Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Plein van de Hemelse Vrede

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 1 november, 2019

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt ook wel het Tiananmen-plein genoemd. Het ligt in Beijing en is samen met de Verboden Stad, Chinese Muur en Tempel van de Hemel één van de bekendste trekpleisters in of rondom Beijing. Op het Plein van de Hemelse Vrede vindt je onder meer de Tiananmen-toren, Mao’s Mausoleum het Monument van de Volkshelden en de Grote Hal van het Volk. Het plein is 800 meter lang en 400 meter breed en er kunnen ongeveer een miljoen mensen op het plein.

Het Plein van de Hemelse Vrede

Het plein kreeg internationale bekendheid door de protesten van 1989, een protest waarbij geschat wordt dat er honderden doden vielen. Het precieze aantal is nooit bekend geworden. Bij een bezoek aan Beijing is het Plein van de Hemelse Vrede een absolute aanrader! Het plein is dagelijks geopend van vanaf het moment dat de vlag gehesen wordt tot het moment dat deze weer naar beneden gehaald wordt. De tijden variëren echter wel per maand, let hier dus goed op!

Plein van de Hemelse Vrede

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt ook wel het Tiananmen plein genoemd. Tiananmen, ook wel de Poort van de Hemelse Vrede stamt uit 1417, uit de Ming-dysnastie. In die tijd werd het ook wel de Poort van het Keizerrijk genoemd. De poort was de hoofdtoegang tot de Verboden Stad die hier achter ligt. Oorspronkelijk was de poort van hout maar na brand in 1465 bouwde de Chinezen de poort van steen. Het gebouw is niet te missen als je op het Plein van de Hemelse Vrede bent. Het is 66 meter lang, 37 meter breed en 32 meter hoog. De poort zelf kent vijf bogen of toegangspoorten. De middelste en grootste werd uiteraard gebruikt door de keizers. De rest door ministers en ambtenaren. Die Tiananmen-poort was ook de plek waar Mao Zedong op 1 oktober 1949 het land uitriep tot de Volksrepubliek China. De Tiananmen-poort is dagelijks geopend van 8.30 tot 17.00 uur.

Mao’s Mausoleum

Sinds 1976 ligt Mao Zedong opgebaard in het Mao’s Mausoleum. Het Mausoleum ligt in het midden van het plein. Mao Zedong ligt in een kristallen kist in één van de hallen. Het mausoleum is verdeeld in drie hallen. De kans is groot dat je Mao’s Mausoleum bezoekt tijdens je verblijf in Beijing. Je zal echter niet de enige zijn die het bezoekt; meestal staat er enorme rijen met mensen te wachten tot ze naar binnen mogen. Elke Chinees wil minimaal één keer in zijn leven de kist gezien hebben. En met 1,3 miljard inwoners zijn dan een hoop mensen! Mao Mausoleum is elke dag, behalve maandag, geopend van 8.00 tot 12.00 uur. Op maandag is het gesloten.

Bij het Mausoleum vindt je ook nog een grote witte toren. Dit is het Monument voor de Volkshelden. Deze toren is 37 meter hoog en opgedragen aan de soldaten die stierven tijdens de Revolutie. In de toren vindt je een inscriptie van Mao met; ‘Eeuwige roem aan de Volkshelden’.

Plein van de Hemelse Vrede

Grote Hal van het Volk

De Grote Hal van het Volk werd gebouwd in 1959 en dient als parlementsgebouw. Het is een imposant gebouw waar politieke en diplomatieke werkzaamheden plaatsvinden. Je kan het gebouw alleen in als er de nationale conferentie niet in zitting is. De Grote Hal van het Volk is verdeeld in verschillende hallen die allen prachtig ontworpen zijn! Zo heb je de State Banquet Hall en de Salute State Guest Hall. Het is niet het meest bekende gebouw in Beijing en ook niet degene met de langste geschiedenis. Toch is het zeker de moeite waard om hier eens te kijken!

Tiananmen protest

Het Plein van de Hemelse Vrede verkreeg internationale bekendheid toen op 4 juni 1989 een studentenprotest met harde hard werd neergeslagen. Naar schatting deden er een miljoen studenten en burgers mee aan het protest. Het was een protest tegen de Communistische Partij van China.

De hele maand mei hadden studenten het plein bezet. Ze hadden er zelfs een replica van het Vrijheidsbeeld neergezet wat uiteraard niet in goede aarde viel bij de Communistische Partij van China. In de nacht van 3 op 4 juni werden de demonstranten met behulp van tanks neergeslagen. De precieze aantal doden is nooit bekend geworden maar schattingen lopen uiteen van 400 tot 2.600. Het bekendste van de protesten is misschien wel de foto (zie kader) van de man die uit protest voor de tanks blijft staan.

Een tour richting het Plein van de Hemelse Vrede hoef je niet te boeken als je in Beijing bent. Het is met de metro zeer eenvoudig te bereiken, niet te missen zelfs. Een toegangskaartje voor de Poort van de Hemelse Vrede kost ongeveer 15 Yuan. Een kaartje voor de Grote Hal van het Volk kost 30 Yuan en Mao’s Mausoleum is gratis.

Locatie Plein van de Hemelse Vrede

Wat wij vinden:
  • 9.1/10
    Azië Expert - 9.1/10
9.1/10

Samenvatting

Het Plein van de Hemelse Vrede wordt ook wel het Tiananmen-plein genoemd. Het ligt in Beijing en is samen met de Verboden Stad, Chinese Muur en Tempel van de Hemel één van de bekendste trekpleisters in of rondom Beijing. Op het Plein van de Hemelse Vrede vindt je onder meer de Tiananmen-toren, Mao’s Mausoleum het Monument van de Volkshelden en de Grote Hal van het Volk.

Meer lezen over China?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder