Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Banaue

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 7

Bijgewerkt op 14 januari, 2020

Rijstterrassen vindt je door heel Azië dus waarom zouden we deze zo expliciet benoemen? De reden is simpel; rijstterrassen zoals bij Banaue in de Ifugao provincie vind je nergens. Deze rijstterrassen bij Ifugao staan bekend als de mooiste rijstterrassen ter wereld. Een bijnaam van dit met de hand aangelegde bouwwerk is niet voor niets De Trappen naar de Hemel’. Het wordt beschouwd als het ‘achtste wereldwonder’.

Niet iedereen gat naar Banaue als hij of zij in de Filipijnen is. Zonde, want het is echt een must-see! Als je wel van plan bent te gaan, lees dan deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende highlight;

Onze ervaringen in Banaue

De rijstterrassen werden zo’n 2.000 jaar geleden aangelegd in de bergen van de provincie Ifugao, rondom het plaatsje Banaue. Wij hebben tijdens al onze reizen in Azië heel wat rijstvelden mogen zien. Uiteraard de bekende zoals Sapa en die in Ubud, maar ook onbekenden in China en Myanmar.

Wij kunnen uit eigen ervaringen zeggen dat de terrassen van Banaue verreweg de mooiste en meest indrukwekkende rijstterrassen zijn die we ooit hebben gezien!

De rijstterrassen van Ifugao worden niet voor niet beschouwd als één van de mooiste plekken van de Filipijnen.

De Ifugao

De rijstterrassen werden door voorouders van de lokale bewoners, de Ifugao, aangelegd. Hetgeen wat de terrassen zo bijzonder maakt is dat ze bijna recht omhoog lopen en met de hand zijn aangelegd. Ze liggen op 1.700 meter hoogte.

Deze rijstterrassen bij Banaue zijn de bekendste rijstterrassen, maar er zijn nog meer spectaculaire rijstterrassen te zien in de Ifugao regio zoals bij de Mountain Province en Kaling.

TIP – wij sliepen in Green View Lodge. Hier heb je voordelige kamers en je kunt er alle tours boeken. Ze hebben helaas geen website.

BanaueDe rijstvelden

BanaueUitzicht tijdens een hike

Rijstvelden van Batad

Banaue mag dan de plek zijn waar de meeste toeristen verblijven, de mooiste rijstvelden vind je in Batad. Vanuit Banaue kun je vrij gemakkelijk naar Batad reizen. Het kan met een TukTuk zodat je zelf in Batad rond kunt lopen maar je kunt ook een tour boeken in Banaue en met een gids rondlopen.

De rijstterrassen rondom Batad zijn de rijstterrassen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan.

Dit is wel zo leuk omdat een gids alle mooie plekken laat zien en leuke dingen verteld over de rijstvelden.

TIP ♥ – als je besluit te overnachten in Batad zal je met je backpack nog 30-40 minuten door de jungle moeten lopen om er te komen.

Wij hebben overnacht en onze dagtour naar Batad geboekt bij Green View Lodge. We hadden en super leuke gids die veel over de omgeving wist. Hou er rekening mee dat de weg naar Batad halverwege stopt. Ze zijn druk bezig met het aanleggen van deze weg.

Van Banaue naar Batad

Ga je liever op eigen houtje naar Batad? Dat kan, ook al raden we aan om een gids te huren. Bij aankomst in Banaue, moet je je registreren bij het toerismekantoor. Hier moet je 50 peso ‘environmental fee’ betalen.

Daarna kun je een jeepney of driewieler naar ‘the saddle’ (Batad) nemen. Dit is het dichtstbijzijnde punt bij Batad waar je met een voertuig kunt komen. Vanaf daar is het een 40-minuten-durende hike naar het dorp en de rijstterrassen.

De jeepney van Banaue naar Batad kost 150 peso. Het probleem is dat niemand lijkt te weten hoe laat de jeep vertrekt en waarvandaan. Mocht je deze onvindbare jeepney inderdaad niet kunnen vinden kun je er een huren voor 2.000 peso. Hoe meer mensen in de jeepney hoe goedkoper.

Je kunt ook een TukTuk nemen voor 2 tot 3 personen voor 700 peso.

TIP ♥ – bij aankomst in Batad moet je 50 peso aan Heritage Fee betalen.

Batad, FilipijnenHet aankomst punt bij Batad

Banaue

Het is hier nog lang niet zo druk als in Sapa of Bali

Rijstvelden van Hapao (Hungduan)

Het is bijna niet mogelijk, maar de rijstvelden bij Hapao zijn misschien nog wel mooier dan die in Banaue en Batad. Ze zijn in ieder geval een stuk rustiger. De Hapao Terraces zijn onderdeel van de Hungduan Terraces Cluster, en staat ook op de UNESCO World Heritage Site (terecht).

Het grote voordeel is dat het nog niet zo bekend/populair is bij toeristen. Vaak is Batad het eerste dat bij reizigers op het lijstje staat, wat goed te begrijpen is.

Maar mocht je meer tijd doorbrengen in de omgeving van Banaue dan zijn de rijstvelden van Hapao een absolute aanrader! Je kunt hier door de rijstterrassen lopen en een uniek beeld krijgen van het lokale leven en de landbouw. Hier en daar staan wat huisjes waar mensen aan het werk zijn. Het is alsof je zo een sprookje binnen wandelt.

Neem cash mee! Banaue en Batad zijn kleine dorpjes en er zijn GEEN pinautomaten 

Bogyah Hotspings

Tijdens je tocht door de vallei kom je waarschijnlijk ook bij de  hotsprings van Bogyah. Het water dat door deze rivier stroomt is kristalhelder. Je kunt hier de tijd nemen om lekker te ontspannen bij de rotsen in het verwarmde water.

Het ligt op loopafstand van het beginpunt van je hike en is zeker een aanrader. Neem dus je zwembroek mee!

TIP ♥ – wij betaalde voor een dagtrip van Banaue naar Hapao ongeveer 1.100 peso p.p

Van Banaue naar Hapao

Wij hebben in Banaue al onze trips geboekt bij Green View Hotel. We hadden een super gids die prima Engels sprak en ons ook naar minder bekende plekjes nam. Het vervoer was bij de prijs (1.100 peso p.p.) inbegrepen.

Als je op eigen gelegenheid gaat kun je vanuit Banaue een jeepneys richting Hapao nemen. Vertel de bestuurder dat je er uit wil bij Balenga Residence in Hapao. Hier kun je ieen gids zoeken. Reken op 300 pesos per gids voor een 40-minuten-durende hike.

TIP ♥ – Wij raden een gids aan die je de hele dag meeneemt in de vallei omdat het te mooi is om er maar 40 minuten te blijven.

BanaueOnderweg

BanaueRijstvelden

Banaue
De rijstvelden van Hapao

Ifugao volk

De Ifugao is een inheemse bevolkingsgroep in de gelijknamige provincie die voornamelijk van de rijstbouw leeft. Deze bevolkingsgroep is verantwoordelijk voor het aanleggen van de ‘De Trappen naar de Hemel’ bij Banaue. Niet vreemd overigens.

De hele cultuur hier draait om rijst, de rijst wordt zelfs ingezegend en feestelijkheden gaan hier standaard gepaard met rijst.

De Ifugao bevolking zijn, net als andere stammen in de regio, berucht vanwege hun verleden. Vroeger onthoofdde deze bevolkingsstammen nog wel eens mensen.

UNESCO

De mooiste en meest spectaculaire rijstterrassen vind je rond Banaue en omgeving. Deze rijstterrassen zijn zo bijzonder dat ze sinds 1995 op de UNESCO Wereldergoedlijst staan. In 2001 werden ze overigens op de lijst van Bedreigd Werelderfgoed geplaatst.

Gelukkig hebben de Filipijnen de bedreigingen gelijk aangepakt waardoor de rijstterrassen in 2012 van deze lijst gehaald werden.

TIP ♥ – zorg er voor dat je met een tour (of zelf) het Viewpoint bezoekt. Hier heb je mooie uitzichten!

Niet alleen de rijstterrassen van Banaue staan op de Werelderfgoedlijst maar ook de Hudhud. Dit is een soort liedje dat door de Ifugao bevolking wordt uitgevoerd tijdens zaaiactiviteiten, bij de oogst en tijdens begrafenissen en rituelen.

De Hudhud is ontstaan in de zevende eeuw en bestaat uit meer dan 200 monodieën waardoor een compleet ritueel soms wel dagen kan duren!

BanaueTies in z’n element

BanaueZorg dat je camera is opgeladen want je maakt echt heel veel foto’s :)

Hoe lang moet je in Banaue blijven?

Wij zijn hier drie dagen geweest, en dat is naar onze mening wel het minimale aantal dagen. Wij zijn reizigers tegen gekomen die hier 1 dag bleven. De busreis doet er al 9 uur over (bij ons 19). Er zijn dus mensen die ’s avonds heen gaan (nachtbus), een dag in Banaue en omstreken blijven, en ’s avonds weer terug gaan naar Manilla.

Dat is echt te kort. Als je de meeste dingen in de omgeving wil zien kun je hier makkelijk een week blijven. De meeste meerdaagse tours duren al 4 dagen. Als je de regio goed wil kunnen zien blijf dan minimaal 3 dagen hier.

Budget voor Banaue

Banaue en Batad zijn populaire bestemmingen, maar wel vrij goedkoop, zeker als je in een groep reist. Hoe veel geld je mee moet nemen ligt aan je eigen wensen. Je kunt zelf richting de rijstterrassen gaan en rondlopen, maar je kunt ook een tour boeken. Wat uiteraard duurder is.

Wij bleven 2 nachten (3 volle dagen) in Banaue gebleven. We sliepen in het Green View Hotel, waar je tevens veel tours kunt boeken. Daar betaalde 250 peso per persoon per nacht.

Voor 2 nachten is dat 500 peso per persoon. Zo’n €9. Eten en drinken is bijzonder goedkoop. Reken op 200 peso voor een maaltijd. Een biertje kost 60 peso. Andere kosten die wij hebben gemaakt;

 • Dagtrip naar Batad en Mayoyao – 1.200 peso p.p
 • Dagtrip naar Hapao – 1.100 peso p.p
 • Meerdaagse hikes (3D/2N) – vanaf 2.500 peso p.p.
 • Alle environmental fees – 100 peso p.p
 • Eten en drinken per dag – 600 peso


Reken op ongeveer 2.000 peso per dag als je elke dag een tour wil doen. Het wordt goedkoper als je meerdere tours in een keer boekt. Dan kun je afdingen op de prijs.

TIP ♥ – Een 3-daagse- hike naar de rijstterrassen van Banaue, Cambulo en Batad kost 2.120 peso per persoon.

Rondreis Filipijnen

BanaueDe rijstterrassen bij Mayoyao

Beste reistijd

De beste tijd om Banaue te bezoeken heeft niet zo zeer te maken met het weer maar met het oogstseizoen. De belangrijkste vraag is natuurlijk wanneer de rijstterrassen op hun groenst zijn.

Alle bovenstaande foto’s zijn gemaakt in eind maart. De terrassen zijn het groenst in de maanden april-mei of oktober en november.

De groenste rijstterrassen

Als je de groenste terrassen wil zien, kun je Banaue het beste bezoeken in april-mei of oktober en november. Juni, augustus en december zijn de oogstmaanden waardoor de velden een soort gouden gloed hebben.

Van januari tot en met maart en september planden ze de rijst dus de velden zijn dan vooral kaal en leeg en dus minder indrukwekkend maar nog steeds plezierig.

Juli en augustus zijn de minst gunstige tijd, want dit is het hoogtepunt van het regenseizoen.

Plan je bezoek tussen april en juli om de velden op z’n groenst te zien..

BANAUETemp.Regen (mm)Go / No Go
Januari25ºC45
Februari25ºC25
Maart26ºC80
April27ºC130
Mei26ºC230
Juni25ºC250
Juli25ºC325
Augustus25ºC375
September25ºC315
Oktober25ºC255
November25ºC265
December24ºC1155

Banaue

Banaue

Hoe kom je er?

De rijstterrassen van Banaue zijn niet zo makkelijk te bereiken als die in Bali of Sapa. Er rijden geen treinen naar Banaue en ook geen minivans. De enige manier om er te komen is met de bus.

Met de bus

Er gaat een bus van Manilla naar Banaue om 19:00 uur. De bus doet er normaal gesproken 9 uur over maar is vaak vertraagd. Zo deden wij er 19 uur over! De rit kost je zo’n 490 Peso. Van Banaue naar Manilla kost het 450 peso. Een plekje reserveren in de bus in het hoogseizoen kan geen kwaad! Voor actuele prijzen kun je kijken bij Ohayami Trans.

TIP ♥ – via de website 12GoAsia kun je makkelijk je bustickets online boeken.

Locatie Banaue

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9.5/10
  9.5/10
9.5/10

Samenvatting

Er zijn heel wat rijstterrassen in Azië te bezoeken, maar de rijstterrassen in Banaue zijn misschien wel de mooiste. Ze staan ook niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Als je in de Filipijnen bent mag een bezoek aan Banaue niet ontbreken!

7 comments

 1. Ilse

  Hoi

  Zijn de rijstterrassen nog groen begin augustus?

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ilse,

   De groenste terrassen vind je tussen april, mei en oktober, november.

   Juli en augustus zijn een niet de beste maanden omdat dit het regenseizoen is. Daarnaast zijn juli en augustus oogst-maanden. Dat is leuk om te zien, maar de groene rijstvelden worden dan wel geoogst dus je hebt kans op veel ‘kale’ plekken.

   Happy travels,
   Ties

 2. Stefaan de Schrijver

  Hei Ties,

  Is het huren van een 4×4 in Manilla geen optie ?
  Ik rijd liever zelf, dan kun je overal stoppen en fotograferen waar je wil.
  Een auto huren is natuurlijk een flink pak duurder.
  De vraag is of een buitenlander mag sturen op de Filipijnen; dat mag bvb in Vietnam niet als je geen resident bent voor meer dan drie maanden. Bestaat er op de Filipijnen ook zo’n regeling ? Ons het zelf rijden afraden omdat het gevaarlijk is, is voor ons geen argument. We reden al in Thailand, Peru, Bolivia, en ga zo maar door. De vraag is eigenlijk simpel : kan en mag het ?
  groetjes
  Stefaan

 3. Esther

  Hey hallo,

  Mijn man en ik gaan 30 maart voor 29 dagen naar de Filipijnen. Gaan bijna dezelfde route doen als die jullie gedaan hebben alleen gaan wij na aankomst in Manilla gelijk naar Banaue. Nou heb ik dus gelezen dat de avond/nachtbus om 19.00u vertrekt en er normaliter 9 uur over doet. (Bij jullie was dat iets langer! Wat was daar overigens de reden voor?). We willen er ook 3 dagen blijven.
  Maar hoe zit dit met de bus terug naar Manilla??? Daar lees ik helemaal niks over! Hoe laat vertrekt de bus van Banaue terug naar Manilla? Jullie kwamen rond de middag weer in Manilla aan. Wij zouden eigenlijk diezelfde dag nog een vlucht naar Palawan willen nemen! Maar ja, voor welk tijdstip boek ik zo’n vlucht???? Het zal altijd een risico blijven! Graag tot horens, groetjes, Esther

  1. Ties Post author

   Hoi Esther,

   leuk dat je ongeveer dezelfde route wil doen!
   De reden dat de busreis bij ons zo lang duurde was dat het Pasen was, en dat viel in het weekend. Heel veel locals gaan dan op vakantie waardoor de wegen overvol raken. Daar zullen jullie waarschijnlijk ook last van hebben want het is dit jaar op 1 april.

   Bussen rijden om verschillen de tijden terug vanuit Banaue. Je kunt deze bussen ook online boeken via 12GoAsia. Normaal kom je ’s ochtends weer aan in Manilla, maar wij hadden iets vertraging.
   Dezelfde dag naar Palawan vliegen zou ik afraden. Zeker in het weekend van Pasen. Ik durf te wedden dat er flinke vertragingen zijn door de drukte op de weg :) Bussen doen er dus langer over. Ik zou persoonlijk een dag lager naar Palawan vliegen.

   Groeten,
   Ties

 4. Tom

  Hoi,

  Ik wil rond maart 2018 naar Banaue. Zijn de rijstvelden dan mooi groen of is echt alles dan bruin?

  Alvast bedankt! Groeten,
  Tom

  1. Ties Post author

   Hoi Tom,

   dat is een prima periode. Wij zijn zelf rond eind maart gegaan en de rijstterrassen waren schitterend! Geen probleem dus:)

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken