Camiguin is een redelijk ongerept eiland. Het blinkt uit met vulkanen (het heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld) en watervallen heeft qua landschap wel wat weg van Hawaii. Het is dus geen slechte plek om een paar dagen te vertoeven.

Zandstranden, lagunes en vulkanen

Camiguin ligt op slechts 20 kilometer voor de noordkust van het eiland Mindanao. Het is een van de meest aantrekkelijke toeristische plekken in de Filipijnen. Met de witte zandstranden, mooie lagunes en het indrukwekkende berglandschap is er ook genoeg te zien. En naast de prachtige natuur is er ook genoeg te beleven. Zo kan je er goed duiken en een aantal flinke wandelingen en klimmen maken in het ruige binnenland. Daarnaast kan je nog abseilen of een jungle trekking doen.

Camiguin

Relaxen op Camiguin

Doordat er nog relatief weinig toeristen komen is het een van de rustigste eilanden in de Gingoog Bay. Mambajao de hoofdstad van Camiguin en is ongeveer een half uur rijden van de haven in Benoni. Je vindt hier winkels, een markt, overheidsgebouwen en een paar bars. Maar veel reizigers trekken gelijk richting de noordelijke stranden.

Een bijkomend voordeel van Camiguin is dat het niet uit maakt waar je op het eiland verblijft. De weg langs de kust is ongeveer 70 kilometer lang, waardoor het mogelijk is om Camiguin binnen een dag rond te rijden. Dit kan met het openbaar vervoer, maar  het huren van een eigen prive-jeepney of driewieler is net zo makkelijk. Veel resorts verhuren ook brommers.

TIP – tijdens het hoogseizoen raden we aan om accommodatie te reserveren. Kijk daarvoor op Booking.com.

Wat is er te doen?

Camiguin is niet zo heel groot. Tempels bezoeken of bungyjumpen hoef je hier ook niet te verwachten. De meeste mensen komen hier voor zon, zee en strand. Je kunt hier en daar een snorkelset huren of een brommer huren, maar de meeste ‘actie’ vindt plaats op en rond de stranden. Een aantal dingen die je kunt doen:

1. Bezoek het festival Langsat

Een bekend festival op Camiguin is het jaarlijkse Lanzones Festival. Dit wordt gehouden in de vierde week van oktober. Lanzones, in het Nederlands ook wel Lansgat, is een fruit dat hier gekweekt wordt. Het is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de locals. Tijdens het festival lopen de feestvierders slechts gekleed in Lansgat pakken al dansend door de straten als een eerbetoon aan deze lekkere fruit.

2. Ga snorkelen bij Mantigue Island

Camiguin is zo mooi dat je denkt dat het niet mooier kan. Maar dan is er ineens Mantigue Island. Als je iemand bent die graag van de zee en zijn verbazingwekkende wezens houdt, dan zal niets je gelukkiger maken, dan de rijkdom van dit eiland en de omliggende wateren te ontdekken. Neem je snorkelspullen mee!

TIP ♥ – vraag bij de haven van Balingoan aan locals waar een toeristische vertrekt naar het eiland. Je kunt ook ‘gewoon‘ bij je accommodatie een tour boeken. De tour naar het eiland zou 500 peso moeten kosten, maar dat verschilt hebben we gemerkt.

Camiguin

3. Neem een duik in de Mt. Hibok Hotspring

Het klinkt gek, maar de nachten in Camiguin kunnen soms best koud zijn. En wat is er dan lekkerder dan een duik in warm stromend water. Dat kan bij de zeer ontspannende baden in de Ardent Hotspring.

4. Beklim de oude vulkaanroute

Hu je van hiken, maar heb je geen zin in een uitputtende hike? Beklim dan de route van de Old Volcano Trail. Onderweg vind je 14 ‘stations’ en een paar grote standbeelden. Het is maar een uur lang omhoog naar de top van de heuvel waar het laatste station staat.

5. Ga op zoek naar watervallen

Ben je natuurliefhebber en fan van watervallen? Dan ben ben je op Camiguin op het juiste adres. Je hebt hier namelijk de je blij om Katibawasan Falls en de Tuasan Falls om te bezoeken. Beide zijn schitterende plekken om te bezoeken.

Duiken en snorkelen

TIP – je kunt hier heel goed duiken. Zeker de beginners omdat het water vrij ondiep is, maar extreem helder. Er zijn mer dan 10 goede duikspots op Camiguin. De beste plekken zijn White Island, Mantigue Island, Black Forest en Sunken.

Reken op ongeveer 3.000 peso voor twee duiken inclusief spullen. Snorkelspullen kun je huren voor 200 peso p.p. Kijk voor duiklesse (en accommodatie) bij Volcan Beach Resort

Hoe kom je er?

Verrassend genoeg heeft Camiguin een vliegveld. Er gaan dagelijks vluchten tussen Cebu en Mambajao. De vlucht duurt maar een half uurtje en kost je ongeveer 1.000 peso. Je mag overigens maar 15 kilo meenemen! Let daar dus op.

Met de boot

De boot wordt veel meer gebruikt door zowel reizigers als locals. Er zijn twee ‘havens’. Benoni, op zo’n 28 kilometer van Mambajao en Balbagon. Laatstgenoemde is de haven waar je van en naar Cebu en Bohol kunt reizen.

  • Vanuit Benoni gaan er boten Cagayan de Oro en Bohol. Reken op zo’n 600 peso p.p.
  • Vanuit Balbagon gaat er noten naar Cebu. Dat kost je ongeveer 900 peso p.p.

Locatie Camiguin

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8/10
    8/10

Samenvatting

Niet heel veel reizigers gaan naar Camiguin. En dat is best gek want het eilandje blinkt uit met vulkanen (het heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld) en watervallen heeft qua landschap wel wat weg van Hawaii. Het is dus geen slechte plek om een paar dagen te vertoeven.

8.0/10

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.