DO and DONTS

Travel is all about freedom! Als je aan mensen vraagt wat het leukste is aan reizen zeggen de meeste dat dat de vrijheid is die ze ervaren. Je ontmoet andere mensen, leert andere culturen kennen, eet ander eten. Elke dag is een nieuwe ervaring, je kan doen en laten wat je wil! Toch zijn er wel wat dingen waar je tijdens het reizen, en tijdend de voorbereiding rekening mee moet houden. Zo voorkom je lastige of rare situaties. Daarom hebben we een aantal punten op gesteld die je wel en niet moet doen tijdens de voorbereiding van je reis en tijdens het reizen.

Wat je vooral wel en niet moet doen tijdens de voorbereiding van je reis.

DO

Vraag advies aan andere reizigers! – Azie-Expert.nl staat bol van informatie over verschillende landen in Azië. Toch hebben ook wij niet alles gezien, het is ongelijk om alles gezien te hebben! Vraag daarom eens advies aan andere reizigers die je kent of check ergens een forum op internet. De bekende highlights kan iedereen vinden maar juist die dingen waar weinig toeristen vanaf weten zijn erg leuk! Ervaringen van andere reizigers zijn goud waard!

DON’T

Laat je niks aanpraten door andere – Reizen is een bijzondere ervaring! Het kan je hele wereldbeeld veranderen en sommige komen als herboren terug! We horen echter ook vaak mensen die het maar eng vinden. Sommige in jouw vrienden of familiekring zullen er geen voorstander van zijn en proberen je van je plannen af te praten. Laat je echter niks aanpraten! Reizen verbreed je horizon en versterkt je karakter. Als jij denkt dat de tijd rijp is om te reizen.. GAAN!

DO

Vraag een creditcard aan! – Klinkt logisch maar je zal niet de eerste zijn die ergens in Azië staat en niet kan pinnen. Gelukkig kan je met de meeste bankpassen wel in Azië terecht maar een Credit Card is vooral handig voor het kopen van (vlieg) tickets als je onderweg bent. Daarnaast zullen sommige hotels of hostels ook Credit Cards accepteren en mocht je pinpas gestolen worden of defect raken is het wel zo handig als je nog geld op kan nemen!

DON’T

Tot in de puntjes plannen – Moeilijk voor de ‘control freaks’ maar plannen is naar onze mening een absolute don’t tijdens de voorbereiding van je reis. Een planning kan alleen maar tegen vallen. Zo blijkt die ene bus die je wilde nemen er niet te zijn of je hotel halverwege niet meer dan een garage te zijn. Een route uitstippelen is een goed idee, zeker als je voor een minder lange periode gaat. Maar alles van te voren vast leggen zonder? Een georganiseerde reis is natuurlijk wat anders, daar krijg je (meestal) waar voor je geld!

DO

Zorg voor inentingen – We krijgen vaak de vraag of mensen zich moeten inenten ja of nee. En ook op internet wordt deze vraag vaak gesteld. Het is geheel afhankelijk vaan waar je gaat reizen. Voor Bali heb je nu eenmaal minder inentingen nodig dan bijvoorbeeld Myanmar of Nepal. Laat je echter goed adviseren, neem geen onnodig risico. Je zal niet de eerste zijn die doodziek van een reis terug komt. Sommige verzekeringen dekken kosten als inentingen waardoor het je niks kost, informeer dus goed bij je verzekering! Ga niet uit van (goed bedoelde) meningen op internet of andere reizigers maar laat je voorlichten. Een telefoontje naar bijvoorbeeld SGZopReis kost niks en binnen 5 minuten heb jij de juiste informatie!

DON’T

Hostels en hotels boeken – Valt een beetje samen met bovenstaande punt maar hotels plannen vóór dat je in het land zelf bent is niet handig. Dit is leuk als je met de auto door Frankrijk rijdt maar niet in Azië. De routes tussen steden duren altijd langer dan aangegeven en je kan hierdoor wel eens in de knoop raken met je planning. Er zijn altijd en overal slaapplaatsen in Azië in de zin van hotels en hostels. Geen reden om vooraf te boeken dus (tenzij je absoluut in dat ene exclusieve hotel aan de rand van dat prachtige meer wil slapen). Wij boeken zelf alleen voor de 1e nacht na aankomst een hostel, zo hoef je niet met je tassen te sjouwen op zoek naar een slaapplek.

DO

Koop een goede backpack – Ook dit is vrij logisch maar soms nog een ‘ondergeschoven kindje’. Zeker als je langere tijd op reis gaat is een goede tas of backpack erg belangrijk. Een backpack wordt afgesteld op jouw lichaam, een verkeerd afgestelde backpack zit dan ook niet fijn. Wij adviseren je niet om de duurste of bekendste backpack te kopen maar wél om deze goed te laten stellen. Ook als je een tas van een vriend leent loop dan even bij een specialist naar binnen om alles na te vragen. Het is zonde om tijdens het reizen last van je rug te krijgen door een verkeerde backpack!

Wat je vooral wel en niet moet doen tijdens het reizen.

DO

Trek met locals op – Reizen met andere Nederlanders, of niet Aziaten, is ontzettend leuk omdat je andere mensen leert kennen. Wij raden echter aan om contact te zoeken met de locals! Zo leer je de plaatselijke tradities en bevolking kennen en ze kunnen je leuke en interessante dingen vertellen. Aziaten zijn ontzettend open en vriendelijke mensen en vinden het leuk om met toeristen te praten. Grijp die kans en laat je inspireren door de vriendelijke mensen en hun cultuur!

DON’T

Haasten – Neem de levensstijl van de Aziaten over, ook wel; haast je niet (behalve in het verkeer zo lijkt). Of je nu één week reist of een jaar reist, haasten helpt je niet. Je kan beter ergens de tijd voor nemen zodat je er echt van geniet dat dat je overhaast alle bezienswaardigheden af rent. Haasten is bijna onmogelijk in Azië maar Nederlanders zijn er goed in hun tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Laat dit eens los en geniet eens van een dagje niks doen!

DO

Laat je geld rollen -Azië is bijzonder goedkoop. Hang daarom niet de gierige Nederlander door overal op te bezuinigen. Je bent op vakantie, of misschien wel op wereldreis. Sommige kiezen ervoor om geen ‘dure’ tours te doen om kosten te besparen. Volgens ons is dit het stomste wat je kan doen! Je komt niet elke dag in Azië dus geniet van alle het moois wat hier te vinden is. Ook al moet je daar voor betalen..

DON’T

Ergens van uit gaan / plannen – Het hoort stiekem ook een beetje bij het plannen van je reis maar plannen tijdens je reis is ook niet handig. Azië is Azië en daar lopen dagen nooit volgens planning. De tour die je wilde boeken blijkt ineens niet op die dag beschikbaar te zijn of het regent pijpenstelen terwijl je een dag langs de rijstvelden wilde fietsen. Een planning kan alleen maar tegen vallen en vaak zijn de niet geplande activiteiten juist het leukst!

Hulp nodig onderweg? Check onze reisgidsen!

Ga je binnenkort op reis naar Azië maar weet je niet precies welke route je moet volgen of hoe je makkelijk van A naar B komt? Check dan de Azië-Expert Reisgidsen! Onze reisgidsen staat vol met handige tips en zijn in PDF vorm, ideaal voor onderweg!

DO

Bezoek minder bekende highlights – Natuurlijk; mocht je maar drie weken naar Cambodja gaan zou je wel stom zijn om de Angkor tempels niet te bezoeken. Maar mocht je wat meer tijd hebben raden wij om de minder bekende highlihgts te bezoeken. Vraag eens rond bij locals, andere reizigers of op straat naar minder bekende bezienswaardigheden. Meestal zijn er nog een hoop leuke dingen te doen of te zien en vaak laat dit nog een grotere indruk achter dan de bekende highlights!

DON’T

Westers eten – Een doodzonde tijdens het reizen door Azië! Dat is natuurlijk wat overdreven. Zeker als je maanden in Azië reist is het wel eens lekker om een vette hamburger weg te happen. Maar als je in Azië bent raden wij wel aan om te kiezen voor het lokale eten! Vaak sta je nog versteld van hoe lekker de kleine hapjes zijn in de bekende ‘food stalls’ langs de weg.  Verleg je grenzen en laat je niet vertellen wat iets is, ga af op de geuren en kleuren van het eten. Je zal er geen spijt van krijgen!

DO

Reis met de brommer – Of je nu 2 weken in Azië bent of 2 maanden, probeer zo veel mogelijk met de brommer te reizen! Veel toeristen kiezen voor de bus of trein om een land door te reizen. Hoewel je niet er aan moet denken om in Nederland op de A10 te rijden met de brommer zijn vele delen van Azië geschikt om met een brommer rond te reizen. Hoewel sommige wegen niet in al te beste staat zijn, zijn de gevaarlijke gaten in de weg en de aanslag op je longen absoluut de moeite waard.

DO

Wees flexibel – Azië is Azië. Met andere woorden; niet zo geregeld als in Nederland. Maak geen al te strakke planning tijdens je reis door Azië en wees flexibel in je bestemmingen en tijden. Een bus of treinreis duur altijd 1 á 2 uur langer de aangegeven en meestal ventrekken ze later dan gepland! Laat je hierdoor niet ontmoedigen, it’s part of life in Azië!

DO

Verleg je grenzen – Sprinkhanen, ratten, schorpioenen, slangen en kakkerlakken. Je komt niet elke dag in Azië (tenzij je hier woont) dus probeer de cultuur te proeven. Bezoek niet alleen de bekende restaurants in de grote steden maar eens een wegrestaurant Je zult verbaasd staan over wat we allemaal kunnen eten! Tip; bezoek deze restaurantjes niet meteen de eerste dag. In Azië kennen ze geen regels wat betreft hygiëne, of de Smaakpolitie, dus de meeste mensen hebben wat tijd nodig om aan het eten te wennen, begin dus rustig!

DON’T

Bezoek geen ‘creepy’ plekken -Azië is een ander continent continent dan Europa, per definitie niet onveiliger. Toch is het in grote steden niet aan te raden om ‘s avonds de minder drukke steegjes te bezoeken, net zoals je dat in Den Haag ook niet zou doen. Hoewel er in Azië nagenoeg geen geweld is tegen toeristen zal je niet de eerste toerist zijn die zijn portemonnee moet inleveren bij een wat minder vriendelijke Aziaat die het op jouw Westerse ‘rijkdom’ heeft gemunt. 99% van de Aziaten zijn hele vriendelijke mensen maar helaas zijn er ook minder vriendelijke mensen op de wereld die de Aziaten op een negatieve manier beïnvloeden.

DON’T

Je kan niet alles zien- Laat het idee los dat je alles wil zien in een land. Of je nu in de stranden in Vietnam, de natuur in Laos of de tempels in Cambodja wil zien, het is onmogelijk om alles te zien. Tenzij jij één van de gelukkige bent die de mogelijkheid heeft om jaren achter elkaar te reizen moet je het idee los laten dat je alles MOET zien. Er is zo veel te zien dat je in elk land wel maanden nodig hebt! Wees blij met wat je kan zien en geniet juist van de kleine dingen die niet op je to-do lijstje stonden!

DON’T

Alleen met een vreemde gids mee gaan – Hoewel het meestal wel de leukste tours zijn adviseren we toch altijd als je alleen reist om met bekendere reisorganisaties een tour te boeken. Het komt nog wel eens voor dat mensen zich voor doen als gids maar geen gids zijn. Een aanbetaling vooraf bij een gids die je niet kent is dat ook geen goed idee! Zoals in elk land moeten vrouwen extra voorzichtig zijn met het ‘alleen rondreizen’ concept. Mocht je met twee personen zijn, het liefst meer, is het meestal wat veiliger om buiten de grote organisaties te reizen. Het leuke van deze tours is wel dat, mits je een goede gids hebt, alle ‘ins and outs’ krijgt te zien.

DO

Accepteer cultuur en geloof – Naast jou lopen er nog ongeveer 7 miljard mensen op deze aardbol, mat allemaal een uniek DNA en dus allemaal verschillend. Azië lijkt in geen enkel opzicht op Europa dus wees daar op voorbereid. Accepteer en respecteer de cultuur van de Aziaten. Ze doen alles rustig aan en kennen weinig stress. Het kan dus wel eens voorkomen dat je om 9:00 klaar staat om opgehaalt te worden voor de tour van je leven en dat ze pas om 9:15 aankomen. Geen paniek, dit gebeurt BIJNA altijd. Het heeft geen enkele zin om je daar druk over te maken want de kans is groot dat het bij de volgende tour weer gebeurt. Dit betekend echter NIET dat je om 9:15 aan kan komen als je om 9:00 verwacht wordt, het kan namelijk ook voorkomen dat ze wel op tijd zijn.

DON’T

In discussie gaan met autoriteiten- De landen in Azië verschillen per regering. Hoewel je in het dagelijks leven in Azië niks van merkt zijn er wel bepaalde dingen die anders gaan de in Nederland. De politie laten toeristen over het algemeen met rust mits je geen gekke dingen doet. Mochten ze je wel om wat voor reden dan ook aanspreken behandel ze dan het liefst met zo veel mogelijk respect. Dit verwachten, en eisen ze van je. Ga niet in discussie en probeer niet de held uit te hangen, dit kan nog wel eens onplezierige verrassingen met zich mee brengen. Het geluk is dat de meeste agenten geen Engels spreken wat discussie niet makkelijk maakt.n!