Do’s & Don’ts tijdens het reizen – deel 2

Reizen is een verslavend iets. Of je nu met een koffer reist of met een backpack, alleen of met groepen; het is een geweldige ervaring! Tijdens het reizen zijn er een aantal dingen waarvan wij vinden dat je ze wel of niet moet doen; de Do’s & Don’ts. Sommige punten zijn gebaseerd op onze eigen ervaringen, andere punten op basis van medereizigers. Deze adviezen willen we jullie uiteraard niet onthouden. Vandaag de Don’ts!

Don’t;  Haasten!

Neem de levensstijl van de Aziaten over, ook wel; haast je niet (behalve in het verkeer zo lijkt). Of je nu één week reist of een jaar reist, haasten helpt je niet. Je kan beter ergens de tijd voor nemen zodat je er echt van geniet dat dat je overhaast alle bezienswaardigheden af rent. Haasten is bijna onmogelijk in Azië maar Nederlanders zijn er goed in hun tijd zo efficiënt mogelijk in te delen. Laat dit eens los en geniet eens van een dagje niks doen!

Don’t; Ergens van uit gaan/plannen

Het hoort stiekem ook een beetje bij het plannen van je reis maar plannen tijdens je reis is ook niet handig. Azië is Azië en daar lopen dagen nooit volgens planning. De tour die je wilde boeken blijkt ineens niet op die dag beschikbaar te zijn of het regent pijpenstelen terwijl je een dag langs de rijstvelden wilde fietsen. Een planning kan alleen maar tegen vallen en vaak zijn de niet geplande activiteiten juist het leukst!

Don’t; Westers eten

Een doodzonde tijdens het reizen door Azië! Dat is natuurlijk wat overdreven. Zeker als je maanden in Azië reist is het wel eens lekker om een vette hamburger weg te happen. Maar als je in Azië bent raden wij wel aan om te kiezen voor het lokale eten! Vaak sta je nog versteld van hoe lekker de kleine hapjes zijn in de bekende ‘food stalls’ langs de weg.  Verleg je grenzen en laat je niet vertellen wat iets is, ga af op de geuren en kleuren van het eten. Je zal er geen spijt van krijgen!

Don’t; Je moet niet alles willen zien

Laat het idee los dat je alles wil zien in een land. Of je nu in de stranden in Vietnam, de natuur in Laos of de tempels in Cambodja wil zien, het is onmogelijk om alles te zien. Tenzij jij één van de gelukkige bent die de mogelijkheid heeft om jaren achter elkaar te reizen moet je het idee los laten dat je alles MOET zien. Er is zo veel te zien dat je in elk land wel maanden nodig hebt! Wees blij met wat je kan zien en geniet juist van de kleine dingen die niet op je to-do lijstje stonden!

Don’t; ‘creepy’ plekken bezoeken

Azië is een ander continent continent dan Europa, per definitie niet onveiliger. Toch is het in grote steden niet aan te raden om ‘s avonds de minder drukke steegjes te bezoeken, net zoals je dat in Den Haag ook niet zou doen. Hoewel er in Azië nagenoeg geen geweld is tegen toeristen zal je niet de eerste toerist zijn die zijn portemonnee moet inleveren bij een wat minder vriendelijke Aziaat die het op jouw Westerse ‘rijkdom’ heeft gemunt. 99% van de Aziaten zijn hele vriendelijke mensen maar helaas zijn er ook minder vriendelijke mensen op de wereld die de Aziaten op een negatieve manier beïnvloeden.

Don’t; alleen met vreemde gids mee

Hoewel het meestal wel de leukste tours zijn adviseren we toch altijd als je alleen reist om met bekendere reisorganisaties een tour te boeken. In de Lonely Planet vindt je hier veel goede informatie voer. Het komt nog wel eens voor dat mensen zich voor doen als gids maar geen gids zijn. Een aanbetaling vooraf bij een gids die je niet kent is dat ook geen goed idee! Zoals in elk land moeten vrouwen extra voorzichtig zijn met het ‘alleen rondreizen’ concept. Mocht je met twee personen zijn, het liefst meer, is het meestal wat veiliger om buiten de grote organisaties te reizen. Het leuke van deze tours is wel dat, mits je een goede gids hebt, alle ‘ins and outs’ krijgt te zien.

Don’t; als vrouw ‘s avonds alleen op pad

Waarschijnlijk kom je deze tip op elke reispagina tegen. Of dat nu voor Azië, Europa, Amerika of Afrika is, het is helaas nog altijd waar. Het is overigens sowieso niet aan te raden om alleen op pad te gaan, ongeacht man of vrouw. Echter, in de grote (en kleinere) steden is het als vrouw niet aan te raden om ’s avonds alleen op pad te gaan. Nederlanders zijn over het algemeen wat groter en blanker dan Aziaten en je wordt er dus makkelijk uitgepikt als toerist.

Don’t; In discussie gaan met autoriteiten

De landen in Azië verschillen per regering. Hoewel je in het dagelijks leven in Azië niks van merkt zijn er wel bepaalde dingen die anders gaan de in Nederland. De politie laten toeristen over het algemeen met rust mits je geen gekke dingen doet. Mochten ze je wel om wat voor reden dan ook aanspreken behandel ze dan het liefst met zo veel mogelijk respect. Dit verwachten, en eisen ze van je. Ga niet in discussie en probeer niet de held uit te hangen, dit kan nog wel eens onplezierige verrassingen met zich mee brengen. Het geluk is dat de meeste agenten geen Engels spreken wat discussie niet makkelijk maakt.