Chiang Rai

Chiang Rai ligt in het noorden van Thailand in de gelijknamige provincie en ligt aan de oever van de Kok. Dit gebied heeft een enorme divers landschap en verschillende bezienswaardigheden maar wordt vaak over het hoofd gezien door toeristen. Als je echter de tijd neemt voor Chiang Rai vind je een kleine, heerlijk rustige en relaxte stad. Daarnaast is het natuurlijk de toegangspoort tot de noordelijke provincie en de Gouden Driehoek.

Chiang Rai

De stad is de perfecte uitvalsbasis voor trektochten of andere activiteiten  in deze prachtige regio. De stad kenmerkt zich door een andere cultuur en tradities dan andere steden in deze regio. Het is daarom een bijzonder leuke stad om te bezoeken. Je vindt er genoeg goede accommodaties en zeker ’s avonds veranderd Chiang Rai naar een sfeervolle stad waar je verschillende marktkraampjes en veel (Westerse) restaurantjes vindt.

Hoewel de stad toch nog 62.000 inwoners telt  is het een stuk rustiger dan die andere bekende stad in het noorden; Chiang Mai maar eerlijk gezegd is dat ook wel eens lekker!

Overnachten Chiang Rai

Je zal in Chiang Rai geen problemen hebben bij het vinden van een goed hotel of guesthouse. Deze, en vele andere accommodaties, zijn er in de stad voldoende en ook qua eet gelegenheden heb je hier voldoende alternatieven. Vooral rond Wat Jet Yot zitten er een hoop restaurants en slaapgelegenheden.

Bezienswaardigheden Chiang Rai

Er zijn verschillende bezienswaardigheden in of rondom de stad die het bezoeken waard zijn. De grootste trekpleister is misschien wel de omgeving. Andere zijn;

Gouden Driehoek

Hoewel dit niet in Chiang Rai zelf ligt wordt Chiang Rai wel gezien als vertrekpunt richting de Gouden Driehoek. De Gouden Driehoek is een soort drie landen punt zoals wij die kennen allen grenzen hier de landen Thailand, Myanmar en Laos aan elkaar. De Gouden Driehoek is vroeger vooral bekend geworden door de opiumteelt in deze regio. De opiumteelt heeft een tijd lang stil gelegen omdat het verboden werd door de overheid maar de laatste jaren is dit weer toegenomen. In de Thaise regio van de Gouden Driehoek vindt je ook nog veel hill-tribes die niet verwesterd zijn door het toerisme. Het is te hopen dat deze hill-tribes nog de authenticiteit behoudt.

Doi Tong

Als je mooie panoramafoto’s wil maken van Chiang Rai kan je het beste de Doi Tong beklimmen. Dit is een kleine heuvel net buiten het centrum van de stad. Met zonsondergang (of zonsopgang voor de vroege vogels) heb je hier een mooi uitzicht over de stad en de rivier de Kok.

Wat Rong Khun

De Wat Rong Khun, ook wel bekend als de White Temple ligt even ten zuiden van Chiang Rai. De White Temple is een vrij nieuwe tempel en hoewel de tempel jaarlijks steeds meer bezoekers trekt is het onder de toeristen nog redelijk onbekend. In Thailand zelf is de tempel echter uitgeroeid tot een nationaal museum. Door zijn kleur is het tevens een van de meest herkenbare tempels van het land. De bouw van de White Temple is begonnen in 1997 en is nog steeds niet klaar. Ze verwachten dat het nog 90 jaar zal duren voor het hele complex klaar is. Mocht je het complex dus willen bezoeken wanneer het helemaal klaar is moet je even geduld hebben. Meer info over de Wat Rong Khun vind je hier.

Geschiedenis Chiang Rai

Chiang Rai is in 1262 gesticht door Phaya Mengrai, koning van het Lanna Koninkrijk. Men zegt dat koning Phaya Mengrai zo’n 30 jaar zijn rijk bestuurd heeft vanuit Chiang Rai maar sommige twijfelen daar aan. In 1296 bouwde koning Phaya Mengrai  Chiang Mai en hierdoor verloor Chiang Rai zijn status als hoofdstad, dit werd Chiang Mai. Het duurde ook tot 1786 totdat Chian Rai werd toegevoegd aan Siam (de historische naam van Thailand).

Het meest bekend of opvallend uit de geschiedenis van Chiang Rai is de ontdekking van Smaragden Boeddha in 1432. Daarnaast heeft de Phra Singh Boeddha er gestaan. Deze twee beelden worden beschouwd als de heiligste boeddha beelden uit Thailand. De Smaragden Boeddha staat vandaag de dag in Bangkok. Bijzonder is dat men niet weet of het echte Phra Singh Boeddha beeld in Bangkok, Chiang Mai of Nakhon Si Thammarat staat.

Vliegtickets Chiang Rai

Als je naar Thailand reist zal dat bijna altijd via Bangkok zijn. Gelukkig is het makkelijk om vanaf daar door te reizen naar Chiang Rai. En waar vliegtickets vroeger een groot gat sloeg in je budget kan je nu al vliegtickets boeken voor minder dan €600. Kijk bij vliegtickets Thailand voor meer informatie!

Locatie Chiang Rai