Do’s & Don’ts tijdens het reizen – deel 1

Reizen is een verslavend iets. Of je nu met een koffer reist of met een backpack, alleen of met groepen; het is een geweldige ervaring! Tijdens het reizen zijn er een aantal dingen waarvan wij vinden dat je ze wel of niet moet doen; de Do’s & Don’ts. Sommige punten zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, andere punten op basis van medereizigers. Deze adviezen willen we jullie uiteraard niet onthouden. Vandaag de Do’s!

DO; trek met locals op!

Reizen met andere Nederlanders, of niet Aziaten, is ontzettend leuk omdat je andere mensen leert kennen. Wij raden echter aan om contact te zoeken met de locals! Zo leer je de plaatselijke tradities en bevolking kennen en ze kunnen je leuke en interessante dingen vertellen. Aziaten zijn ontzettend open en vriendelijke mensen en vinden het leuk om met toeristen te praten. Grijp die kans en laat je inspireren door de vriendelijke mensen en hun cultuur!

DO; laat je geld rollen!

Azië is bijzonder goedkoop. Hang daarom niet de gierige Nederlander door overal op te bezuinigen. Je bent op vakantie, of misschien wel op wereldreis. Sommige kiezen ervoor om geen ‘dure’ tours te doen om kosten te besparen. Volgens ons is dit het stomste wat je kan doen! Je komt niet elke dag in Azië dus geniet van alle het moois wat hier te vinden is. Ook al moet je daar voor betalen..

DO; bezoek de minder bekende highlights!

Natuurlijk; mocht je maar drie weken naar Cambodja gaan zou je wel stom zijn om de Angkor tempels niet te bezoeken. Maar mocht je wat meer tijd hebben raden wij om de minder bekende highlihgts te bezoeken. Vraag eens rond bij locals, andere reizigers of op straat naar minder bekende bezienswaardigheden. Meestal zijn er nog een hoop leuke dingen te doen of te zien en vaak laat dit nog een grotere indruk achter dan de bekende highlights!

DO; wees flexibel!

Azië is Azië. Met andere woorden; niet zo geregeld als in Nederland. Maak geen al te strakke planning tijdens je reis door Azië en wees flexibel in je bestemmingen en tijden. Een bus of treinreis duur altijd 1 á 2 uur langer de aangegeven en meestal ventrekken ze later dan gepland! Laat je hierdoor niet ontmoedigen, it’s part of life in Azië!

DO; Reis met een brommer

Of je nu 2 weken in Azië bent of 2 maanden, probeer zo veel mogelijk met de brommer te reizen! Veel toeristen kiezen voor de bus of trein om een land door te reizen. Hoewel je niet er aan moet denken om in Nederland op de A10 te rijden met de brommer zijn vele delen van Azië geschikt om met een brommer rond te reizen. Hoewel sommige wegen niet in al te beste staat zijn, zijn de gevaarlijke gaten in de weg en de aanslag op je longen absoluut de moeite waard.

Bus of trein nodigen toch uit om even bij te komen of bij te slapen. Hierdoor mis je een hoop dingen als mooie bergpassen, kleine dorpjes waar geen toeristen komen, verlaten parken etc. Op de brommer maak je alles mee en kan je stoppen waar en wanneer je wilt. In ieder dorpje vindt je wel een hostel dus haal je de bestemming niet kun je makkelijk ergens anders overnachten. Tip; zorg ervoor dat je je rijbewijs laat vertalen als je met de brommer reist. Een internationale rijbewijs is niet zo internationaal als je zelf denkt.

DO; Verleg je grenzen

Sprinkhanen, ratten, schorpioenen, slangen en kakkerlakken. We hebben het hier niet over wat Rob Geus tegenkomt in menig studentenhuis maar delicatessen die je kan vinden in Azië. Verleg je grenzen. Je komt niet elke dag in Azië (tenzij je hier woont) dus probeer de cultuur te proeven. Bezoek niet alleen de bekende restaurants in de grote steden maar eens een wegrestaurant Je zult verbaasd staan over wat we allemaal kunnen eten! Tip; bezoek deze restaurantjes niet meteen de eerste dag. In Azië kennen ze geen regels wat betreft hygiëne, of de Smaakpolitie, dus de meeste mensen hebben wat tijd nodig om aan het eten te wennen, begin dus rustig!

DO; Accepteer de cultuur en geloof

Naast jou lopen er nog ongeveer 7 miljard mensen op deze aardbol, mat allemaal een uniek DNA en dus allemaal verschillend. Azië lijkt in geen enkel opzicht op Europa dus wees daar op voorbereid. Accepteer en respecteer de cultuur van de Aziaten. Ze doen alles rustig aan en kennen weinig stress. Het kan dus wel eens voorkomen dat je om 9:00 klaar staat om opgehaalt te worden voor de tour van je leven en dat ze pas om 9:15 aankomen. Geen paniek, dit gebeurt BIJNA altijd. Het heeft geen enkele zin om je daar druk over te maken want de kans is groot dat het bij de volgende tour weer gebeurt. Dit betekend echter NIET dat je om 9:15 aan kan komen als je om 9:00 verwacht wordt, het kan namelijk ook voorkomen dat ze wel op tijd zijn.

In Azië kennen ze over het algemeen andere geloven dan in Nederland. Respecteer deze geloven en draag daarom gepaste kleding waar nodig. Dit zal op 9 van de 10 plekken keurig aangegeven staan.