Wie fan is van Avatar, en dan met name de vliegende bergen van Pandora mag het Zhangjiajie National Park absoluut niet missen. Het park ligt in het noordwesten van Hunan en bestaat uit een mystiek landschap van zand- en kalkstenen rotsen die voor een adembenemend en spectaculair uitzicht zorgen. Met meer dan 3.000 rotsen die vaak in de mist verscholen liggen is dit een must-see in China!

Zhangjiajie National Park

De magische rotsen worden vergezeld door wolken, watervallen, meren en eindeloze riviertjes die door het park stromen. Doordat het park zo’n vochtig klimaat heeft zijn veel rotsen en de grond bedekt onder een groene laag mos wat het Zhangjiajie National Park een nog mooier aanzicht geeft.

Veel mensen denken dat James Cameron hier zijn inspiratie vandaan heeft gehaald voor de film Avatar. Hoewel het landschap veel overeenkomsten vertoond (op het feit na dat de rotsen niet vliegen) schijnt James Cameron het Zhangjiajie National Park niet als inspiratie gebruikt te hebben. Maar zelfs zonder Avatar blinkt het park uit in ongekende schoonheid.

Zhangjiajie

Het landchap van Zhangjiajie NP

Het landschap hier  is echt één van de meest opmerkelijke landschappen in China. Het park staat onder bescherming van UNESCO en herbergt naast natuur ook nog een indrukwekkend aantal diersoorten met onder andere apen, panters, herten en beschermde salamanders.  In de regio van het park leven ook nog enkele miljoenen mensen die behoren tot de Tujia. Volgens sommige gezien als de laatste afstammelingen van China’s mysterieuze prehistorische Ba koninkrijk.

Met 550 boomsoorten (dat is twee keer zo veel als in heel Europa) en de magische rotsen, waarvan sommige meer dan 200 meter hoog, in het 370 vierkante kilometer grote park heb je geen film meer nodig om je in een buitenlands landschap te wanen.

Zhangjiajie National Park toen en nu

Jarenlang is het Zhangjiajie National Park afgeschermd geweest van toeristen en waren het enkel de ‘locals’ die hier woonde met stammen als Tujia , Miao en Bai.  Die tijd is echter geweest. Gelukkig voor ons, helaas voor het park. Jaarlijks trekken er nu zo’n 20 miljoen bezoekers naar het Zhangjiajie National Park. En ondanks de bescherming van UNESCO heeft het park wel te lijden onder alle aandacht.

Er is gelukkig een compleet vuur verbod wat het park hopelijk beschermt tegen illegale kampeerders en rokers. Daarnaast is er nog de bouw van de Heavenly Elevator op of langs één van de pieken. Je kan het een modern wonder vinden maar de meest vinden het een opzichtig bouwwerk midden in de natuur. Daarnaast kan je er op rekenen dat je niet alleen bent in dit park, ondanks de flinke toegangsprijs.

Zhangjiajie

Het Zhangjiajie National Park bezichtigen

Het immense park is een ideale plek voor wandelaars. Door de afmetingen van het park heb je sowieso meerdere dagen nodig om het goed te kunnen zien. Hou wel rekening met flinke wandelingen en het regelmatig beklimmen van trappen. Omdat het aantal toeristen de laatste jaren zo explosief gestegen is, zijn er op verschillende plekken kabelbanen of liften die je kunt nemen om de trappen te ontwijken. Een verbetering zullen we het niet noemen maar zo kan wel iedereen genieten van het adembenemende uitzicht dat je krijgt vanaf de toppen van de bergen. Er rijden ook bussen tussen verschillende highlights mocht je slecht ter been zijn of haast hebben.

Kosten Zhangjiajie National Park

Een entree bewijs voor het park kost 248 Chinese Yuan, kinderen betalen 160 Chinese Yuan. Dit is relatief goedkoop gezien wat je er allemaal voor krijgt. Met deze pas krijg je 4 dagen toegang tot het park, inclusief de pendelbussen. Helaas is het niet mogelijk om een andere pas te kopen als je korter gaat. Ook als je maar twee dagen in het park wil verblijven betaal je de 248 Chinese Yuan entree.

Mocht je denken, dan verkoop ik de pas toch door. Helaas is dat niet mogelijk omdat hij aan je gekoppeld wordt door het afnemen van vingerafdrukken. De kaarten worden goedkoper in de winter maar in die periode is het park bijna helemaal gesloten en is het niet aan te raden om het te bezoeken vanwege de kou.

Let op. Bij deze entree passen zitten de volgende zaken NIET inbegrepen:

  • Berglift
  • Yellow Stone Cable car
  • Zhangjiajie cable car
  • Ten mile Garrely tourist train
  • Tianze Mountain cable car
  • Glazen brug

Beste reistijd Zhangjiajie National Park

Je kunt het Zhangjiajie park het beste in het voor jaar en/of het najaar bezoeken. Het is dan koeler dan in de hete zomers en droger dan in het regenseizoen. De zomers (juli en augustus) kunnen erg heet worden in het gebied wat het wandelen en klimmen niet makkelijker maakt. Daarnaast is het de vakantie periode van de Chinezen. Het park is dus in de zomermaanden compleet vol met Chinese toeristen. Rijen bij pendelbussen, liften en kabelbanen zijn dingen die je wil vermijden :)

Mocht je vast zitten aan onze zomervakantie dan kan je de drukte een kleine beetje ontwijken door de populaire plekken over te slaan en wat dieper het park in te gaan.

De winter is de slechtste periode van het jaar. Veel kabelbanen en liften zijn dicht, de kans is groot dat het erg koud is, wandelpaden kunnen glad zijn en veel bezienswaardigheden zijn gesloten. Het enige voordeel is dat er laagseizoen prijzen gelden die een stuk lager liggen dan de normale prijzen.

Locatie Zhangjiajie National Park

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4.7

Samenvatting

Wie fan is van Avatar, en dan met name de vliegende bergen van Pandora mag het Zhangjiajie National Park absoluut niet missen. Het park ligt in het noordwesten van Hunan en bestaat uit een mystiek landschap van zand- en kalkstenen rotsen die voor een adembenemend en spectaculair uitzicht zorgen. Met meer dan 3.000 rotsen die vaak in de mist verscholen liggen is dit een must-see in China!

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.