Eten & Drinken in Tibet

In Tibet is de globalisering (gelukkig) nog niet ingezet en dus is het eten Tibet nog steeds gebaseerd op traditionele gerechten. Mocht je dus uit eten gaan of zelf gaan koken zal je hoogstwaarschijnlijk de Tibetaanse keuken tegen komen. Het eten Tibet toont overeenkomsten met die van Nepal en Bhutan.

Eten Tibet

Eten TibetHet eten Tibet is vooral gebaseerd op het eten wat mensen vroeger aten. De gerechten zijn dan ook vrij simpel en niet te vergelijken met gerechten uit de rest van Azië. Een andere reden hiervoor is het gure klimaat wat het verbouwen van verschillende eetwaren moeilijk maakt. In de grotere steden vindt je echter wel restaurants met westerse gerechten. Het is echter wel een aanrader om de traditionele Tibetaanse keuken aan. Door de bezetting van China verdwijnen langzaam de typisch Tibetaanse menu’s. De gerechten die je vindt zijn daarom ook veelal gebaseerd op de Chinese én Tibetaanse keuken.

Verder vindt je in Tibet veel gerechten met rundvlees, groente en mie. Wat je in Tibet veel zult horen is Jak. Niet omdat het eten zo vies is maar omdat veel gerechten gebaseerd zijn op deze rundersoort. Veel eten Tibet is hier op gebaseerd. De Jak komt heel veel voor in Tibet en wordt in veel gerechten gebruikt. Jak is overigens alleen de stier. De koe wordt een dri of nak genoemd.

Drinken Tibet

Typische standaard Tibetaanse dranken zijn bijvoorbeeld boterthee, tsang en chang. Boterthee wordt de hele dag gedronken door de Tibetanen en is een combinatie van zout en boter wat zorgt voor goede vetstoffen. Verwacht geen Earl Grey thee hier, het heeft een zeer aparte smaak! Tsang is een soort brinta die met boterthee wordt gekneed tot een deegbal. Chang is het traditionele biertje en uiteraard het proeven waard.