Colombo

Colombo is de grootste stad van Sri Lanka en is wint de laatste jaren aan populariteit. Het is het commerciële centrum, de officiële hoofdstad van het land is Sri Jayawardenapura Kotte (Kotte), wat er naast ligt.  Waar het vroeger een stad was waar reizigers ‘verplicht’ heen moesten op hun weg naar het zuiden is het vandaag de dag een veelzijdige stad die steeds meer zijn glorie van vroeger terug vindt. De stad is een mix van koloniale huizen, moderne kantoorpanden, cafeetjes, tempels en moskeeën.

Bijna iedereen die naar Sri Lanka reist komt aan in deze hoofdstad. Dan is het wel zo handig als je het een en ander weet over de stad. Wij vertellen je op deze pagina het volgende over de stad;

Colombo: introductie

De stad telt 600.000 inwoners en ligt in het westen van het land. En hoewel Sri Jayawardenapura Kotte, de officiële hoofdstad is wordt het eigenlijk aangeduid als hoofdstad aangezien Sri Jayawardenapura Kotte, slechts een voorstad is. De 19e-eeuwse bijnaam is ‘De Tuinstad van het Oosten’. Het is overdreven om Colombo die naam terug te geven want eerlijk gezegd heeft het niet meer die status. Het is echter wel een stad die steeds meer te bieden heeft.

Zoals veel reizigers zullen zeggen; ’Het is een stad waar je van houdt of niet’. Het is niet de mooiste stad in Azië, zeker ook niet de stad met de meeste bezienswaardigheden maar geef het een paar dagen en je zult de kleine dingen in de stad zeker waarderen. Het échte centrum van de stad de wijk Fort die bij de haven ligt.

Strand

Colombo mag dan aan het water liggen, dat betekent niet dat je hier ook kunt zwemmen. Het water is behoorlijk vervuild. Als je wilt zwemmen kun je beter richting Mount Lavina gaan of accommodatie met zwembad boeken.

Colombo

Colombo is meer dan een moderne stad. Als je goed zoekt vind je mooie plekjes,

Garden of the East

Colombo is een veelzijdige stad. Niet alleen vindt je hier oude koloniale huizen en kantoorgebouwen of tempels en moskeeën. Het is ook een multiculturele stad met  Singalezen, Tamils, Sri Lankaanse Moren en Maleisiërs. Door die veelzijdigheid aan culturen en inwoners vind je ook verschillende godsdiensten in de stad en dus een veelzijdigheid in religieuze gebouwen.

TIP – wil je leuke souvenirs voor thuis? Ga dan naar het shop-gedeelte Barefoot

Colombo is een mix van allerlei dingen. Veel mensen komen hier aan en reizen gelijk door. Zonde, want Colombo heeft een eigenzinnig karakter. Zo vind je er tempels maar ook kantoorpanden. Of koloniale gebouwen die naast sfeervolle marktjes staan. En je hebt er veel mooie parken. De reden dat de stad ook wel eens The garden of the East’ wordt genoemd.

Highlights Colombo

Colombo is geen Hanoi, maar dat betekent niet dat er niets te zien is. Sterker nog, het heeft ons heel erg verrast in positieve zin. Het is bijna onmogelijk om alle bezienswaardigheden op te noemen dus we zetten hier de belangrijkste neer. Een leuke manier om alle bezienswaardigheden te ontdekken is door met een gids de stad te verkennen!

Fort

Het hart van de stad. Fort is een oud gedeelte van de stad met indrukwekkende koloniale gebouwen als Old Dutch Hospital en de Lighthouse Clock Tower. Je vind hier ook leuke marktjes.

Galle Face Green

DE plek in Colombo om de zonsondergang te spotten. Het is hier ’s avonds er gezellig met kraampjes waar je eten kunt kopen en Sri Lankaanse families die samen komen om de dag af te sluiten.

Slave Island

Als je iets over de Nederlandse overheersing wil leren is Slave Island een prima locatie. Slave Island is waar de Nederlanders slaven vast hielden. Het is een van de oudste gedeeltes van Colombo.

Viharamahadevi

Viharamahadevi Park is het grootste park in Colombo en heet eigenlijk Victoria Park. In maart, april en mei is het park in bloei en is het leuk om hier een dagje rond te hangen.

Colombo

De Galle Face Green op de achtergrond

Geschiedenis Colombo

De stad heeft een gunstige liggen aan de westkust en was daarom al snel een bekende plek in verschillende handelsroutes. Colombo was al zo’n 2000 jaar bekend bij Griekse, Perzische, Romeinse, Arabische en Chinese handelaren. De stad zoals we die vandaag de dag kennen werd in de 8e eeuw gevestigd vanwege de gunstige ligging voor handel tussen de Singalese koninkrijken en de buitenwereld. Het waren echter de Portugezen die in 1505 als eerste ‘Westerlingen’ aan land kwamen in Sri Lanka.

TIP – bij Prijsvrij.nl hebben ze vaak scherp geprijsde vakanties naar Sri Lanka!

In samenspraak met de verschillende koningen mochten zij hier handel voeren en kregen ze heerschappij over Colombo en de omliggende regio. In 1517 bouwde ze hier een fort wat de eerste grondlegging was van de stad. Nadat het Singalese koninkrijk viel kreeg Portugal de heerschappij over het land en ze maakte Colombo de hoofdstad. het land is daarna nog in handen geweest van de Nederlanders en Britten. De Britten waren overigens de eerste die hier echt een stad maakte met het bouwen van huizen.

Mount Lavina

Mount Lavina ligt niet in Colombo, maar op een half uurtje rijden.

Het is een leuke get-away van de stad. Dit strand heeft een aantal leuke beach-bars en het zeewater is er schoner dan in Colombo.

Je hebt hier mooie zonsondergangen!

Colombo

Colombo, een mix van oud en nieuw

Overnachten Colombo

Het is een heel drukke stad. Je hebt er veel verkeer en verschillende regio’s. Toeristen kiezen er meest voor om te overnachten bij de kust. Er is accommodatie genoeg. Je hebt de keuze tussen simpele hotels tot de meest luxe hotels. Een bezienswaardigheid op zich is het Galle Face Hotel. Een luxe hotel met uitzicht op zee en een indrukwekkende koloniale sfeer. Voor meer tips over overnachten in Sri Lanka kan je kijken op onze aparte pagina over overnachten.

Beste reistijd

Je kunt Colombo in principe het hele jaar door bezoeken. De stad heeft genoeg te bieden om je te vermaken met mooi of slecht weer. Het hoogseizoen in Sri Lanka bestaat uit de maanden december tot en met maart. Dat is ook de beste tijd om de stad te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen en de temperatuur is aangenaam.

Beste reistijd Colombo

Locatie Colombo

Wat wij vinden:
 • Azië Expert
4.4

Vragen, opmerkingen en antwoorden

5
 1. Stanley

  Colombo is op het eerste gezicht misschien niet de mooiste stad ter wereld. Blijf je echter wat langer hangen en/of (TIP) neem je een lokale gids dan zie je al snel de schoonheid van deze stad. Zeker het oude deel is echt geweldig om te zien. Wij vonden vooral het Fort, het hart van de stad zoals jullie het noemen prachtig en heerlijk.

  Beantwoorden
 2. Justin

  Klinkt echt super goed! Ik ben zeer benieuwd naar wat de stad gaat brengen straks..
  Wel NOG meer zin gekregen door jullie bericht! 🙂

  Beantwoorden
 3. Jeffrey

  Hebben jullie misschien nog een tip voor een leuk hostel in Colombo?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Jeffrey,

   Wij zijn toen maar heel even in Colombo geweest en eerlijk gezegd kan ik me de naam van het hostel niet herinneren 🙂 Het was ook niet geweldig.
   Gelukkig zijn er genoeg hostels te vinden dus je hebt keuze genoeg.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.