Rijstterrassen vindt je door heel Azië dus waarom zouden we deze zo expliciet benoemen? De reden is simpel; rijstterrassen zoals bij Banaue in de Ifugao provincie vind je nergens. De rijstterrassen bij Ifugao staan bekend als de mooiste rijstterrassen ter wereld. De bijnaam van dit met de hand aangelegde bouwwerk is niet voor niets ‘De Trappen naar de Hemel’ en worden beschouwd als het ‘achtste wereldwonder’.

De kans is groot dat je naar Halong Bay gaat als je in Vietnam bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Waarom Banaue?

De rijstterrassen werden zo’n 2.000 jaar geleden aangelegd in de bergen van de provincie Ifugao, rondom het plaatsje Banaue. De terrassen werden aangelegd door voorouders van de lokale bewoners, de Ifugao. Hetgeen wat de terrassen zo bijzonder maakt is dat ze bijna recht omhoog lopen en met de hand zijn aangelegd. De rijstterrassen van Ifugao worden beschouwd als één van de mooiste plekken van de Filipijnen.

TIP – wij sliepen in Green View Lodge. Hier heb je voordelige kamers en je kunt er alle tours boeken.

De rijstterrassen van Banaue liggen op het eiland Luzon in de Cordillera Mountains. De terrassen liggen op 1.700 meter hoogte en het totale gebied beslaat een oppervlakte van 6.400 vierkante kilometer. De rijstterrassen bij Banaue zijn de bekendste rijstterrassen maar er zijn nog meer spectaculaire rijstterrassen te zien in de Ifugao regio zoals bij de Mountain Province en Kaling.

Routeboek

Ga je binnenkort naar de Filipijnen of heb je plannen om hier heen te gaan?

Weet je nog niet precies welke route je moet volgen? Check dan ons Routeboek.

Hierin staan bijna 30 routes door Azië beschreven. Waaronder de Filipijnen.

Banaue
Banaue

De rijstterrassen van Banaue behoren tot de mooiste die wij ooit hebben gezien

Rijstvelden van Batad

Banaue mag dan de plek zijn waar de meeste toeristen verblijven, de mooiste rijstvelden vind je in Batad. De rijstterrassen rondom Batad zijn de rijstterrassen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Vanuit Banaue kun je vrij gemakkelijk naar Batad reizen.

Dit kan met een TukTuk zodat je zelf in Batad rond kunt lopen maar je kunt ook een tour boeken in Banaue en met een gids rondlopen. Dit is wel zo leuk omdat een gids alle mooie plekken laat zien en leuke dingen verteld over de rijstvelden.

TIP – als je besluit te overnachten in Batad zal je met je backpack nog 30-40 minuten door de jungle moeten lopen om er te komen.

Wij hebben overnacht en onze dagtour naar Batad geboekt bij Green View Lodge. We hadden en super leuke gids die veel over de omgeving wist. Hou er rekening mee dat de weg naar Batad halverwege stopt. Ze zijn druk bezig met het aanleggen van deze weg.

Van Banaue naar Batad

Ga je liever op eigen houtje naar Batad? Dat kan, ook al raden we aan om een gids te huren. Bij aankomst in Banaue, moet je je registreren bij het toerismekantoor. Hier moet je 50 peso ‘environmental fee’ betalen. Daarna kun je een jeepney of driewieler naar ‘the saddle’ (Batad) nemen. Dit is het dichtstbijzijnde punt bij Batad waar je met een voertuig kunt komen. Vanaf daar is het een 40-minuten-durende hike naar het dorp en de rijstterrassen.

De jeepney van Banaue naar Batad kost 150 peso. Het probleem is dat niemand lijkt te weten hoe laat de jeep vertrekt en waarvandaan. Mocht je deze onvindbare jeepney inderdaad niet kunnen vinden kun je er een huren voor 2.000 peso. Hoe meer mensen in de jeepney hoe goedkoper. Je kunt ook een TukTuk nemen voor 2 tot 3 personen voor 700 peso.

TIP ♥ – bij aankomst in Batad moet je 50 peso aan Heritage Fee betalen.

Batad, Filipijnen

Het aankomst punt bij Batad

Banaue
Banaue

Het is hier nog lang niet zo druk als in Sapa of Bali

Rijstvelden van Hapao (Hungduan)

Het is bijna niet mogelijk, maar de rijstvelden bij Hapao zijn misschien nog wel mooier dan die in Banaue en Batad. Het is er in ieder geval een stuk rustiger. De Hapao Terraces zijn onderdeel van de Hungduan Terraces Cluster, en staat ook op de UNESCO World Heritage Site (terecht). Het grote voordeel is dat het nog niet zo bekend/populair is bij toeristen.

Vaak is Batad het eerste dat bij reizigers op het lijstje staat, wat goed te begrijpen is. Maar mocht je meer tijd doorbrengen in de omgeving van Banaue dan zijn de rijstvelden van Hapao een absolute aanrader! Je kunt hier door de rijstterrassen lopen en een uniek beeld krijgen van het lokale leven en de landbouw. Hier en daar staan wat huisjes waar mensen aan het werk zijn. Het is alsof je zo een sprookje binnen wandelt.

Bogyah Hotspings

Tijdens je tocht door de vallei kom je waarschijnlijk ook bij de  hotsprings van Bogyah. Het water dat door deze rivier stroomt is kristalhelder. Je kunt hier de tijd nemen om lekker te ontspannen bij de rotsen in het verwarmde water. Het ligt op loopafstand van het beginpunt van je hike en is zeker een aanrader. Neem dus je zwembroek mee!

TIP – wij betaalde voor een dagtrip van Banaue naar Hapao ongeveer 1.100 peso p.p

Van Banaue naar Hapao

Wij hebben in Banaue al onze trips geboekt bij Green View Hotel. We hadden een super gids die prima Engels sprak en ons ook naar minder bekende plekjes nam. Het vervoer was bij de prijs (1.100 peso p.p.) inbegrepen.

Als je op eigen gelegenheid gaat kun je vanuit Banaue een jeepneys richting Hapao nemen. Vertel de bestuurder dat je er uit wil bij Balenga Residence in Hapao. Hier kun je ieen gids zoeken. Reken op 300 pesos per gids voor een 40-minuten-durende hike.

TIP ♥ – Wij raden een gids aan die je de hele dag meeneemt in de vallei omdat het te mooi is om er maar 40 minuten te blijven.

Banaue
Banaue
Banaue

De rijstvelden van Hapao

Ifugao volk

De Ifugao is een inheemse bevolkingsgroep in de gelijknamige provincie die voornamelijk van de rijstbouw leeft. Deze bevolkingsgroep is verantwoordelijk voor het aanleggen van de ‘De Trappen naar de Hemel’ bij Banaue. Niet vreemd overigens. De hele cultuur hier draait om rijst, de rijst wordt zelfs ingezegend en feestelijkheden gaan hier standaard gepaard met rijst. De Ifugao bevolking zijn, net als andere stammen in de regio, berucht vanwege hun verleden. Vroeger onthoofdde deze bevolkingsstammen nog wel eens mensen.

UNESCO

De mooiste en meest spectaculaire rijstterrassen vind je rond Banaue en omgeving. Deze rijstterrassen zijn zo bijzonder dat ze sinds 1995 op de UNESCO Wereldergoedlijst staan. In 2001 werden ze overigens op de lijst van Bedreigd Werelderfgoed geplaatst. Gelukkig hebben de Filipijnen de bedreigingen gelijk aangepakt waardoor de rijstterrassen in 2012 van deze lijst gehaald werden.

TIP – zorg er voor dat je met een tour (of zelf) het Viewpoint bezoekt. Hier heb je mooie uitzichten!

Niet alleen de rijstterrassen van Banaue staan op de Werelderfgoedlijst maar ook de Hudhud. De Hudhud is een soort liedje dat door de Ifugao bevolking wordt uitgevoerd tijdens zaaiactiviteiten, bij de oogst en tijdens begrafenissen en rituelen. De Hudhud is ontstaan in de zevende eeuw en bestaat uit meer dan 200 monodieën waardoor een compleet ritueel soms wel dagen kan duren!

Rijstterrassen

De rijstterrassen van Banaue zijn niet de enige die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Er zijn er in totaal vijf die op de lijst van UNESCO staan.

Batad, Bangaan, Mayoyao (aanrader!), Hungduan en Nagacadan zijn de bekendste rijstvelden.

Met name die van Mayoyao zijn de moeite waard, en ze liggen dicht bij Banaue!

Banaue
Banaue

Zorg dat je camera is opgeladen want je maakt echt heel veel foto’s 🙂

Hoe lang moet je in Banaue blijven?

Wij zijn hier drie dagen geweest, en dat is naar onze mening wel het minimale aantal dagen. Wij zijn reizigers tegen gekomen die hier 1 dag bleven. De busreis doet er al 9 uur over (bij ons 19). Er zijn dus mensen die ’s avonds heen gaan (nachtbus), een dag in Banaue en omstreken blijven, en ’s avonds weer terug gaan naar Manilla. Dat is echt te kort.

Als je de meeste dingen in de omgeving wil zien kun je hier makkelijk een week blijven. De meeste meerdaagse tours duren al 4 dagen. Als je de regio goed wil kunnen zien blijf dan minimaal 3 dagen hier.

Budget voor Banaue

Banaue en Batad zijn populaire bestemmingen, maar wel vrij goedkoop, zeker als je in een groep reist. Hoe veel geld je mee moet nemen ligt aan je eigen wensen. Je kunt zelf richting de rijstterrassen gaan en rondlopen, maar je kunt ook een tour boeken. Wat uiteraard duurder is.

Wij zijn in 2016 2 nachten (3 volle dagen) in Banaue gebleven. Wij sliepen in het Green View Hotel, waar je tevens veel tours kunt boeken. Wij betaalde 250 peso per persoon per nacht. Voor 2 nachten is dat 500 peso per persoon. Zo’n €9. Eten en drinken is bijzonder goedkoop. Reken op 200 peso voor een maaltijd. Een biertje kost 60 peso.

Andere kosten die wij hebben gemaakt;

  • Dagtrip naar Batad en Mayoyao – 1.200 peso p.p
  • Dagtrip naar Hapao – 1.100 peso p.p
  • Meerdaagse hikes (3D/2N) – vanaf 2.500 peso p.p.
  • Alle environmental fees – 100 peso p.p
  • Eten en drinken per dag – 600 peso

Reken op ongeveer 2.000 peso per dag als je elke dag een tour wil doen. Het wordt goedkoper als je meerdere tours in een keer boekt. Dan kun je afdingen op de prijs.

TIP ♥ – Een 3-daagse- hike naar de rijstterrassen van Banaue, Cambulo en Batad kost 2.120 peso per persoon.

TIP – neem cash mee! Banaue en Batad zijn kleine dorpjes en er zijn GEEN pinautomaten 

Banaue
Banaue

De rijstterrassen bij Mayoyao

Beste reistijd

De beste tijd om Banaue te bezoeken heeft niet zo zeer te maken met het weer maar met het oogstseizoen. De rijst wordt namelijk geoogst in bepaalde maande. Als je Banaue bezoekt als ze de rijst oogsten zie je niet hoe mooi groen ze kunnen zijn.

Als je de rijstterrassen op hun groenst wil zien in Batad ga dan in april en mei. In Banaue zijn de terrassen het groenst in juni en juli. De beste reistijd is dus de maanden april tot en met juli. Augustus is ook goed maar dan regent het meer.

TIP – alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in eind maart (2016)

Beste reistijd Banaue
Banaue

Hoe kom je er?

De rijstterrassen van Banaue zijn niet zo makkelijk te bereiken als die in Bali of Sapa. Er rijden geen treinen naar Banaue en ook geen minivans. De enige manier om er te komen is met de bus.

Bus – er gaat een bus van Manilla naar Banaue om 19:00 uur. De bus doet er normaal gesproken 9 uur over maar is vaak vertraagd. Zo deden wij er 19 uur over! De rit kost je zo’n 490 Peso. Van Banaue naar Manilla kost het 450 peso. Een plekje reserveren in de bus in het hoogseizoen kan geen kwaad! Voor actuele prijzen kun je kijken bij Ohayami Trans.

Hou de ontwikkelingen goed in de gaten. Er was sprake van meerdere busroutes en het inzetten van minivans toe wij er waren.

Locatie Banaue

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

Er zijn heel wat rijstterrassen in Azië te bezoeken, maar de rijstterrassen in Banaue zijn misschien wel de mooiste. Ze staan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je in de Filipijnen bent mag een bezoek aan Banaue niet ontbreken!

4.8

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.