Iedereen heeft het liefste mooi weer op reis. Goed weer kan je vakantie of reis net dat extra’s geven. Helaas is dat niet altijd eenvoudig te voorspellen. Het is daarom goed om informatie te verzamelen over de beste reistijd Filipijnen. Alle regenbuien ontlopen is een utopie, maar twee weken regen tijdens je vakantie in de Filipijnen is te voorkomen.

Beste reistijd Filipijnen

De Filipijnen is een verzameling van eilanden met een totale lengte van 1.900 kilometer lang. Het is daarom lastig één advies af te geven qua beste reistijd Filipijnen. Het land heeft een tropisch klimaat en het weer wordt bepaald door het droogseizoen, de Amihan, en het regenseizoen, de Habagat. Je kan zeggen dat beide seizoenen zo zijn voordelen hebben.

Het droogseizoen loopt grafweg van oktober tot en met eindigt in juni. Tijdens deze maanden heb je weinig regen en tropische temperaturen. Het regenseizoen kun je verwachten tussen juni en oktober.

De beste reistijd voor de Filipijnen zijn de maanden november tot en met juni.

Op deze pagina geven we je meer informatie over welke maanden het meest geschikt zijn om te reizen in de Filipijnen. Dat doen we aan de hand van de volgende onderwerpen;

Seizoenen Filipijnen

De beste reistijd Filipijnen is niet alleen afhankelijk van het weer maar ook van de drukte, of de seizoenen. Je kunt drie seizoenen onderscheiden in de Filipijnen, het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Check hieronder de seizoenen.

Hoogseizoen

Coron Island
November tot en met juni

Het hoogseizoen betekent dat het in grote delen van het land droog is. Daarnaast zijn de maanden december tot februari ook de koelste maanden waardoor het iets aangenamer reizen is. Houd er wel rekening mee dat prijzen behoorlijk omhoog gaan.

Tussenseizoen

Banaue
Mei en november

De maanden mei en november zijn prima maanden om in de Filipijnen te reizen. Mei is de laatste maand voordat de regen los barst en de temperaturen gaan al iets omhoog. In november is het regenseizoen net achter de rug en het hoogseizoen nog niet ingezet.

Laagseizoen

Beste reistijd Filipijnen
Juni tot en met oktober

De maanden juni tot en met september vormen het laagseizoen. Dit is het seizoen dat de Filipijnen vaak geteisterd wordt door veel regen en tyfoons. Niet de ideale reistijd dus. Prijzen zakken wel heel erg maar door de regen kan het reizen lastig worden.

Ben je op zoek naar mooie route door de Filipijnen? Check dan onze route. Deze super uitgebreide route neemt je stap voor stap mee op reis door de Filipijnen. Zo hoef je alleen nog maar een ticket te boeken. Check ons routeboek hier

Beste reistijd Filipijnen

Overzicht van de beste reistijd voor de Filipijnen

Wanneer moet je gaan?

De beste reistijd Filipijnen is van november tot en met juni, tijdens het droge seizoen. Deze maanden herbergen ook de koele en droge dagen hoewel het in mei al snel warmer kan worden. Mei is dan ook de heetste maand waarbij temperaturen op kunnen lopen tot 38 graden. Hou je niet van regen en niet van extreme hitte? Dan is de beste reistijd Filipijnen de maanden novemberdecember en januari. In deze maanden liggen de temperaturen wat lager.

Het droge seizoen is tevens het drukste seizoen dus het kan handig zijn om overnachtingen vooraf te boeken.

Boracay

In het regenseizoen kun je heerlijk aan een van de mooie stranden liggen

Regenseizoen Filipijnen

Het regenseizoen loop ongeveer van juni tot en met oktober. Zoals gezegd gaat dit gepaard met windstoten. De regen komt meestal aan het eind van de middag uit de hemel vallen. Gelukkig klaart het na één a twee uur weer op. De heftige regenval kan wel landverschuivingen veroorzaken, hou hier rekening mee.

Het regenseizoen is overigens geen afrader. Het is namelijk niet zo dat het dagen of zelfs weken achter elkaar regent. In tegendeel zelfs. Het kan in het regenseizoen prima weer zijn. En zoals gezegd komt de regen vaak in de ochtend of namiddag. Daarnaast kan het ook per regio heel erg verschillen.

Een groot voordeel van het regenseizoen is dat de natuur volop in bloei is. Een ander groot voordeel is dat het door het regenseizoen een stuk rustiger is, en de prijzen zijn een stuk lager. De drukke periodes, wanneer ook veel locals reizen, is tijdens de feestdagen zoals Kerst, Chinees Nieuwjaar en Pasen.

Verandering in het klimaat

Het wereldwijde klimaat is aan het veranderen, ook in de Filipijnen. Daardoor vervagen de lijnen tussen het regen- en droogseizoen. Zeker de afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat het regent in het droogseizoen en droog is in het regenseizoen. Dit is niet alleen in de Filipijnen zichtbaar, maar ook in de rest van Azië. Dat het altijd regent in het regenseizoen en droog is in het droogseizoen is niet meer van toepassing.

Zo komt het steeds vaker voor dat het in bijvoorbeeld augustus, normaal het regenseizoen, prima weer is. En andersom ook. Het kan in december behoorlijk regenen. In Thailand zijn er zelfs behoorlijke overstromingen geweest in december terwijl dit normaal midden in het hoog/droogseizoen is. De beste reistijd Filipijnen is dus steeds moeilijker te voorspellen.

Tyfoons

De Filipijnen staat bekend als een land dat nog wel eens geteisterd kan worden door tyfoons. Deze tyfoons komen niet alleen in het regenseizoen voor, maar ook in het droogseizoen. Goed om te weten is dat een tyfoon altijd aan de oostkust aan komt en afbuigt naar het noorden. Daarnaast bereikt het grootste gedeelte van de tyfoons het vaste land niet eens. En een tyfoon is vaak ver van te voren al te voorspellen zodat je er op in kunt spelen. Het is dus niet iets om je al te druk over te maken.

Feestdagen Filipijnen

De belangrijkste festivals zijn de Black Nazare Procession (9 januari), Goede Vrijdag in april of me en Independence Day (12 juni). De laatste noemen ze ook wel Cavite en wordt gevierd in Kawit, sinds 1898. Deze dagen kan je rekenen op overvol openbaar vervoer en drukte bij bekende highlights. De drukste periode is echter de periode rond Kerstmis, het belangrijkste feest in de Filipijnen.

Beste reistijd Filipijnen per reiziger

De beste reistijd Filipijnen hoeft niet per se de maand te zijn waarin de minste regen valt. Op vakantie of tijdens je reis door Filipijnen wil je het liefst geen regen maar het voordeel van regen is wel dat de natuur op haar mooist is. Rijstvelden zijn groener, watervallen stromen harder en bergen zijn en bossen ogen mooier. Zeker in het noorden van Filipijnen is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen. Als je meer van het eiland hoppen en feest bent kan je beter in het droge gaan. Wil je meer informatie over het reizen in Filipijnen? Kijk dan eens op onze reisinformatie Filipijnen pagina of bekijk de mooiste highlights van Filipijnen.

Wil je weten wat het weer op dit moment in Filipijnen doet? Check dan WeerOnline eens!

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9.7/10
  9.7/10

Samenvatting

Of je nu een week naar de Filipijnen gaat of een jaar om alle eilanden te bezoeken, als je naar de Filipijnen gaat heb je het liefste mooi weer. Goed weer kan je vakantie of reis net dat extra’s geven. Het is daarom belangrijk om informatie te verzamelen over de beste reistijd Filipijnen. Alle regenbuien ontlopen is een utopie maar twee weken regen tijdens je vakantie in de Filipijnen is te voorkomen.

9.7/10

Vragen, opmerkingen en antwoorden

20
 1. Sjaak

  Weten jullie of het een beetje makkelijk reizen is tussen al die eilanden? 🙂 Wij twijfelen omdat het ons best moeilijk lijkt om tussen al die eilanden het vervoer te regelen.

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Sjaak,

   Het vervoer tussen de eilanden is wat minder goed geregeld dan bijvoorbeeld in Indonesië. Op de hoofdeilanden is het prima geregeld en zal het geen probleem zijn maar hoe verder je daar vandaan komt hoe minder georganiseerd het wordt. Wat ons betreft juist de charme van het reizen in de Filipijnen maar niet iedereen kan er mee omgaan :).

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Farah

  De 2e week van november naar de Filipijnen, goed idee? Aangezien het regenseizoen stopt in oktober..

  Ik hoor graag van je

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Zeker doen Farah. Het is dan allemaal mooie groen. Het kan wel zijn dat er af en toe een buitje valt maar daar heb je weinig last van..

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 3. Femke

  Mijn spontane plan was om half juni tot half juli naar de Filipijnen te gaan en dan diverse eilanden te bezoeken. Maar toen keek ik naar het weer. Is het een no-go en word ik van het eiland af geblazen en geregend of is het met een buitje van een half uur aan het eind van de middag klaar?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Femke,

   Mooi plan! 🙂 wij komen er net vandaan, schitterend land!
   Wat betreft je vraag; je hebt meer kans op regen en tyfonen in die maanden. Helaas kan ik het weer niet voorspellen 🙂 Maar de maanden juni tot en met september is laagseizoen in de Filipijnen en de belangrijkste reden daar voor is het weer.
   In die maanden regent het nu eenmaal vaker, soms dagen achter elkaar. En in die periode zijn er vaker tyfonen, zeker in het oosten van het land. Mocht je de gelegenheid hebben om in andere maanden te reizen raad ik je dat aan. Nogmaals, het is lastig te voorspellen en het kan ook allemaal meevallen maar feit is dat er in die maanden vaker regen en wind is 🙂

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 4. Joline

  Wij zitten te denken om in mei naar de Filipijnen te gaan, maar nu lees ik dat het vaak extreem warm wordt in mei. Is het de hele maand extreem heet of zijn het maar een paar dagen? Ofwel, raad je aan om in mei naar de Filipijnen te gaan of niet?

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Joline,

   in mei zit je net na het hoogseizoen. Qua weer valt het wel mee. Het is wel een van de warmste maanden inderdaad. Maar niet extreem.
   Ik zou niet zien waarom je niet naar de Filipijnen zou kunnen gaan 🙂 Het is warm ja, maar dat is beter dan regen. Onze zomermaanden (juni t/m september) zou ik wel overslaan omdat je dan meer kans hebt op orkanen en extreem weer.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 5. Dorry Moorren

  Hallo wij willen gaan duiken op de Fhilipijnen maar er gaan ook partners mee die niet duiken. Vraag is in welke periode kan men het beste gaan om te duiken. En welk eiland geeft ook voldoende plezier voor de niet duikers. Zelf dacht ik aan de maand november. Ik lees graag u advies. Met vriendelijke groet Dorry Moorren

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   antwoord

   Beste Dorry,

   Qua watertemperatuur kan je het hele jaar door in de Filipijnen prachtig duiken. Uiteraard is het wel zo dat in the cycloon seizoen het reizen en ook het duiken niet heel prettig zijn.
   In november zit je aan het einde van dit seizoen en is er kans op een hoop regen. De beste reistijd voor de Filipijnen is vanaf December tot en met Mei. Mocht je uitgebreid advies willen bij het boeken van de vakantie kan ik Undiscovered reizen aanraden. Zij zijn gespecialiseerd in het reizen naar de Filipijnen en hebben ook speciale duik reizen.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 6. Sabine

  Hoi,

  Ik wil graag naar de Filipijnen, maar ik ben iemand die niet van een reis houdt waarin alles al vaststaat. Toch wil ik diverse eilanden bezoeken (Cordon, El Nido, Port Barton en Siargao). Kan ik het vervoer ter plaatse regelen? Moet is het beter om het van te voren vast te zetten?

  Beantwoorden
 7. Mohamed

  Ik wil graag a.s. augustus naar Filipijnen gaan
  Goed idee of?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Mohamed,

   Het is altijd een goed idee om naar de Filipijnen te gaan. Hou er rekening mee dat er in die periode meestal meer regen valt.
   Dit hoeft niet perse een probleem te zijn.

   Reisgroet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 8. Lotte

  Hallo, ik wil graag eind augustus richting de Filipijnen gaan, kans op veel veel regen? of valt het mee? en wat zijn de temperaturen dan ongeveer?
  Groet

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Lotte,

   Zoals je hier boven kunt zien in de tabel zijn Augustus en September de maanden waarin, meestal, de meeste regent valt.
   De temperatuur zal in de maand rond de 30 raden schommelen.

   Reisgroet,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 9. Sabine

  Hoi Sjoerd,

  Wat een goede site..! Wij hebben gisteravond onze tickets geboekt en gaan in februari 3 weken naar de Filipijnen. Heb jij tips van plaatsen/eilanden waar echt heen moeten gaan? En is het verstandig om de diverse verblijven vast te leggen? Ik vind het wel leuk om een beetje op de bonne fooi te gaan namelijk, maar ik lees ook dat het hoogseizoen is en wil niet ‘misgrijpen’ of super lang zoeken naar een leuk ho(s)tel.

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Sabine,

   je gaat een mooie reis tegemoet! De Filipijnen is een van onze favoriete landen 🙂

   De plekken die je niet moet overslaan zijn uiteraard Palawan (vrij toeristisch, maar zo mooi!). Daarnaast vonden wij de rijstterrassen bij Banaue erg mooi, en raad ik je aan om Siquijor en Bohol te bezoeken. Twee kleine, maar leuke en gezellige eilandjes.
   Vooraf boeken is niet nodig. Wij zijn in 2016 in maart gegaan en konden overal terecht. Mocht je echt per se in een bepaald hotel willen slapen kun je die vastleggen, maar het is zeker geen noodzaak.

   Veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 10. JenBol

  Hoi,

  Wij zouden graag met een kindje van 14 maanden voor 2/3 weken jan/februari naar de Phillipijnen willen. Welke eilanden zijn niet al te toeristisch en goed te doen met een dreumes?

  Beantwoorden
 11. Ankie Heestermans

  Wij willen dit jaar in september naar de Filipijnen gaan. Is dit te doen in deze maand?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Ankie,

   het is dan officieel regenseizoen, maar dat zegt niet zo veel. Het is nu hoogseizoen, maar het weer in de Filipijnen is niet best. Het weer is helaas niet te voorspellen.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.