Lijiang is een doolhof van straatjes, gammele oude houten gebouwen, bruggetjes en stromende kanalen. Het maakt het één van de meest bezochte steden in het noorden van Yunnan. Lijiang is vergelijkbaar maar met Sūzhōu vanwege de kanalen. Beide steden worden ook wel het Venetië van Azië genoemd. Sinds 1997 staat dit schitterende dorpje op de Wereldergoedlijst van UNESCO.

Boek hier voordelige vliegtickets naar China

Lijiang

Eén van de eerste dingen die je moet doen in Lijiang is het kopen van een map want de ontelbare straatjes zijn een waar doolhof. Je zal niet de eerste en zeker niet de laatste zijn die hier verdwaald. Lijiang is één en al sfeer en naar onze mening vergelijkbaar met Hoi An in Vietnam. De oude rode Chinese huisjes worden ’s avonds opgelicht door honderden lampionnen die er bij hangen. Via de karakteristieke bruggetjes verplaats je je steeds verder de stad in waar locals op straat spelen en in traditionele kledij rondlopen.

Lijiang is al zo’n 800 jaar oud en werd gesticht door de Naxi bevolking die al langer in dit gebied leefde. Zij leven hier nog steeds en hoewel er meerdere culturen door elkaar heen leven zijn de Naxi nog steeds bepalend in de stad. Je herkent de vrouwen aan hun blauwe klederdracht. In tegenstelling tot veel andere delen in Azië maken in Lijiang de Naxi vrouwen de dienst uit!

Lijiang

Toerisme Lijiang

De stad is een populaire bestemming onder reizigers en dat is, zeker in het hoogseizoen, goed te merken. Dit heeft invloed op de cultuur van de stad en de gemoedstoestand die soms 30 minuten in de file staan om 1 kilometer af te leggen aangezien ze zich langs hordes toeristen moeten wringen in de smalle straatjes.

Het échte oude Lijiang is helaas wat vervaagd en de traditionele Naxi kraamtjes hebben plaatsgemaakt voor standjes van Han ondernemers die hier een slaatje slaan uit het toerisme. Het klink als het wegjagen van de oorspronkelijke bewoners van Lijiang, wat grotendeels klopt. Maar medelijden hoef je niet te hebben met de locals hier. Vele verdienen goed geld aan het verhuren van hun grond of pandjes.

Maar laat de drukte, en chagrijnige reizigers je niet ontmoedigen. Als je vroeg op staat heb je heel Lijiang voor jezelf samen met wat locals. Je zal zien dat de stad nog steeds een ongekende charme heeft met de karakteristieke huisjes en kanalen. Huur een fiets en baan je een weg door de smalle straatjes langs huizen die versierd zijn met lampionnen. Er zijn in de stad en omgeving meer dan genoeg activiteiten en met de Tiger Leapin Gorge die met zijn 5.396 meter boven Lijiang uit rijst heb je aan magisch uitzicht!

Lijiang

Locatie Lijiang

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Lijiang is een doolhof van straatjes, gammele oude houten gebouwen, bruggetjes en stromende kanalen. Het maakt het één van de meest bezochte steden in het noorden van Yunnan. Lijiang is vergelijkbaar maar met Sūzhōu vanwege de kanalen. Beide steden worden ook wel het Venetië van Azië genoemd.

4.0

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.