Darjeeling

Gelegen in de bergen omring door smaragdgroene theeplantages en overschaduwd door de magische Kanchenjunga berg (8.598 meter hoog), Darjeeling, wat ‘The Place of the Thunderbolt’ betekend, is de een hill station zoals deze horen te zijn. Het stadje ligt in een betoverend mooie omgeving en is dé attractie in West-Bengalen. Het is een perfecte plek voor de nieuwsgierige reiziger die op zoek is naar een sprookjesachtige omgeving.

Darjeeling

De omgeving van Darjeeling is dé reden dat mensen hier komen. Groene heuvels, theeplantages en de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya omringen. Als je niet naar de gigantische Kanchenjunga (de op drie na hoogste berg ter wereld) staart dan kan je boeddhistische kloosters bezoeken of luipaarden en panda’s bekijken in de dierentuin. De veelzijdigheid op de straten van Darjeeling is al net zo groot als de omgeving met mensen uit Sikkim, Bhutan, Nepal en Tibet. Meer dan 50 jaar geleden verlieten de Britten deze plaats maar het nooit aan populariteit hoeven inleveren en blijft vakantiegangers trekken uit de hele wereld.

Darjeeling heeft een ongekend mooie ligging in de bergen. Het is tegen de bergen gebouwd en met een beetje geluk heb je een spectaculair uitzicht vanuit je hotelkamer. De straten en huisjes zijn sfeervol en de omgeving magisch mooi. De straten in het stadje lopen omhoog dus als je aankomt met de trein zal je even je best moeten doen om met je koffer of tas bij je hotel of hostel te komen. De twee belangrijkste pleinen, Chowrasta en Clubside is waar het gebeurd. Je vind hier de meeste winkels waar je van alles kan kopen.

Het bergstadje staat bekend om de schitterende uitzichten op de mooie omgeving. De blikvangers zijn natuurlijk de bergen in het Himalaya gebied. Een bekende tocht in Darjeeling is die naar Tiger Hill. Vanaf hier heb je namelijk het beste zicht op de Kanchenjunga berg en met goed weer (en goede ogen) kan je zelfs Mount Everest zien liggen. Reken er niet op dat je alleen bent hier. Als je geen opdringerige toeristen op je foto wil zal je moeten wachten tot iedereen is vertrokken, en dat kan lang duren. De trek is wel schitterend, elk uitzicht is anders en even spectaculair.

Het succes van Darjeeling heeft ook nadelen. Door het grote aantal toeristen wat hier elk jaar neerstrijkt is er een te kort aan water en elektriciteit en de wegen worden er zeker niet beter op. Ook al trekt Darjeeling steeds meer toeristen, het is en blijft een kleurrijke, levendige stad met gezellige straten, goede winkels en restaurants en veel mooie trektochten door de bergen en heuvels. Andere bekende trekpleisters zijn de Toy Train en de boeddhistische kloosters.

Himalaya Railway

De leukste en veruit mooiste route naar Darjeeling is met de trein. Vanaf Siliguri, een lager gelegen stad, loopt de Himalaya Railway naar Darjeeling. Het is een kleine stoomtrein die ook wel Toy Train wordt genoemd die je in een rit van 8 uur van Siliguri naar Darjeeling brengt. Onderweg rij je door een sprookjesachtig landschap. Heuvels, theeplantages (Darjeeling is een bekende thee), bossen en bergen wisselen elkaar af. Je kan ook met de auto naar Darjeeling maar de rit vanaf Siliguri door het schitterende landschap is een highlight op zich.

Beste reistijd Darjeeling

De beste tijd om Darjeeling te bezoeken, en de indrukwekkende trekkings te lopen, zijn na de moesson en voor de winter (van september tot november) en het voorjaar (van februari tot mei). Dan is de lucht helder, het uitzicht het beste en de temperaturen aangenaam. In de winter kan het wel koud zijn dus breng extra vesten en broeken mee als je in Darjeeling rond december tot februari. In het regenseizoen, wat loopt van juni tot september, kan het erg nat zijn wat het niet alleen het uitzicht verpest maar ook trektochten moeilijk maakt.

Locatie Darjeeling