

Dat het park uitblinkt in dier- en plantsoorten blijkt wel uit de volgende lange lijst; er leven 326 vogelsoorten leven, 100 soorten zoogdieren, 79 soorten reptielen, 41 soorten amfibieën en 400 soorten vlinders. En dan laten we de insecten nog buiten beschouwing. Dieren die je hier tegen kan komen zijn onder andere olifanten, gibbons, krokodillen, luipaarden en ook de Javaanse neushoorn. In 1990 werd een groepje ontdekt maar onderzoekers denken nu dat het aantal schrikbarend is teruggelopen naar één tot twee volwassen dieren. Verder vindt je in het regenseizoen veel bloedzuigers. Let hier dan ook op bij het inpakken van je tas. Vietnamese autoriteiten zijn druk bezig met verschillende re-integratie programma’s voor bedreigde soorten. Zo vindt je in het Cat Tien National Park onder andere het ‘Bear Sanctuary’ en het ‘Dao Tien Endangered Primate Species Centre’.

Geschiedenis Cat Tien National Park

De regio in en rondom Cat Tien National Park gaat al een tijdje terug. Zo heeft men in het park oude relikwieën gevonden. Cat Tien was een religieus centrum van de Funan rijk. Een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van het Cat Tien National Park was uiteraard de oorlog met de Amerikanen. Het hele gebied werd zwaar gebombardeerd. Gelukkig hebben de oude oerbossen en de kleinere plantsoorten de oorlog overleeft. Helaas geldt dat niet voor veel dieren en mensen in dit gebied.

De laatste jaren is het Cat Tien National Park enorm verbeterd en in 2001 heeft UNESCO het park toegevoegd aan de Tentative List. Een lijst waar projecten op komen die in de toekomst toegevoegd kunnen worden aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit heeft geleid tot betere faciliteiten en betere wegen in het park.

Vervoer Cat Tien National Park

De echte natuurliefhebbers kunnen hier makkelijk 2 dagen verblijven. Het is dan beter om er zelf heen te reizen. Dit kan vanaf Dalat of Ho Chi Minh. De busreis vanaf hier duurt zo’n 4 tot 5 uur. De bus rijdt tot de plek Ma Da Gui waarvandaan je een brommer of taxi kan nemen naar het park. Je kan er ook voor kiezen om een daytrip te doen vanuit Ho Chi Minh of Dalat, dit is wel iets duurder. je kan ook kiezen voor de Easy Rider tour, dit is naar onze mening de mooiste manier van vervoer in Vietnam.

Locatie Cat Tien National Park

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.6