Op zoek naar één van de beste duiklocaties ter wereld? Dan kan je het beste naar het Tubbataha Reef gaan. CNN Travel plaatst dit gebied in de Top 8 als ‘beste duiklocatie ter wereld’. Sinds de ontdekking in de jaren ’70 wordt het beschouwd als de meest opmerkelijke koraal gebieden op deze planeet.

Tubbataha Reef; het mooiste rif van deFilipijnen

Als je naar deze perfecte duiklocatie wil moet je er wel wat voor over hebben. Je kan er namelijk alleen komen in per boot vanaf Puerto Princesa. Het reef ligt tussen de eilanden Mindanao en Palawan in de Sulu Zee. Het ligt zo geïsoleerd dat al het koraal en de onwerkelijk mooie onderwaterwereld altijd bewaard is gebleven. Het staat niet voor niets sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onder water kom je een spectaculair landschap tegen met een bizarre diversiteit en prachtige koraalriffen met haaien, schildpadden en manta’s. En waar in de rest van Azie koraal bedreigd wordt door bijv. vissen met explosieven en het toerisme gaat al het geld van toegangsprijzen naar het Tubbataha Reef om dit zo goed mogelijk te beschermen.

Tubbataha Reef National Park

Het Tubbataha Reef ligt in het Tubbataha Reef National Park wat een gebied van zo’n 100.000 hectare beschermd. Wat het gebied ook zo bijzonder maakt is het grote aantal zeedieren wat hier leeft met onder andere walvissen, dolfijnen, haaien en schildpadden. In totaal herbergt het nationaal park ruim 350 soorten koraal en meer dan 500 soorten vis. Dit zijn ongekende aantallen in vergelijking met andere duiklocaties in de wereld. Daar komt nog een gemiddelde watertemperatuur van 26°C bij en een zicht onder water van 25 meter.

Duiken in het rif

Het duikseizoen van Tubbataha is slechts drie maanden lang open. Het loopt van midden maart tot half juni. Op dit moment van het jaar zijn duikomstandigheden meestal optimale met blauwe luchten, kalme zeeën en een goede zichtbaarheid van tussen de 30 en 45 meter.

TIP ♥ – je betaald 5.000 peso entree plus een fee voor je boot. Die is afhankelijk van de grote van je boot. Er zijn maar een aantal dive-operators. Die vind je op de officiële website . Je kunt ook meerdaagse duikreizen boeken.

Tubbataha Reef

Hoe kom je er?

Vanuit Manila kun je een vlucht boeken naar Puerto Princesa. Duikoperators vervoeren hun gasten van het vliegveld naar de pier, waar  je op hun boot stapt. Daarna is het nog zo’n 10 uur varen naar het park. De meeste duikboten vertrekken na het avondeten en komen de volgende ochtend vroeg in Tubbataha aan. Sommige langzamere schepen verlaten de haven eerder om ‘s ochtend vroeg bij Tubbataha te komen

Locatie Tubbataha Reef

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8/10
  8/10

Samenvatting

Op zoek naar één van de beste duiklocaties ter wereld? Dan kan je het beste naar het Tubbataha Reef gaan. CNN Travel plaatst dit gebied in de Top 8 als ‘beste duiklocatie ter wereld’. Sinds de ontdekking in de jaren ’70 wordt het beschouwd als de meest opmerkelijke koraal gebieden op deze planeet.

8.0/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

2
 1. Björn

  Beste Lezer

  Ik was aan het google voor een trip naar het rif, alleen zijn de aangeboden trips op internet 6+ dagen, terwijl jullie het hadden over een 5000 peso (80 euro) trip van een avond en een dag. Kunnen jullie me hier meer over vertellen? Ook doet jullie link naar de officiële website het niet.

  “TIP ♥ – je betaald 5.000 peso entree plus een fee voor je boot. Die is afhankelijk van de grote van je boot. Er zijn maar een aantal dive-operators. Die vind je op de officiele website (zie link hierboven). Je kunt ook meerdaagse duikreizen boeken.
  TIP ♥ – alle info over dit rif lees je op de officiele website”

  Met vriendelijke groet,

  Björn Tijhuis

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Björn,

   het lijkt er inderdaad op dat de officiële website is gehackt (of ze hebben hem zelf offline gehaald). Bedankt voor het doorgeven, ik heb het gelijk aangepast. Wat de korte trips betreft, deze vind je meestal niet online omdat ze te weinig opleveren. Daar bieden ze meestal alleen de langere trips aan.
   De korte kan je wel ter plekke boeken.

   Reis groet,
   Sjoerd

   PS. Mocht je nou ontzettend blij worden van onze website en/of met ons advies. Dan kan je ons HIER op een kop koffie trakteren. Dat houdt ons scherp 😉

   Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.