Hoofdmenu
Onze Tours
reis expert header

Tubbataha Reef

Door: Ties - Reis Expert    |    Reacties: 3

Bijgewerkt op 20 november, 2019

Op zoek naar één van de beste duiklocaties ter wereld? Dan kan je het beste naar het Tubbataha Reef gaan. CNN Travel plaatst dit gebied in de Top 8 als ‘beste duiklocatie ter wereld’. Sinds de ontdekking in de jaren ’70 wordt het beschouwd als de meest opmerkelijke koraal gebieden op deze planeet.

Tubbataha Reef; het mooiste rif van Azië

Als je naar deze perfecte duiklocatie wil moet je er wel wat voor over hebben. Je kan er namelijk alleen komen in per boot vanaf Puerto Princesa. Het reef ligt tussen de eilanden Mindanao en Palawan in de Sulu Zee.

Het ligt zo geïsoleerd dat al het koraal en de onwerkelijk mooie onderwaterwereld altijd bewaard is gebleven. Het staat niet voor niets sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Onder water kom je een spectaculair landschap tegen met een bizarre diversiteit en prachtige koraalriffen met haaien, schildpadden en manta’s. En waar in de rest van Azie koraal bedreigd wordt door bijv. vissen met explosieven en het toerisme gaat al het geld van toegangsprijzen naar het Tubbataha Reef om dit zo goed mogelijk te beschermen.

Tubbataha Reef National Park

Het Tubbataha Reef ligt in het Tubbataha Reef National Park wat een gebied van zo’n 100.000 hectare beschermd. Wat het gebied ook zo bijzonder maakt is het grote aantal zeedieren wat hier leeft met onder andere walvissen, dolfijnen, haaien en schildpadden.

In totaal herbergt het nationaal park ruim 350 soorten koraal en meer dan 500 soorten vis. Dit zijn ongekende aantallen in vergelijking met andere duiklocaties in de wereld. Daar komt nog een gemiddelde watertemperatuur van 26°C bij en een zicht onder water van 25 meter.

Duiken in het rif

Het duikseizoen van Tubbataha is slechts drie maanden lang open. Het loopt van midden maart tot half juni. Op dit moment van het jaar zijn duikomstandigheden meestal optimale met blauwe luchten, kalme zeeën en een goede zichtbaarheid van tussen de 30 en 45 meter.

TIP ♥ – je betaald 5.000 peso entree plus een fee voor je boot. Die is afhankelijk van de grote van je boot. Er zijn maar een aantal dive-operators. Die vind je op de officiële website . Je kunt ook meerdaagse duikreizen boeken.

Tubbataha Reef

Hoe kom je er?

Vanuit Manila kun je een vlucht boeken naar Puerto Princesa. Duikoperators vervoeren hun gasten van het vliegveld naar de pier, waar  je op hun boot stapt. Daarna is het nog zo’n 10 uur varen naar het park.

De meeste duikboten vertrekken na het avondeten en komen de volgende ochtend vroeg in Tubbataha aan. Sommige langzamere schepen verlaten de haven eerder om ’s ochtend vroeg bij Tubbataha te komen

Locatie Tubbataha Reef

Wat wij vinden:
 • 8/10
  Azië Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Op zoek naar één van de beste duiklocaties ter wereld? Dan kan je het beste naar het Tubbataha Reef gaan. CNN Travel plaatst dit gebied in de Top 8 als ‘beste duiklocatie ter wereld’. Sinds de ontdekking in de jaren ’70 wordt het beschouwd als de meest opmerkelijke koraal gebieden op deze planeet.

Meer lezen over Filipijnen?

3 comments

 1. Aukje

  Beste Lezer,

  Ook erg geïnteresseerd om dit rif te bezoeken maar niet voor een hele week.
  Er wordt genoemd dat ter plaatse een dagtrip geboekt kan worden, kun je dan ook duiken maken?
  En bieden ze dan ook excursies aan voor bijvoorbeeld 3 dagen/2 nachten, of 4 dagen/3 nachten? Dat zou namelijk ideaal zijn voor mij.

  Hoe ziet het kostenplaatje er dan ongeveer uit?
  Als iemand het antwoord weet, hoor ik het graag! :)

  Groeten Aukje

 2. Björn

  Beste Lezer

  Ik was aan het google voor een trip naar het rif, alleen zijn de aangeboden trips op internet 6+ dagen, terwijl jullie het hadden over een 5000 peso (80 euro) trip van een avond en een dag. Kunnen jullie me hier meer over vertellen? Ook doet jullie link naar de officiële website het niet.

  “TIP ♥ – je betaald 5.000 peso entree plus een fee voor je boot. Die is afhankelijk van de grote van je boot. Er zijn maar een aantal dive-operators. Die vind je op de officiele website (zie link hierboven). Je kunt ook meerdaagse duikreizen boeken.
  TIP ♥ – alle info over dit rif lees je op de officiele website”

  Met vriendelijke groet,

  Björn Tijhuis

  1. Sjoerd

   Hoi Björn,

   het lijkt er inderdaad op dat de officiële website is gehackt (of ze hebben hem zelf offline gehaald). Bedankt voor het doorgeven, ik heb het gelijk aangepast. Wat de korte trips betreft, deze vind je meestal niet online omdat ze te weinig opleveren. Daar bieden ze meestal alleen de langere trips aan.
   De korte kan je wel ter plekke boeken.

   Reis groet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder