Hoofdmenu
Onze Tours

AZIË

reis expert header

10x de beste reistips Palawan

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 16 maart, 2020

Palawan is the place to be in de Filipijnen. Het eiland, gezegend met schitterende stranden, een indrukwekkend binnenland en een gezellige reizigers-scene, staat bij menig reiziger op het to-do lijstje. Terecht ook, want het is hier oogstrelend mooi. Iedereen kent El Nido, maar op Palawan zijn er nog veel meer mooie dingen om te bezoeken!

Onze reistips voor Palawan

Waar moet je beginnen bij je reis naar Palawan? Er is nogal wat te zien en te doen. En met al die verschillende plaatsnamen en plekken op het eiland is het best moeilijk om te bepalen waar je wel en niet heen wil. En hoe reis je op het eiland? Wat voor budget moet je aanhouden?

Speciaal voor die vragen delen wij onze reistips voor Palawan.

Palawan

Hoe kom je op Palawan?

Dit eiland is een van de bekendst trekpleisters van de Filipijnen en trekt jaarlijks duizenden toeristen. Dat betekent dat het vervoer er naar toe ook prima geregeld is. Eigenlijk is er maar één optie om er te komen en dat is met het vliegtuig.

Je zou ook met de boot kunnen, maar dit is vrij prijzig en duurt een eeuwigheid :)

Met het vliegtuig

Het belangrijkste vliegveld van Palawan ligt in Puerto Princesa (PP). Er zijn ook andere vliegvelden zoals die op Busuanga Island en El Nido, maar daar landen minder vliegtuigen. Dagelijks zijn er meerdere vluchten van Manilla naar PP.

Het is een korte vlucht van nog geen uur. Het kost je tussen de €35 en €55 voor een enkeltje.

TIP ♥ – boek je ticket voordelig bij Skycanner

Met de boot

Je kunt ook met de boot naar Palawan, maar dit is best omslachtig. De reis duurt lang, maar is ook uitdagend. De boot vertrekt in Manilla en vaart in bijna 30 uur naar PP. De tijden en kosten voor de boot veranderen continu, maar zijn te checken via 2GO.

Online boeken

Sinds kort kun je je hele reis ook online plannen via 12GoAsia. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken.

Sabang

Een van de beste reistips voor Palawan – reis zo veel mogelijk met de boot!

El NIdo

De beste reistijd voor Palawan

Bij reistips voor Palawan hoort natuurlijk ook de beste reistijd! De beste tijd om naar Palawan te gaan begint rond november en loopt tot en met maart wanneer het weer op zijn best is. De zomermaanden van de Filipijnen (februari en maart) vormen het piekseizoen.

De beste reistijd is november tot en met maart

Prijzen van accommodatie schieten omhoog tijdens kerst, Nieuwjaar en Pasen. Als je tijdens dit seizoen wil gaan, is het verstandig om van tevoren te reserveren want sommige hotels kunnen volgeboekt zijn.

Het regenseizoen loopt van half juni tot oktober met dagelijkse korte, maar zware regenbuien. Laat je echter niet te veel lijden door de reistijden en tabellen. Behalve als er tyfoons voorspelt worden, kun je Palawan altijd bezoeken.

Er is van juni tot en met oktober alleen iets meer kans op regen.

Palawan

Wat kost reizen op Palawan?

Op de redactie van Reis-Expert krijgen we best veel vragen over reizen in het algemeen. De meest gestelde vragen gaan altijd over het weer en over geld. Welk budget je voor Palawan moet aanhouden is een persoonlijke kwestie.

De één is een low-budget backpacker, terwijl de ander liever wat luxer reist.

Wat we wel kunnen stellen is dat Palawan duurder is dan de rest van de Filipijnen. Dat is ook niet zo gek bij een van de drukst bezochte plekken van het land. Om je een goed beeld te geven hebben we de kosten gesplitst in accommodatie, tours, vervoer en eten en drinken.

Kosten voor accommodatie

Je zult je een groot deel van je budget uitgeven aan accommodatie en tours. Wij sliepen op meerdere plekken op Palawan zoals Port Barton, Sabang en El Nido. De prijzen voor de accommodatie daar verschilt aanzienlijk.

Wij sliepen altijd in een tweepersoonskamer en betaalde het volgende;

 • Hostel in Sabang met fan  €10 tot 15
 • Bungalow aan strand in Port Barton  €35 tot €55
 • Tweepersoons kamer incl. ontbijt El Nido  €10 tot €100+

Je hebt ook dorms voor €7 per nacht, maar ook luxere resorts waar je makkelijk een paar honderd euro betaald per nacht.

Kosten voor tours

De meeste tours zul je boeken in El Nido, hoewel er in Coron, Sabang en Port Barton ook genoeg tours te boeken zijn. De bekendste tour in Palawan is de boottocht bij El Nido waar je verschillende eilanden (A, B of C tour) in de regio bezoekt en de tour waar je kunt kamperen op een onbewoond eiland.

Reken op de volgende prijzen:

 • Underground River tour in Sabang  ± €25
 • Tour A bij El Nido  ± €25
 • Slapen op een onbewoond eiland Port Barton  ± €60
 • Eiland hoppen Coron   ± €35
Coron

Ga vanaf Palawan ook zeker naar Coron!

Port Barton

Een van de beste reistips voor Palawan is: ga kamperen op een onbewoond eiland!

Kosten voor vervoer

Bij reistips voor Palawan kan het vervoer natuurlijk niet ontbreken. Reizen van A naar B kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wil. Het ligt geheel aan je eigen wensen. Je kunt de lokale bus nemen, maar ook minivans, je kunt met de boot, maar ook met het vliegtuig etc.

Wij hebben alles gedaan met de boot en minivan. De boot, omdat dit veel leuker is dan de bus, en de minivan, omdat dit sneller is dan de lokale bus. Een overzicht;

 • De boot van Sabang naar Port Barton  ± €15 (hoe meer mensen hoe goedkoper)
 • Minivan van Puerto Princessa naar Sabang  ± €11
 • Minivan Port Barton – El Nido  ± €15
 • Vliegticket El Nido naar Cebu  ± €150

Kosten voor eten en drinken

Het eten kan hier zo duur of goedkoop als je zelf wil. Zoals gezegd, wij zijn geen low-budget backpackers dus eten niet elke dag gegrilde sprinkhanen. We vinden het lekker om af en toe in een normaal restaurantje te zitten om een lokaal gerecht te proberen.

Een maaltijd bij een eet kraampje kost je vaak niet meer dan een paar euro. Een lokale maaltijd in El Nido kostte ons 325 peso (€6). Uiteraard is Westers eten duurder.

Een verse fruitshake kost je zo’n 90 peso (€1,65) terwijl een biertje 60 peso (1) kost.

Hoe lang heb je nodig op Palawan?

Een van de beste reistips voor Palawan die we kunnen geven is dat je de tijd moet nemen. Je hebt hier echt minimaal een week nodig om de belangrijkste plekken te zien. Dan hebben we het over El Nido, Port Barton en Coron.

Ga je korter dan een week dan zul je keuzes moeten maken en dingen moeten overslaan.

Als je het eiland echt wil ontdekken kun je hier makkelijk 4 weken blijven. Zo veel is er te zien. We snappen dat je die tijd misschien niet hebt, maar hou minimaal een week aan voor een goede indruk van Palawan.

TIP ♥ – check onze Route Filipijnen voor tips hoe wij door de Filipijnen reisden.

Princesa Underground River

Wat is er te doen op Palawan

Bij reistips voor Palawan horen natuurlijk ook de bezienswaardigheden. Er is ontzettend veel te zien op Palawan en het is bijna geen doen om alles te benoemen. Daarom hebben we een overzicht gemaakt met de mooiste bezienswaardigheden van Palawan.

El Nido

El Nido is natuurlijk de bekendste trekpleister van Palawan. Sla een reisgids van de Filipijnen open en de kans is groot dat er een foto van El Nido in staat. De regio staat bekend om de schitterende eilanden en de oogstrelende stranden die je hier vindt.

Die liggen echter niet bij El Nido. El Nido is de toegangspoort tot dit gebied. Het strand hier is niet het mooiste strand van het land en de grote betonnen hotels in het centrum zorgen niet voor een goede eerste indruk.

Het is de prachtige Bacuit Archipel waar je voor komt. De Bacuit Archipel is een archipel met tientallen tropische eilandjes waarvan de meeste onbewoond zijn. Met een dagtour kun je langs deze eilanden varen om te genieten van de schitterende omgeving.

De archipel is zelfs het grootste Marine Sanctuary in de Filipijnen.

TIP ♥ – meer weten over El Nido? Check dan onze pagina El Nido?

Coron Island

Coron Island hoort niet bij Palawan en hoort dus eigenlijk niet bij de reistips voor Palawan, maar het is zo mooi dat je dit moet bezoeken. Het ligt op zo’n 3 uur varen van Palawan en is een adembenemend eiland.

Coron is rustiger en misschien nog wel mooier dan Palawan

Als je over Coron vliegt, zie je hoe mooi eiland dit is met beboste rotsen, helder water, jungle, witte zandstranden, lagunes en meren. Van de 7.000 eilanden behoort dit eiland zeker tot één van de mooiste.

Het ligt tussen de eilanden Palawan en Mindoro en staat bekend als één van de mooiste eilanden van het land. Het eiland bestaat uit steile kalkstenen rotsen die begroeid zijn met oerwouden en bossen. De biodiversiteit in de zee rond het eiland is bijzonder groot.

TIP ♥ – meer weten over Coron Island? Check dan onze pagina Coron Island?

El Nido
El Nido

Port Barton

Onze favoriete plek in heel de Filipijnen! Het rustige vissersdorp op Palawan, gelegen in een mooie baai met mooi helder blauw water, wordt wel drukker, maar de sfeer is heerlijk. Een prachtige plek zonder hordes toeristen en het ritme van het Filipijnse leven.

Het ligt in een mooie baai, omringd door witte zandstranden en wuivende palmbomen.

Port Barton is zo’n plek waar je twee dagen plant maar uiteindelijk langer blijft. Port Barton ligt verstopt in een pittoreske baai waar je elke avond kunt genieten van een mooie zonsondergang.

TIP ♥ – meer info lees je op de pagina Port Barton

Busuanga Island

Een van de mooiste gebieden van het land is Busuanga Island. Het is vooral bekend vanwege de schitterende natuur. Het kristal heldere water in combinatie met de rotsen die uit zee rijzen is een combinatie die je niet veel tegen komt.

Busuanga ligt bij het bekende Coron Island en is vergelijkbaar met El Nido. Het voordeel van Busuanga is echter dat het hier een stuk rustiger is. Dat heeft vooral te maken met het feit dat je hier niet zo makkelijk komt.

Meer reistips Palawan

Er is natuurlijk veel meer te doen op dit eiland. We hebben echter al een hele mooie pagina vol met reistips Palawan gemaakt en daar kun je nog veel meer vinden over wat er is te doen in Palawan.

TIP ♥ – ga direct onze pagina over Palawan met 10 leuke dingen om te doen!

Hoe reis je van A naar B op Palawan

Op Palawan is er openbaar vervoer, maar de meeste zullen reizen met minivans en met de boot.

Zo rijden er minivans vanuit Puerto Princesa naar bijna elke uithoek van het eiland. Wat wij echter nog leuker vonden was het feit dat je hier veel met de boot kunt reizen. Zo kun je van Sabang naar Port Barton met de boot, of van Port Barton naar El Nido en van El Nido naar Coron.

Je kunt eigenlijk alle bekende plekken bezoeken met de boot. Dat is duurder, maar je ziet zo veel meer onderweg! Kortom; reis zo veel mogelijk met de boot! Dat is echt een van de beste reistips voor Palawan die we je kunnen geven!

TIP ♥ – bij de meeste accommodatie kun je minivans boeken of informatie inwinnen over boten.

reistips Palawan
Sabang
Reistips Palawan

De beste route door Palawan

Op Palawan kun je in principe alle kanten op. De meeste reizigers beginnen hun reis in Puerto Princesa om vervolgens omhoog te reizen richting El Nido en Coron (mocht je zo ver komen). Dat betekent dat je vanuit Puerto Princesa alle kanten op kan en het afhankelijk is van jouw wensen waar je heen wil.

Dit was onze route door de Filipijnen.

Reistips Palawan

Dag 1 – Puerto Princesa ➜ Sabang

Vanuit Manilla zijn we gelijk naar Puerto Princesa gereisd. Het noorden van de Filipijnen zouden we namelijk later doen. We zijn niet in PP gebleven en zijn direct verder gegaan naar Sabang, een klein kustplaatsje waar de bekende Underground River grot ligt.

TIP ♥ – de minivan van PP naar Sabang kost 600 peso p.p.

Dag 3 – Sabang ➜ Port Barton

We zijn 1 dag in Sabang gebleven om de 3e dag van Sabang naar Port Barton te reizen, onze favoriete plek in Palawan! Je MOET hier echt heen, ongeacht of je het wil of niet ;) Het is echt een geweldige plek en het is de beste reistips voor Palawan die we je kunnen geven!

TIP ♥ – wij betaalde 600 Peso per persoon voor die boot. Je moet wel andere mensen zo ver zien te krijgen om met de boot te gaan 🙂 Als er te weinig zijn die mee willen gaat de boot niet

Dag 6 – Port Barton ➜ El Nido

Na 3 dagen Port Barton besloten we verder te reizen naar El Nido, de plek waar het allemaal om draait op Palawan. We besloten dit stuk met de minivan te doen i.p.v. met de boot (dat kan ook).

We kozen voor de minivan, omdat het sneller was en we van El Nido ook met de boot naar Coron zouden gaan. Check hier onze avonturen in El Nido.

TIP ♥ –  er worden prijzen gevraagd tussen de 600 en 800 peso voor de minivan. Wij betaalde 650 peso

Dag 10 – El Nido ➜ Coron Island

De 10e dag vertrokken we uit El Nido naar Coron te gaan met de boot om hier de laatste dagen door te brengen. Dit is 7 uur varen met de boot die vertrekt uit de haven van El Nido. Vanuit Coron kun je vervolgens met het vliegtuig verder reizen in de Filipijnen.

Wat wij vinden:
 • 8.2/10
  Azië Expert - 8.2/10
8.2/10

Samenvatting

Palawan is DE place to be in de Filipijnen. Het eiland, gezegend met schitterende stranden, een indrukwekkend binnenland en een gezellige reizigers-scene, staat bij menig reiziger op het to-do lijstje. Terecht ook, want het is hier oogstrelend mooi. Iedereen kent El Nido, maar op Palawan zijn er nog veel meer mooie dingen om te bezoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder