Geld besparen onderweg

Het grootste probleem waar reizigers, en met name backpackers, tegenaan lopen is geldgebrek. Negen van de tien keer geef je meer uit dan gepland of wil je langer blijven dan gepland. Als je niet wil werken onderweg en je geld is op zit er niks anders op dan terug te keren naar huis. Tenzij je hele gulle ouders of vrienden hebt. Wij zijn reizigers die graag dingen doen en het liefst alles zien! Op je hostel kamer blijven zitten om geld te besparen is niet onze manier van reizen, dat kan in Nederland ook. Om jullie te helpen zo lang mogelijk in Azië te blijven hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om geld te besparen tijdens het reizen!

Love Bangkok

Vliegen op Bangkok is goedkoper – Ze noemen Bangkok ook wel de Toegangspoort tot Zuid-Oost Azië. Heel veel reizigers vliegen op Bangkok om vervolgens door te reizen. En dat is niet alleen omdat ze Thailand zo graag willen zien. Als je naar het vaste land van Zuid-Oost Azië reist is het een optie om op Bangkok te vliegen in plaats van je land van bestemming. Een vliegticket naar Bangkok is namelijk vele malen goedkoper dan vliegtickets naar bijvoorbeeld Ho Chi Minh of Vientiane.

Wil je op reis naar Myanmar, Vietnam, Laos of Cambodja? Dan is een vliegticket Bangkok en een apart ticket naar het land van bestemming vaak goedkoper dan rechtstreeks vliegen. Als je goed zoekt en meerdere overstappen overweegt kan je een retourtje Bangkok boeken voor minder dan €500. Doorvliegen naar één van de andere landen kost vaak niet meer dan €100. Dat is goedkoper dan rechtstreeks vliegen. Het kost je vaak wel een dag extra maar de honderden euro’s die je bespaart op je ticket kan je onderweg goed gebruiken.

WIFI Generatie

WiFi bespaard geld – We lijken tegenwoordig niet meer zonder onze telefoon te kunnen. En heel eerlijk betrappen wij onszelf er ook op dat we zowel een laptop als smart Phone bij ons hebben. Wij hebben nu eenmaal een laptop nodig voor het bijhouden van onze website maar het werkt ook kostenbesparend. Misschien laat je liever alle communicatie middelen thuis en schrijf je al verhalen met pen en papier maar met een laptop of smart Phone besparen je wel geld. Als je contact wil houden met het thuisfront, je mail wil checken, een ticket wil boeken of een hostel wil reserveren hoef je alleen maar WIFI op te zoeken.

Dit scheelt een hoop bezoekjes aan internetcafés en dus geld. Je kan daarnaast van te voren al uitzoeken wat het voordeligste hostel is en reserveren voordat je ergens aankomt en alles vol blijkt te zitten en je in één van de duurdere hostels of hotels moet slapen. Zoek wel eerst uit of er in het land of regio waar je bent wel goed internet is. Wij hadden naar Myanmar zowel laptop als telefoon meegenomen maar dat heeft weinig zin. Internet in Myanmar is nog trager dan het openbaar vervoer.

Sleep Cheap

Zoek naar betaalbare accommodatie – Voor vele de makkelijkste en snelste manier om geld te besparen; de dormitory, of dorm. Een dorm is een gedeelde slaapkamer waar meerdere mensen een slaapzaal delen. Als je alleen op reis bent is het slapen in dorms een goede optie. De kosten voor een dorm zijn altijd lager dan een privé kamer. Naast het feit dat je op een simpele manier veel geld bespaart is het ook nog eens erg gezellig. Veel mensen die alleen reizen slapen namelijk in dorms en dus ontmoet je makkelijk andere reizigers.

Wij hebben altijd op dorms geslapen maar de laatste jaren nemen we altijd een privé kamer in een hostel. Een dorm is namelijk wel even aan moeten wennen. Naakt slapen zit er meestal niet in en als je niet tegen snurken kan zijn oordopjes geen overbodige luxe. Daarnaast ben je nooit alleen en als je je even terug wil trekken na een drukke dag. De kosten schelen echter zo veel dat je dit snel vergeten bent!

Reisgidsen

Neem altijd een reisgids mee – Dit klinkt niet meteen als een optie om geld te besparen. Toch kan een reisgids wel degelijk zorgen dat je bespaard op je kosten. Er zijn veel reizigers die buiten de gebaande paden willen reizen en absoluut geen reisgids willen. En hoewel wij die mening volledig begrijpen kan een goede reisgids je een hoop geld besparen. Naast de handige tips die er in staan over de leukste accommodatie of mooie bezienswaardigheden waarschuwen ze ook voor oplichters, geven de juiste prijzen aan of hebben goede tips voor voordelige tours en accommodatie. Kortom, een reisgids helpt je niet alleen naar de mooie plekjes, het scheelt je ook geld!

De bekendste reisgidsen zijn de Lonely Planet en Rough Guides. Deze staan boordevol up-to-date informatie over alle landen en regio’s. Dit zijn wel Engelse reisgidsen. Voor degene die liever Nederlandse reisgidsen hebben is Capitool wellicht een goed alternatief. Daarnaast verkopen wij natuurlijk onze eigen Routes. Hierin staat de mooiste routes door alle landen van stap tot stap beschreven met daarin de beste en voordeligste opties wat betreft vervoer, accommodatie, eten en drinken en bezienswaardigheden.

Hulp nodig onderweg? Check onze reisgidsen!

Ga je binnenkort op reis naar Azië maar weet je niet precies welke route je moet volgen of hoe je makkelijk van A naar B komt? Check dan de Azië-Expert Reisgidsen! Onze reisgidsen staat vol met handige tips en zijn in PDF vorm, ideaal voor onderweg!

Souvenirs

Bespaar op souvenirs – Dat klinkt misschien hard want iedereen vindt het nu eenmaal leuk om souvenirs voor andere te kopen. Maar hoe hard opa en oma of vader en moeder er ook om vragen, souvenirs kosten geld (en ruimte in je tas). Natuurlijk is het leuk om een shirt of Boeddha beeldje mee te nemen voor thuis. Maar geloof ons, onze ouders kunnen een souvenirwinkel beginnen met Aziatische spullen maar foto’s en verhalen doen het altijd beter!

Overal waar je komt kan je wel wat kopen. Of het nu een shirt is voor je vader of oorbellen voor je moeder. En op de volgende bestemming zie je weer wat, zo blijf je bezig. En het mag dan niet veel kosten maar als je voor je ouders, opa en oma, broers en zussen en vrienden een souvenirtje mee wil nemen ben je al snel tientallen euro’s kwijt. Wij hebben ervaren dat het thuisfront het leuker vind om af en toe een foto te ontvangen of een spontaan gesprek via Skype te hebben dan dat we thuis komen met tassen vol souvenirs. Bespaar geld, en kom thuis met mooie foto’s en verhalen!

Eat local

Eet in food-stalls i.p.v. restaurants – Niet letterlijk natuurlijk.  De foodstalls zijn heel bekend in Azië. Het zijn kleine stalletjes waar locals de meest bijzondere maar overheerlijke gerechten in elkaar zetten. Vaak voor minder dan een euro. In Nederland zou je het niet zo snel doen en verhalen over dat het niet veilig is of niet goed doorbakken zal je altijd horen. Het ergste wat er kan gebeuren is dat je een avond op de wc zit. Maar dat levert weer goede verhalen op, en dus minder souvenirs!

Het is niet zo dat ze alleen maar insecten verkopen of gekke soorten fruit (hoewel dat natuurlijk wel lekker is). Er zijn genoeg foodstalls waar ze bekende lokale gerechten klaar maken. En vaak is dit nog lekkerder dan in een restaurant. Het is dus niet alleen lekker eten, je bespaart er ook veel geld mee. Verleg je grens en eet wat er op straat verkrijgbaar is.

Travel local

Een lokale bus is goedkoper – Je kan niet alleen besparen op het eten bij lokale straattentjes, je kan ook kiezen voor lokaal transport in plaats van de VIP nachtbussen of minivans. Vaak kiezen reizigers er voor om een tour of bus of treinreis te boeken via een reisorganisatie. Dit is vaak vanwege het gemak, je (vaak) wordt opgehaald bij je hostel, het reist sneller en een stuk comfortabeler. De bussen zijn van iets betere kwaliteit en vaak gaat er een gids mee. Hoe makkelijk dit ook is, je betaald er wel voor.

Je kan een hoop gel besparen door met het lokale vervoer te reizen. In plaats van een tourbus neem je een lokale bus en in plaats van een 1e klas treinkaartje neem je een lagere klasse. Dit is scheelt je niet alleen heel veel geld, het is ook nog eens super leuk reizen. Je reist namelijk écht met de locals en komt makkelijk in contact met de mensen. Kijk niet vreemd op als je tussen de kippen of vers fruit zit, alles gaat mee in de bus!

Go slow

Langzaam reizen kan je geld schelen – Dit klink niet meteen als een hulpmiddel om geld te besparen. Maar als je langer op één plek blijft heb je minder reiskosten en de uitstapjes die je maakt kan je verspreiden over een langere periode waardoor je dagbudget daalt. Als je in een maand tijd alles wil zien zal je snel moeten reizen (en dus duurder transport moeten boeken) en zal je ook veel bezienswaardigheden inplannen. Maar als je wat gas terug neemt bespaar je kosten. In plaats van dat je twee of drie highlights bezoekt kan je ook een dagje aan het strand blijven.

Daarnaast ontmoet je vaak ook  meer mensen als je langer blijft en kan je samen een excursie boeken waardoor de prijs ineens stukken goedkoper is. Hetzelfde geldt voor de TukTuk of taxi. Als je met meerdere personen bent kan je ook geld besparen op vervoerskosten.

Reis samen

Zodat je de kosten kan delen – Dit is niet alleen een manier om kosten te besparen, het is ook erg leuk om te doen! Als je samen reist worden je kosten een stuk goedkoper, je kan namelijk alles delen. Je kan een kamer delen (soms is een twee persoonskamer goedkoper dan een dorm), een TukTuk of taxi is voordeliger en ook excursies zijn vaak goedkoper als je ze samen of met een groep boekt. Met meer mensen valt nu eenmaal makkelijker te onderhandelen over de prijs.

Let wel goed op dat je de kosten samen deelt en dat je niet ineens twee keer zo veel kosten hebt! Naast het feit dat je kosten bespaart door samen te reizen is het natuurlijk ook leuk om samen te reizen. Je kan je verhalen delen en je maakt vaak vrienden voor het leven!

Bier uit de supermarkt

Daar is het goedkoper dan in cafe’s – Natuurlijk is het leuker om een biertje te drinken in een bar of café. Maar als je dit elke avond doet zal at wel het nodige kosten. Als je bier in de supermarkt koopt in plaats van bars of restaurants betaal je vaak veel minder. Dit kan over de hele reis toch aardig wat schelen. Zeker als je met meerdere personen reist is dit handig. Je kan dan wat biertjes kopen en op een leuke plek samen relaxen.

Dit hoef je natuurlijk niet altijd te doen. Het is ook erg leuk om in een restaurant of bar een biertje te drinken en andere mensen te leren kennen. Maar zoek hierin een goede balans. Elke avond een paar biertjes in een bar zijn nu eenmaal duurder dan in een supermarkt.

Vergelijken en afdingen

In Azië hoort het bij de cultuur – Het is niet alleen een favoriet spelletje voor Nederlands, het is ook gebruikelijk om af te dingen in Azië. In Azië kan je overal op afdingen. Niet alleen op de markt maar ook op die trektocht die je wilt doen of die duikles die je wilt nemen. Dit klinkt misschien als gierig maar het is heel gebruikelijk in Azië. En het bespaart je een hoop geld. Daarnaast kan het geen kwaad om te vergelijken. Vergelijk het aanbod wat organisatie A doet met dat van B. Vaak is het zo dat je op die manier ook nog wel wat kan onderhandelen doordat organisatie A het goedkoper kan dan B.

Het afdingen is wel iets wat je even door moet krijgen. De Aziaten zijn er zeer gedreven in geven niet zo maar toe. Hoe vaker je het doet hoe leuker je het uiteindelijk ook gaat vinden. En wees niet bang of verontwaardigd dat je te veel betaald. Als toerist betaal je altijd te veel en laten we eerlijk zijn; de prijzen zijn niet dusdanig hoog dat we daar wakker van moeten liggen. Tip; blijf altijd vriendelijk lachen tijdens het onderhandelen. Zelfs als je het niet meer leuk vind.

Gratis vermaak

Er is genoeg gratis en leuk vermaak – Als het woord ‘gratis’ valt zijn we altijd geïnteresseerd. En in Azië wordt er wel het één en ander gratis aangeboden. Zo zijn er in veel accommodatie of bars vaak gratis filmavonden. Niet alleen filmavondjes zijn populair. Zo zijn er ook veel accommodaties waarbij je gebruik kan maken van de reizigers  bibliotheek. Veel reizigers laten hun boeken of reisgidsen achter in hostels omdat ze er geen gebruik mee van maken of richting huis gaan.

Verder heb je vaak gratis activiteiten waar je aan mee kan doen. Vooral landen als Thailand, Cambodja en Vietnam bieden veel gratis activiteiten aan. Veel hostels zijn gebaat bij een goede recensie waardoor ze veel doen voor hun gasten.