Coron Island is een adembenemend eiland. Als je over Coron vliegt zie je wat voor een schitterend eiland dit is met beboste rotsen, helder water, jungle, witte zandstranden, lagunes en meren. Van de 7.000 eilanden behoort dit eiland zeker tot één van de mooiste.

Wat is Coron Island?

Je zou zeggen; een eiland. En dat klopt ook, maar toch is de naam Coron voor veel mensen een verwarrend begrip. We proberen het zo goed mogelijk uit te leggen. Coron is meer dan een eiland. Het is namelijk de stad Coron Town (gelegen op het eiland Busuanga), een eiland (Coron Island) en meer dan 50 kleinere eilandjes in de Calamian archipel.

Daarnaast wordt de helft van het eiland Busuanga ook aangeduid als Coron. Het is een soort provincie. Lekker makkelijk dus. Coron Island is het eiland waar de meeste island hopping tours heen gaan. De meeste reizigers overnachten in Coron Town op Busuanga om vanuit daar de omliggende eilandjes te verkennen.

TIP – je kunt redelijk eenvoudig van El NIdo naar Coron met de boot

Coron Island: paradijs voor Island Lovers

Zoals gezegd is Coron eiland het eiland dat naast Busuanga eiland ligt. Het staat bekend als één van de mooiste eilanden van het land. Het eiland bestaat uit steile kalkstenen rotsen die begroeid zijn met oerwouden en bossen. De biodiversiteit in de zee rond het eiland is bijzonder groot. Het is daarnaast een prachtige locatie om te duiken vanwege het heldere water en de vele Japanse scheepswrakken die hier liggen uit de Tweede Wereldoorlog.

Coron

Hopelijk wordt het zo wat duidelijker :)

Coron Island

Een van de oogverblindend mooie stranden

Kun je naar Coron Island?

Dat kan, maar Coron Island is geen eiland zoals Cebu of Palawan waar je met je scootertje rond kunt rijden of overnachten. Vanwege de invloed van toerisme is er namelijk maar beperkte toegang tot een handvol bezienswaardigheden op het eiland. Het kristalheldere water van Lake Kayangan is bereikbaar. Dit is een bekende stop bij de verschillende tours.

Daarnaast kun je naar Lake Barracuda. Voor duikers van belang vanwege de unieke lagen zoet en zout water en de temperatuursverschillen onder water. Het is toegankelijk door een korte klim over een rotsachtige muur die direct aan de rand van het water eindigt. Andere bekende bezienswaardigheden die open zijn voor bezoekers zijn Banol Beach, een klein zandstrand en de schitterende Twin Lagoon, waarvan de helft toegankelijk voor toeristen.

Tours naar Coron Island

Al de bovenstaande plekken zijn populaire stops bij zogenaamde Island Hopping Tours vanuit stad Coron. De meest gangbare tours zijn tour  A en B (net zoals in El Nido). In het stadje vind je ontelbaar veel touroperators die tours aanbieden en anders kan je accommodatie je helpen met het boeken van een tour.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden bezoeken met een privétrip, maar dit is vrij prijzig. Een dagtrip kost je zo’n 1.600 peso p.p.

9x doen op Coron en Busuanga

De natuur is de grootste bezienswaardigheid en de meeste mensen komen hier dan ook via een tour. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen blijven om je te vermaken in dit paradijselijke eiland. Er zijn weinig plekken op aarde die qua schoonheid in de buurt komen van dit schitterende eiland.

1. Bezoek Busuanga & Coron Town

Busuanga is het grootste eiland dat boven Palawan ligt. Om het makkelijk te houden noemen ze een deel van dit eiland Coron, niet te verwarren met Coron Island waar we het hier over hebben. Daarnaast is Coron Town het belangrijkste stadje op Busuanga, dat dus bijzonder genoeg niet op Coron Island ligt.

Het stadje is zelf niet zo bijzonder, maar het is de belangrijkste plek om verdere tours te ondernemen op en rond Busuanga en Coron Island. Het belangrijkste wat je hier kunt doen is duiken, en dan met name rond de 10 Japanse scheepswrakken die hier liggen. Verder is het binnenland van Busuanga prachtig en ook nog eens onontdekt en rustig.

2. Neem een duikles

De wateren rondom Busuanga en Coron Island staan bekend als een van de beste plekken om te duiken in de Filipijnen. Het water is hier kristalhelder en heeft een aangename temperatuur wat het duiken vergemakkelijkt. Voor de kust liggen 10 Japanse gezonken oorlogsschepen waar veel mensen naar duiken. De meeste wrakken liggen op een uur tot twee uur varen van Coron Town. Ook beginners kunnen hier terecht.

TIP ♥ – reken op zo’n 2.800 tot 3.500 Peso voor twee tot drie duiken. Een bekende duikschool is Coron Divers

Busuanga

De omgeving van Busuanga

3. Huur een scooter

Een andere leuke activiteit is een brommer te huren op Busuanga en het landschap te verkennen. De schoonheid zit hem namelijk niet alleen in de stranden en kalkstenen rotsen die uit de zee rijzen. Ook het binnenland is prachtig. Hier rij je langs kleine dorpjes, bossen en open landschappen. Het eiland is best groot dus je kunt makkelijk en aantal dagen rondrijden. Als het kan vraag dan een gids. Met een gids ontdek je de mooiste plekjes van het eiland!

TIP ♥ – een scooter kost 600 tot 800 peso per dag. Een goede touroperator is Boyet’s Motorcycle Rental 

4. Ontdek de meren en lagunes op Coron Island

In totaal zijn er zeven meren op het eiland waarvan er twee erg populair zijn. Lake Kayangan (zie foto) en Lake Barracuda zijn de grootste bezienswaardigheden op het eiland.  Je bereikt het meer door een klim van 10 minuutjes. Het kristal heldere water van Lake Kayangan is indrukwekkend.

In beide meren kan je zwemmen en duiken. Verwacht hier echter niet dat je alleen bent want elke dag worden er busjes vol toeristen uitgeladen. Lake Barracuda is geschikter voor duikers vanwege de unieke laag van vers zout water en de bizarre temperaturen van het water die soms op kunnen lopen tot 38°C! Een andere mooie optie is de Twin Lagoon waar je heel goed kunt snorkelen.

TIP – Om er te komen is niet zo moeilijk. Vanuit Coron Town gaan er elke dag boten en op elke hoek van de straat worden tours aangeboden. Het makkelijkst is om tours te regelen bij je hotel. Kosten hangen af van de tour die je boekt. Reken op zo’n €15 tot €20 per persoon.

Coron

Uitzicht bijKayanga Lake

Coron Island

Een van de meren

5. Boek een Bangka tour

Iets wat je absoluut moet doen is een tour met een bangka. Dit zijn de traditionele bootjes die je veel in de Filipijnen ziet varen. Met een bangka ontdek je de wondere wereld rondom Coron en Busuanga. Je kunt makkelijk 2 dagen rondvaren en elke dag adembenemend mooie dingen zien. Het is hier een stuk rustiger dan El Nido en Palawan waardoor veel reizigers deze tour hoger inschatten.

TIP ♥ – voor zo’n 1500 Peso (€28) heb je een bootje voor 4 tot 6 personen.

6. Ga eiland hoppen (aanrader!)

Iets wat je sowieso moet doen is het ‘hoppen’ tussen de verschillende eilandjes. Er is hier zo veel te zien in deze regio met zo veel schitterende eilandjes met veralten parelwitte zandstranden, kristalhelder water en palmbomen. Het zou zonde zijn om daar niet naar toe te gaan als je hier al in de buurt bent. Je kunt niet alleen de eilanden bezoeken, op sommige kun je ook overnachten in een tentje of mountainbiken.

Een aantal eilanden die je aan doet zijn’

 • Diatoy ➜ een onbewoond eiland met de mooiste stranden die je je kunt bedeken;
 • Dimalanta Island ➜ een eiland een bizar kleurrijk koraal;
 • Malpagalen Island ➜ een eiland dat ook wel Island Without Trees wordt genoemd;
 • Malcapuya Island ➜ een eiland onder Coron eiland met mooie stranden.

Je kunt ook meerdaagse tours boeken waarbij je overnacht op verschillende eilanden. Dat is wat duurder, maar mocht je het geld en de tijd hebben is dat zonder twijfel het hoogtepunt van je reis door de Filipijnen!

TIP ♥ – reken op minimaal 1.400 peso. Boeken kun je in Coron Town, of inline via Coron Travel.

Port Barton

De bekende bangka’s

7. Beklim Mt. Tapyas

Tapyas is de op twee na hoogste berg op Busuanga en een bekende bezienswaardigheid. Het Hollywood-stijl CORON teken en het witte kruis op de top kun je zien vanuit elke hoek in Coron Town. Je moet heel wat treden beklimmen, zo’n 725, maar als je eenmaal boven bent ben je dat snel vergeten. Je hebt een mooi uitzicht over de regio en de stad. Het is vaak het eerste dat reizigers bezoeken in Coron.

8. Bezoek de Maquinit Hot Springs

Wat is er lekkerder dan ne een dag eilandjes bezoeken of relaxen op het strnad om een hot spring te bezoeken? Maquinit Ho Spring biedt je die mogelijkheid. Het is een van de weinige warmwaterbronnen in de Filipijnen, waarvan het water door vulkanische activiteit wordt verwarmt.

Het wordt de Maquinit Hot Spring genoemd omdat het de enige zoutwater hot spring is van het land. De hot spring ligt op ongeveer 20 minuten van Coron City  tussen een dicht beboste heuvel en de zee, waarvan de kust omringd wordt met mangrovebomen.

TIP ♥ – entree is 150 peso p.p.

9. Ontdek een van de vele stranden

Coron mag dan bekend staan om de meren, rosten en scheepswrakken, maar er zijn genoeg witte zandstranden om lekker niks te doen. De beste keuze om een mooi strandje te vinden zijn Malcapuya Island, Banana Island, Banol en CYC Beach.

Het afgelegen Dimaquiat Island in het noordelijke deel van Coron heeft een 700 meter lang wit zandstrand en kristal helder turkooise water. En hier vind je ook nog eens zeekoeien en zeeschildpadden. Het eiland, ook het Club Paradise Resort herbergt, heeft ook prachtige stranden.

TIP ♥ – overnachten op dit paradijselijke eiland? Check Club Paradise Resort

Coron

Hoe kom je er?

Coron Town is de belangrijkste stad in deze regio en heeft een vliegveld. Er gaan vluchten van PAL, Cebu Pacific en AirAsia vanuit Manilla. Een minivan ritje van het vliegveld naar de stad kost je zo’n 150 peso en duurt ongeveer een half uur. Vanaf het stadje kun je met de boot naar Coron Island (via een tour!).

Boot

In het hoogseizoen gaan er elke dag bangka’s van El Nido naar Coron. Dit kost je minimaal 1800 Peso en de tocht duurt 7 uur wat best lang is in een bangka. In het laagseizoen aren ze minder vaak omdat de zee wilder is. Check bij je accommodatie of een touroperator op straat wat de mogelijkheden en tijden zijn. Als er geen bangka’s gaan en je toch heel graag naar deze eilanden wil kan je een eigen boot huren voor zo’n 15.000 Peso.

TIP ♥ – met 2GO ferries kun je vanuit Manilla naar Busuanga. Dit kost je ook 1800 Peso, maar het duurt wel 14 uur. De boot vertrekt alleen op zondag om 16:30 naar Coron en op zaterdag om 8:00 uur naar Puerto Princesa (Palawan). Naar Puerto Princesa kost 1500 Peso en duurt ook 14 uur.

Overnachten

Dat is het lastige. Als je het hebt over reizen naar Coron reis je eigenlijk naar de Calamian eilanden. De makkelijkste manier om Coron te ontdekken (en Busuanga) is door op Busuanga te verblijven, en dan wel in Coron Town. Snap je het nog? :) Dit stadje ligt op 45 minuten rijden van het vliegveld en is eigenlijk de belangrijkste stad in deze regio. Vanaf hier vertrekken bijna alle tours naar andere eilanden in de omgeving.

Slapen in Coron Town

Het goede nieuws is dat er genoeg accommodatie te vinden is in dit stadje. Van low-budget backpacker hostels tot luxe resorts aan het strand. Je kan het zo gek niet bedenken. De meeste accommodatie ligt in of rondom de stad dus check van tevoren goed waar je zit. Prijzen beginnen bij $10 voor een dorm tot $500 voor een resort.

TIP ♥ – check alle accommodatie op Booking.com

Coron Island

Beste reistijd

In principe zijn er twee seizoen in de Filipijnen. Het droge seizoen en het regenseizoen. In het droge seizoen heb je koele maanden (december tot en met februari) en hete maanden (maart tot en met mei). Deze maanden worden gezien als het hoogseizoen. Het regenseizoen wordt gezien als het laagseizoen en loopt van juni tot en met november. Juli tot en met oktober is tevens het tyfoon seizoen dus deze maanden moet je vermijden.

De beste tijd om te gaan is rond maart tot en met mei/juni. Dit betekent echter ook hoge prijzen en veel mensen. Je zou daarom ook kunnen kiezen voor de maanden november en december. In deze maanden is het rustiger.

Locatie Coron Island

Wat wij vinden:
 • 9/10
  Azië Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Coron Island heeft een adembenemend aanzicht. Als je over Coron vliegt zie je wat voor een schitterend eiland dit is met beboste rotsen, helder water, jungle, witte zandstranden, lagunes en meren. Van de 7.000 eilanden behoort dit eiland zeker tot één van de mooiste.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

5
 1. Richard

  Hallo,
  Ik wil op 29 dec vanuit Manilla naar Coron vliegen. Nu hoor ik overal dat de tickets tussen de eilanden heel goedkoop zijn maar alle tickets die ik heb gevonden kosten allemaal tussen de 90 en 110 euro.
  Bovendien kan ik de tickets niet reserveren omdat de betaling steeds niet lukt met mijn creditcard. Heb al contact gehad met de bank maar het ligt niet aan de kaart.
  Iemand hier ervaring mee?
  En hoeveel dagen zouden jullie aanraden om in Coron te verblijven?

  Beantwoorden
  • Ties

   Hoi Richard,

   de tickets zullen rond die tijd sowieso wat duurder zijn omdat je vlak voor Oud&Nieuw zit. Veel locals gaan dan ook op reis waardoor de tickets duurder worden. Problemen met betalen hebben wij nooit gehad, dus daar kan ik je helaas niet mee helpen. Als je Coron echt goed wil zien zou ik zeker een week aanraden. Dan heb je genoeg tijd om alles te zien.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 2. Joseph Lebesque

  Beste Richard,

  Wil je wat meer informatie over Coron , El Nido (noord Palawan) en Palawan, dan contacteer mij maar.

  Joseph Lebesque.

  Beantwoorden
 3. amarinthe

  Hai.,

  Wij willen in juli richting coron. Nu zie ik vermijd coron in de maand juli ivm typoon maanden..
  verstanding om dan niet te gaan? Nog een goed altenatief? Wij gaan reizen met 2 kids van 4/7 en willen denk 3 plekjes hebben om te slapen, waarvan we 1 weekje SIargao aan gaan. Nog meer tips.. 2 weken nog over?:)

  Beantwoorden
  • Ties - Reis Expert

   Hoi Amarinthe,

   het weer is helaas niet te voorspellen. Wij kunnen alleen aangeven wat de verwachtingen zijn :) Het kan ook voorkomen dat het prima weer is. Als alternatief zou je kunnen overwegen om bijvoorbeeld Siquijor, Bohol of Negros kunnen proberen. Palawan is natuurlijk ook een optie, maar daar is het weer ongeveer hetzelfde. Wellicht heb je wat aan onze route.

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.