Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Terracottaleger

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 20 november, 2019

Naast de Chinese Muur is het Terracottaleger de meest bekende highlight van China. Het Terracottaleger is een archeologische vondst van 9.099 stenen soldaten die diende als ‘gift’ voor het graf van de eerste Chinese Keizer Qin Shi Huangdi. Het leger ligt in de buurt van de stad Xi’an. Het Terracottaleger is een bijzonder spektakel, maar het verhaal erachter is minstens zo bizar.

Het Terracottaleger is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van China. Op deze pagina vertellen we je het volgende over deze indrukwekkende highlight;

Terracottaleger; een must-see

Het Terracottaleger is niet alleen de belangrijkste attractie van Xi’an, het is een van de beroemdste archeologische vondsten ter wereld. Dit ondergrondse levensgrote leger van duizenden soldaten waakt al meer dan twee millennia over de ziel van China’s eerste keizer.

TIP ♥ – van maart t/m november betaal je 150 Yuan.  Van december t/m februari betaal je 120 Yuan.

Qin Shi Huangdi

Of Qin Shi Huang was doodsbang voor de gedode vijanden die hem in het hiernamaals opwachtte, of zoals de meeste archeologen geloven, verwachtte hij zijn heerschappij voor te zetten na zijn dood. De opdracht voor de bouw van het Terracottaleger werd gegeven door Qin Shi Huangdi.

Hij was degene die grote koninkrijken in de regio verenigde tot één rijk en wordt daarom gezien als de eerste keizer van China. Hij was pas 14 jaar toen hij aan de macht kwam (246 v. Chr.). Vrijwel direct begon hij aan de bouw van het Terracottaleger.

Terracottaleger

Een paar van de ruim 9.000 soldaten.

700.000 arbeiders

Met de bouw van de graftombe en de stenen soldaten, ook wel mausoleum, werden volgens schattingen zo’n 700.000 dwangarbeiders ingezet. Ze werkte onder meer aan een onderaardse grafkamer, modellen van paleizen, gebouwen en allerhande gebruiksvoorwerpen en kostbare stenen.

Toen alles af was werd alles afgedekt en bovenop werd een kunstmatige heuvel aangelegd die ondertussen 76 meter hoog is en met een trap te beklimmen is.

Het meest bijzondere is dat de heuvel waaronder de tombe van Qin ligt, nog nooit geopend is. Niemand weet waar de ingang is. Qin Shi Huangdi geloofde dat het graf zijn paleis werd voor het leven onder de grond, wat een vervolg was van zijn leven op aarde. Van de bijna honderd grafkamers zijn er tot op de dag van vandaag nog maar enkele geopend. Er liggen nog ontelbare schatten onder de grond.

Tips

Wij raden aan om vroeg te komen zodat je vóór de grote tour groepen bent. Als dat niet kan, bezoek het Terracottaleger dan rond de middag wanneer andere bezoekers vertrekken voor de lunch.

Er zijn weinig goede Engelse boordjes. Er zijn audiogidsen te huur (40 Yuan, borg 200 Yuan), maar  het Engels is moeilijk te begrijpen. Een gids is daarom beter.

Ontdekking

Het Terracottaleger werd pas op 29 maart 1974 ontdekt door een boer. Een locale held tegenwoordig.

Dit was de grootste archeologische vondst van de 20e eeuw.

Terracottaleger

Het is bijna niet te bevatten hoeveel stenen soldaten hier staan.

De soldaten

De stenen soldaten, het Terracottaleger, liggen op vijf kilometer van de graftombe. Er zijn vijf grote kuilen waar de soldaten in geplaatst zijn. Vandaag de dag zijn er boven de kuilen hallen gebouwd ter bescherming.

Het Terracottaleger laat goed zien hoe machtig keizer Qin Shi Huangdi was. Het heeft veel arbeid gekost en er moest veel vakkennis en vaardigheid aanwezig zijn.

TIP ♥ – er zijn 5 kuilen (pit). Pit 1 is de grootste en meest indrukkende met 2.000 stenen soldaten.

Allemaal anders

De stenen soldaten zijn allemaal verschillend. Ze bestaan onder andere uit het voetvolk, ruiters met strijdwagens en paarden en kruisboogschutters en stonden allemaal klaar voor een veldslag. Alle soldaten zijn tussen de 1,60 meter en 1,80 meter lang.

Sommige staan en andere knielen, sommige dragen een harnas en andere zijn gekleed in een uniform. De wapens die ze dragen zijn echt en elk gezicht is anders. Er wordt dan ook aangenomen dat er voor iedere stenen soldaat een ‘normale’ soldaat model heeft gestaan.

Terracottaleger

Elk gezicht is anders.

Hoe kom je er?

Het Terracottaleger is een van China’s belangrijkste bezienswaardigheden. Ze hebben er daarom voor gezorgd dat het makkelijk te bereiken is. De meeste mensen bezoeken deze plek vanuit Xi’an.

In Xi’an kun je bij het Xi’an Train Station een an de elektrische Terracotta Warriors minivans nemen naar het park. Dit kost 8 Yuan en duurt een uur. Je kunt ook met de lokale bus. Dit is net zo duur en duurt net zo lang. Ze zetten je af bij de parkeerplaats. Vanaf daar is het nog 15 minuten lopen naar de ingang. Of je neemt voor 5 Yuan het treintje. In X’an kun je ook georganiseerde tours boeken.

In Nederland bezoeken?

Huh, denk jij nu. Kan ik dit enorme bouwwerk in Nederland bezoeken? Deze ontzettend indrukwekkende plek die normaal aan de andere kant van de wereld ligt.
Ja en nee :)

Je kan niet het originele Terracotta leger in Nederland vinden, natuurlijk. Maar er is sinds kort wel een pop-up museum in Doetinchem wat een mooi beeld geeft van deze geweldige archeologische plek in China.
Voor meer informatie kan je hun website bezoeken www.terracottaleger.nl.

Locatie Terrecottaleger

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8/10
  8/10
8/10

Samenvatting

Naast de Chinese Muur is het Terracottaleger de meest bekende highlight van China. Het Terracottaleger is een archeologische vondst van 9.099 stenen soldaten die diende als ‘gift’ voor het graf van de eerste Chinese Keizer Qin Shi Huangdi. Het leger ligt in de buurt van de stad Xi’an. Het Terracottaleger is een bijzonder spektakel.

4 comments

 1. anne

  hallo,
  Hoe zit het met het toerisme bij het terracottaleger? is het druk bezocht? hoeveel bezoekers der dag/week/maand/jaar?
  groetjes anne

  1. Sjoerd

   Hoi Anne,

   Het Terracotta leger in Xi’an is een druk bezochte highlight van China. Het is er het hele jaar door druk. Hoeveel bezoekers er precies komen weten wij helaas niet precies.

   Groeten,
   Sjoerd

 2. Angela

  Is het echt zo indrukwekkend als het er op de foto’s uit ziet? :) En kan je er makkelijk op eigen gelegenheid heen?
  Alvast bedankt voor jullie antwoord.

  1. Sjoerd

   Hoi Angela,

   Het is zeker zo indrukwekkend als het eruit ziet. Een tour zou ik niet aanraden, al was het toen wij er waren lastig om er zelf te komen. Als je een tour doet neem er dan 1 die ALLEEN naar het Terracotta Leger gaat :) Wij gingen eerst nog langs allerlei andere zaken die niet echt de moeite waard waren.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken