Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

Camiguin

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 1 november, 2019

Camiguin is een redelijk ongerept eiland. Het blinkt uit met vulkanen (het heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld) en watervallen en heeft qua landschap wel wat weg van Hawaii. Het is dus geen slechte plek om een paar dagen te vertoeven. Daarnaast is het eiland redelijk makkelijk te bereiken.

Zandstranden en vulkanen op Camiguin

Camiguin ligt op slechts 20 kilometer voor de noordkust van het eiland Mindanao en op 4 uur varen van Bohol. Het is een van de meest aantrekkelijke toeristische plekken in de Filipijnen. Met de witte zandstranden, mooie lagunes en het indrukwekkende berglandschap is er ook genoeg te zien.

En naast de prachtige natuur is er ook genoeg te beleven. Zo kan je er goed duiken en een aantal flinke wandelingen en klimmen maken in het ruige binnenland. Daarnaast kan je nog abseilen of een jungle trekking doen.

Camiguin

Relaxen op Camiguin

Doordat er nog relatief weinig toeristen komen is het een van de rustigste eilanden in de Gingoog Bay. Mambajao de hoofdstad van Camiguin en is ongeveer een half uur rijden van de haven in Benoni. Je vindt hier winkels, een markt, overheidsgebouwen en een paar bars. Maar veel reizigers trekken gelijk richting de noordelijke stranden.

Een bijkomend voordeel van Camiguin is dat het niet uit maakt waar je op het eiland verblijft. De weg langs de kust is ongeveer 70 kilometer lang, waardoor het mogelijk is om Camiguin binnen een dag rond te rijden.

Dit kan met het openbaar vervoer, maar  het huren van een eigen prive-jeepney of driewieler is net zo makkelijk. Veel resorts verhuren ook brommers.

TIP ♥ – tijdens het hoogseizoen raden we aan om accommodatie te reserveren. Kijk daarvoor op Booking.com.

Wat is er te doen?

Camiguin is niet zo heel groot. Tempels bezoeken of bungyjumpen hoef je hier ook niet te verwachten. De meeste mensen komen hier voor zon, zee en strand. Je kunt hier en daar een snorkelset huren of een brommer huren, maar de meeste ‘actie’ vindt plaats op en rond de stranden. Een aantal dingen die je kunt doen:

#1 Bezoek het festival Langsat

Een bekend festival op Camiguin is het jaarlijkse Lanzones Festival. Dit wordt gehouden in de vierde week van oktober. Lanzones, in het Nederlands ook wel Lansgat, is een fruit dat hier gekweekt wordt.

Het is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor de locals. Tijdens het festival lopen de feestvierders slechts gekleed in Lansgat pakken al dansend door de straten als een eerbetoon aan deze lekkere fruit.

#2 Ga snorkelen bij Mantigue Island

Camiguin is zo mooi dat je denkt dat het niet mooier kan. Maar dan is er ineens Mantigue Island. Als je iemand bent die graag van de zee en zijn verbazingwekkende wezens houdt, dan zal niets je gelukkiger maken, dan de rijkdom van dit eiland en de omliggende wateren te ontdekken. Neem je snorkelspullen mee!

TIP ♥ – vraag bij de haven van Balingoan aan locals waar een toeristische vertrekt naar het eiland. Je kunt ook ‘gewoon‘ bij je accommodatie een tour boeken. De tour naar het eiland zou 500 peso moeten kosten, maar dat verschilt hebben we gemerkt.

Camiguin

#3 Neem een duik in de Mt. Hibok Hotspring

Het klinkt gek, maar de nachten in Camiguin kunnen soms best koud zijn. En wat is er dan lekkerder dan een duik in warm stromend water. Dat kan bij de zeer ontspannende baden in de Ardent Hotspring. Je kunt er makkelijk komen want het eiland is niet zo groot.

De makkelijkste manier is om een brommer te huren.

TIP ♥ – entree tot de hot spring is 20 peso p.p.

#4 Ga op zoek naar watervallen

Ben je natuurliefhebber en fan van watervallen? Dan ben ben je op Camiguin op het juiste adres. Er zijn een paar watervallen op Camiguin maar slechts twee van hen zijn min of meer gemakkelijk te bereiken. De meest populaire en de grootste zijn de Katibawasan Falls.

Niet ver van Mambajao Town kun je  met een scooter of auto naar de ingang van de watervallen rijden. De Katibawasan watervallen zijn 76 meter hoog en bevinden zich in het midden van het bos.

In het kleine bassin aan de voet van de waterval kun je zwemmen. De Tuawasan Falls zijn iets kleiner en ook iet verder weg van de meeste plaatsen.

#5 Beklim vulkanen

Camiguin wordt niet voor niets “The Island Born Fire” genoemd! Camiguin heeft zeven vulkanen en een daarvan is Hibok Hibok nog steeds actief. De laatste uitbarsting op het eiland dateert uit 1951, toen lava, giftige gassen en aardverschuivingen 3.000 mensen op het eiland doodden.

De vulkanen die je hier hebt zijn Hibok Hibok, Mambajao, Guinsiliban, Timpoong, Vulcan, Uhay en de Tres Marias. De hoogste vulkaan is Mt. Timpoong met 1.600 meter hoog.

Als je op een van de vulkanen wilt klimmen, raden we Mt. Hibok Hibok aan. Vraag bij je accommodatie naar een lokale gids, die een veilige tocht over de vulkaan kan garanderen.

Old Volcano Trail

Hou je van hiken, maar heb je geen zin in een uitputtende hike? Beklim dan de route van de Old Volcano Trail. Onderweg vind je 14 ‘stations’ en een paar grote standbeelden. Het is maar een uur lang omhoog naar de top van de heuvel waar het laatste station staat.

Camiguin

#6 Ga duiken of snorkelen

Je kunt hier heel goed duiken. Zeker de beginners omdat het water vrij ondiep is, maar extreem helder. Er zijn mer dan 10 goede duikspots op Camiguin. De beste plekken zijn White Island, Mantigue Island, Black Forest en Sunken.

Snorkel spullen kun je bij ieder ho(s)tel wel huren. Duiklessen kun je beter boeken als je op het eilandje bent.

TIP ♥ – reken op ongeveer 3.000 peso voor twee duiken inclusief spullen. Snorkelspullen kun je huren voor 200 peso p.p. Kijk voor duiklesse (en accommodatie) bij Volcan Beach Resort

#7 Ga naar White Island

White Island ligt op slechts 1 km voor de kust en vlak voor het enige toeristische strand van Camiguin. Het is een C-vormige, enorme zandbank die qua vorm en grootte verandert.

Er zijn geen bomen of iets anders op White Island dat je schaduw en bescherming tegen de zon zou kunnen geven

De korte boottocht naar White Island is erg populair bij lokale toeristen die in de weekenden en op feestdagen naar de Camiguin komen. Buitenlandse toeristen gaan meestal naar White Island om te duiken.

Het hele eiland wordt omringd door een kleurrijk koraalrif. Hou er wel rekening mee dat de stroom op White Island kan heel sterk zijn.

TIP ♥ – de reis naar White Island kost niet meer dan 500, – Peso per boot, niet per persoon.

Camiguin

Hoe kom je er?

Verrassend genoeg heeft Camiguin een vliegveld. Er gaan dagelijks vluchten tussen Cebu en Mambajao. De vlucht duurt maar een half uurtje en kost je ongeveer 2.000 peso (€35). Je mag overigens maar 15 kilo meenemen! Let daar dus op. Vluchten boek je vrij simpel via Skyscanner.

Met de boot

De boot wordt veel meer gebruikt door zowel reizigers als locals. Er zijn twee ‘havens’. Benoni, op zo’n 28 kilometer van Mambajao en Balbagon. Laatstgenoemde is de haven waar je van en naar Cebu en Bohol kunt reizen.

  • Vanuit Benoni gaan er boten Cagayan de Oro en Bohol. Reken op zo’n 600 peso p.p.
  • Vanuit Balbagon gaat er noten naar Cebu. Dat kost je ongeveer 900 peso p.p.

Locatie Camiguin

Wat wij vinden:
  • Azië Expert - 8/10
    8/10
8/10

Samenvatting

Niet heel veel reizigers gaan naar Camiguin. En dat is best gek want het eilandje blinkt uit met vulkanen (het heeft de meeste vulkanen per vierkante kilometer ter wereld) en watervallen heeft qua landschap wel wat weg van Hawaii. Het is dus geen slechte plek om een paar dagen te vertoeven.

1 comment

  1. vanheede wouter

    ik ga in dezember naar de filipeinen op 1 januarie 2020 wil ik van sirgao naar camiguin gaan ik blijf daar tot 4 januarie dan wil ik om 19u00 in cebu zijn wat is de snelste roete door en weer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

Tickets boeken