Je budget Filipijnen zal iets groter zijn dan andere landen in Azië. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om met een lager budget Filipijnen te reizen. Het eten en drinken is niet veel duurder dan in de rest van Azië. Accommodatie is wel wat duurder. Accommodatie zal ook gelijk je grootste kostenpost zijn binnen je budget Filipijnen.

Budget Filipijnen

Er is veel informatie te vinden over het budget Filipijnen. Het is lastig om een budget aan te geven omdat het voor iedereen anders is. Waar de een reist voor €25 per dag, haalt de ander makkelijk €60 per dag. Op deze pagina zullen we een standaard budget aangeven. Dus niet gericht op low-budget backpackers maar ook niet op extreem luxe reizen.

Als budget Filipijnen moet je dan rekenen op zo’n €35-€40 per dag. Dat is ongeveer 2.200 Filipijnse Peso. Je kunt ook voor minder reizen maar dan reis je echt low-budget. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd.

TIP ♥ – reken op minimaal €30 per dag per persoon. Een budget van €40-€45 per dag per persoon is iets realistischer.

De echte budget backpackers kunnen ook voor minder reizen. Maar dan slaap je altijd in hostels, op een gedeelde slaapkamer (dorm), je eet dan alleen lokaal en reist alleen met lokale bussen wat altijd een stuk trager is. Als je iets luxer wilt reizen en overnacht in hotels, eet in restaurants en met minivans reist kom je al snel op zo’n €50 tot €60 per dag uit.

Kosten per persoon per dag

Budget Filipijnen

Uitgave gebaseerd op 2018

Wat kost het reizen?

Dat ligt een beetje aan je eigen wensen en eisen. Het reizen in de Filipijnen kun je zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. De grootste uitgaven zijn ongetwijfeld je accommodatie, eten en drinken, vervoer en activiteiten. Wij hebben onze kosten voor deze vier dingen op een rijtje gezet.

Kosten accommodatie

Het grootste deel van je budget Filipijnen zal aan accommodatie worden besteed. En het slapen is in de Filipijnen wat duurder dan andere landen in Zuidoost-Azië. Voor een budget slaapplek betaal je in de Filipijnen zo’n €8 tot €10 terwijl dat in andere Aziatische landen wat lager ligt. Manilla spant overigens de kroon waar een budget accommodatie al snel richting de €15 gaat (785 peso’s).

Wij slapen nooit in dorms, maar wel in hostels. Wij kiezen daarom altijd voor een tweepersoons privekamer. Die kamers zijn uiteraard wat duurder dan dorms, maar iets goedkoper dan een privekamer in een hotel. Onze kosten;

 • Tweepersoons kamer in hostel in Sabang met fan  800 peso (€14 = €7 p.p)
 • Bungalow aan strand in Port Barton  1.000 peso (€18 = €9 p.p)
 • Tweepersoons kamer incl. ontbijt El Nido  1.400 peso (€25 = €12,50 p.p)
 • Huisje aan strand in Moalboal  1.500 peso (€27 = €13,50 p.p)
 • Tweepersoons kamer in Oslob 800 peso (€14 = €7 p.p)
 • Bungalow aan het strand op Siquijor  1.000 peso (€18 = €9 p.p)

Kosten per dag

Onze kosten per dag – gemiddeld betaalde we ongeveer €9,66 per persoon per nacht. Dat kan goedkoper als je op dorms slaapt, maar ook duurder als je kiest voor hotels. Wij reisde zonder planning en zonder iets vast te leggen. Als je dat wel doet kun je soms kortingen afdingen.

TIP ♥ – ook hier hebben we niet afgedongen op prijzen. Dit kan wel!

Port Barton

Een hostel aan het strand is altijd duurder

Kosten eten en drinken

Eten en drinken zal het kleinste deel van je budget Filipijnen zijn. Hoewel het wel duur kan als je dat wil. Sommige kiezen er voor om elke dag een stevige maaltijd te eten in een restaurant waardoor je budget Filipijnen wat hoger zal liggen. Wij zijn echter voorstander van de eetstallatjes waar je vaak een voordelige maaltijd kan scoren. Voor een maaltijd in een restaurant betaal je makkelijk €5 (260 peso’s) terwijl je ook voor €1,50 (80 peso) kunt eten in een eetstalletje. Het drinken is spotgoedkoop, vaak niet duurder dan €0,80.

Wij wisselde de eetstallatjes af met eten in restaurants waar we kozen voor een westerse maaltijd. Onze kosten waren als volgt;

 • Westerse maaltijd in Loboc (Bohol) 350 peso (€6,35)
 • Lokale maaltijd in El Nido  325 peso (€5,90)
 • Fruitsalade in El Nido  120 peso (€2,20)
 • Westerse maaltijd in Moalboal  400 peso (€7,25)
 • Lokale maaltijd in Oslob  200 peso (€3,65)
 • Lokale maaltijd in Sabang  175 peso (€3,20)
Kosten voor drinken
 • Cola  50 peso (€0,90)
 • Koffie  35 peso (€0,55)
 • Biertje  60 peso (€1)
 • Fruitshake  90 peso (€1,65)

TIP ♥ – Weet je al dat je naar de Filipijnen wil, maar weet je nog niet welke route je wil volgen? Check dan onze reisgids voor de Filipijnen! Digitaal, gedetailleerd en inclusief mooie routes door de Filipijnen!

Kosten per dag

Onze kosten per dag – de prijzen voor eten en drinken is vrij gevarieerd. Je merkt dat je op populaire plekken als El Nido veel meer betaald dan minder bekende plekken. Gemiddeld gaven wij €4,75 uit aan eten. Reken daar een biertje of wat fris bij, plus wat water en een lunch en je komt op ongeveer €6 per persoon per dag uit.

Kosten vervoer

Binnen je budget Filipijnen zal het vervoer niet de grootste impact hebben omdat je vrij goedkoop van A naar B kunt komen. Een groter ‘probleem’ is het feit dat je een beetje georganiseerd moet zijn, omdat je uit meer dan 7.000 eilanden kunt kiezen! En er gaan niet overal bussen, vliegtuigen of boten. Daarom zul je af en toe wat moeten plannen als je graag dingen wil zien.

De uitgave voor vervoer is afhankelijk van je eigen reisstijl. Een low-budget backpacker reist bijvoorbeeld van Sabang naar Port Barton met de lokale bus voor een paar euro terwijl je ook voor €20 een bangka kan nemen (lokale boot). We zullen niet al onze kosten van vervoer opnoemen, maar een paar. Zo heb je een idee wat het ongeveer kost.

 • Minivan van Puerto Princessa naar Sabang  600 peso (€43)
  • Hoe mee personen in de van hoe goedkoper!
 • De boot van Sabang naar Port Barton  850 peso p.p (€15)
  • Ook hier geldt; hoe mee personen in de boot hoe goedkoper!
 • Bus van Sabang naar Port Barton  600 peso p.p (€10)
 • Minivan Port Barton  El Nido – 700 peso p.p (€12)
  • Bus is de helft goedkoper.
 • Boot van Oslob naar Panglao Beach (Bohol)  1.000 peso p.p (€18)
 • Bus Panglao Beach naar Loboc  60 peso p.p (€1)
 • Boot van Bohol naar Siquijor via Negros 1.080 peso p.p (€19)
  • Inclusief ‘bag fee’ en ‘terminal fee’.
 • Bus van Manilla naar Banaue  450 peso p.p. (€8)
 • Vliegticket El Nido naar Cebu 6.850 peso p.p (€125)

TIP ♥ – een brommer huren kan al voor 500 peso (€9) per brommer. Daar kan je met z’n tweeën op dus dat is 250 p.p (€4,50)

Kosten per dag

Onze kosten per dag – het vervoer is het lastig in te passen in je budget Filipijnen. Als je het gemiddelde neemt van bovenstaande kosten ben je €11,62 per persoon per dag kwijt. Maar je reist niet elke dag met de bus of boot. Daarom delen we het door 3 (1 reis in 3 dagen). Je komt dan op €3,85 per persoon per dag aan vervoer uit.

TIP ♥ – wij zijn heel slecht in afdingen! Het kan goedkoper als je geheime talenten hebt qua afdingen.

Palawan

De bekende bangka’s

Kosten activiteiten

In je budget Filipijnen moet je zeker ruimte maken voor activiteiten. De meeste activiteiten zijn betaald, maar er zijn ook genoeg gratis dingen te doen. De meeste bekende highlights Filipijnen zijn betaald. Zo betaal je voor een dagtrip door de rijstvelden van Banaue of kamperen op een onbewoond eiland.

We hebben een aantal betaalde activiteiten die wij hebben gedaan op een rijtje gezet.

 • Underground River tour in Sabang  1.000 peso p.p (€18)
 • Een dag snorkelen in Port Barton  1.000 peso p.p (€18)
 • Kamperen op een onbewoond eiland bij Port Barton  1.500 peso p.p (€17)
 • Toegang tot het tarsier park op Bohol  60 peso p.p (€1)
 • Toegang Chocolate hills  40 peso p.p (€0,75)
 • Ziplinen op Bohol  350 peso p.p (€6,35)
 • Tour A in El Nido  1.400 peso p.p (€25)
 • Canyonin in Moalboal  1.000 peso p.p (€18)
 • Een dag snorkelen in Moalboal  150 peso p.p (€2,75)

Kosten per dag

Onze kosten per dag – niet iedereen zal betaalde tours doen. En je doet ook niet elke dag een tour. Voor het gemiddelde gaan we uit van 1 tour in 3 dagen. Dan kom je op €3,95 per persoon per dag.

Budget Filipijnen

Kamperen op een onbewoond eiland kost ongeveer 1.500 peso p.p

Munteenheid Filipijnen

De munteenheid in de Filipijnen is de Filipijnse peso, wat uiteraard afstamt uit de Spaanse tijd. Eén euro is ongeveer 60 Filipijnse peso. De inwoners van de Filipijnen noemen de peso ook wel piso. Zoals in heel Azië komen er heel wat briefjes uit de ATM rollen als je pint. De briefjes zijn er van 100, 200, 500 en 1.000. Munten vindt je kleinere getallen.

Zorg er voor dat je niet alleen ‘grote’ briefjes hebt. Kleine winkels bij niet zo toeristische gebieden hebben vaak niet terug van ‘groot geld’.

TIP ♥ – Amerikaanse Dollars worden ook veel gebruikt om mee te betalen. Neem dus wat dollars mee. Zeker ook omdat ATM’s vaak niet werken.

Pinnen Filipijnen

Geld opnemen bij een ATM is helaas niet zo makkelijk als het klinkt in de Filipijnen. Veel banken accepteren buitenlandse kaarten maar in praktijk valt dat nog wel eens tegen. Er zijn twee banken waar wij in 2016 konden pinnen. De BDO en de Bank of the Philippine Islands (BPI). Dit is de grootste bank in de Filipijnen en heeft in alle belangrijke steden ATM’s staan waar je met Nederlandse en Belgische passen terecht kunt.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat je per transactie 200 peso moet betalen (€3,80). Het is dus niet verstandig om elke keer kleine bedragen te pinnen.

De meeste ATM’s geven maximaal 10.000 peso (€190) per keer. Als je van plan bent grote aankopen te doen (excursies zoals duiken, souvenirs) is het verstandig om twee of drie dagen van te voren alvast wat extra te pinnen. Je kan er ook voor kiezen om twee bankpassen mee te nemen. Een creditcard raden wij sowieso altijd aan!

Pinnen op Palawan

Wij konden in Palawan alleen in Puerto Princesa pinnen! Er is een pinautomaat in El Nido, maar deze is vaak leeg of defect. Dit geldt ook voor afgelegen gebieden. Je kunt op Palawan wel geld wisselen, maar de koers zal nooit in jouw voordeel zijn. In El Nido is er wel een benzinestation (bij de haven) waar je tegen 6% met een creditcard geld kan opnemen

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 8.9/10
  8.9/10

Samenvatting

Je budget Filipijnen zal iets groter zijn dan andere landen in Azië. Uiteraard zijn er voldoende mogelijkheden om met een lager budget Filipijnen te reizen. Het eten en drinken is niet veel duurder dan in de rest van Azië. Accommodatie is wel wat duurder. Accommodatie zal ook gelijk je grootste kostenpost zijn binnen je budget Filipijnen.

8.9/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

2
 1. Henk kempers

  Hoi Hoi..
  een vraag weten jullie hoeveel een vliegticket kost van cebu naar sumatra
  een gave info bron jullie website ,ik slaap bij locale mensen in cebu …dus dat scheelt veel kosten,maar dan nog heb ik zekers wel 300 euro nodig he als zakgeld

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.