Geloof Cambodja

Het geloof Cambodja speelt een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Cambodjanen. Met 88% van de bevolking zijn de meeste Cambodjanen aanhangers van het Hinayana-boeddhisme, ook wel bekend onder de naam Theravada-boeddhisme. Sinds 1989 is dit de staatsgodsdienst maar de grondwet garandeert sinds 1993 vrijheid van godsdienst.

Geloof Cambodja

Zoals vele vormen van het boeddhisme is ook het Theravada-boeddhisme meer een levens beschouwende stroming dan een religie. Vanaf de 15e eeuw wordt deze godsdienst door vrijwel alle Cambodjanen gepraktiseerd. In de tijd van de Khmer was echter het Hindoeïsme de belangrijkste geloof Cambodja. De Rode Khmer heeft verwoede pogingen gedaan om het geloof uit te roeien. Meer dan 90% van alle Boeddhistische monniken en bijna alle Christenen werden onder het bewind van de Rode Khmer vermoord. Toch is het Boeddhisme vandaag de dag van groot belang binnen Cambodja. Het geloof Cambodja speelt sowieso een grote rol in het leven van Cambodjanen.

Naast het boeddhisme speelt ook het hindoeïsme een rol binnen het geloof Cambodja.  Beide geloven bestaan prima naast elkaar. Cambodja heeft verschillende vormen van boeddhisme gekend. Van het mahayana-boeddhisme tot het hinayana-boeddhisme wat over kwam uit kwam via Sri Lanka. Het boeddhisme in Cambodja in een combinatie met het animisme en voorouderverering. Het hinayana- of theravada-boeddhisme wat men in Cambodja aanhangt wordt ook wel  ‘School van de Ouderen’ genoemd. Het komt naast Cambodja ook voor in  Myanmar, Indonesië, Sri Lanka, Thailand,  Maleisië en Zuid-India. Wie verlichting bereikt wordt ‘arhat’. Veel Cambodjanen geloven dan ook in karma en geven daarom veel armeren en tempels.

Cao Dai

Met ongeveer 300.000 volgers speel de islam maar een kleine rol in het geloof Cambodja. Moslims in Cambodja worden ook wel Cham. Deze Cham wonen meestal in hun eigen dorpen of aparte wijken in grote steden. Dit komt omdat ze een vrij geïsoleerd leven in Cambodja, het geloof verbied hen namelijk met niet-moslims te trouwen. Ook een groot deel van de moslims werd door de Rode Khmer vermoord. Daarnaast hebben met 1% de Christenen een zeer klein aandeel in het geloof Cambodja. Het Christendom verscheen in de 16e eeuw voor het eerst in Cambodja.  Daarnaast zijn er in Cambodja nog mensen die volgers zijn van het Cao Dai. Dit komt uit Vietnam en speelt een kleine rol binnen het geloof Cambodja. Het is een mengelmoes van veel geloven waarbij ze de beste aspecten hebben gebruikt. Het is pas in 1926  opgericht en dus redelijk nieuw.