Geloof Filipijnen

De Filipijnen is ruim drie eeuwen lang een kolonie geweest van de Spanjaarden. Dit is ook van grote invloed geweest op het geloof Filipijnen. Het grootste deel van de bevolking, ruim 80%, is namelijk katholiek. Het totaal aantal christenen ligt zelfs boven de 90%. Hiermee is het samen met Brazilië en Mexico het grootste katholieke land ter wereld.

Boek hier voordelige vliegtickets naar de Filipijnen

Geloof Filipijnen

De Filipijnen is ook het enige land in Azië waar het Christendom zo overheerst. In overige landen in Azië is het vooral het boeddhisme, hindoeïsme en de islam. Naast het christendom spelen overigens ook traditionele Filipijnse religies een grote rol binnen het geloof Filipijnen. Het speelt een belangrijke rol binnen het dagelijkse leven op de Filipijnen.

Het was ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan die in 1521 voet aan wal zette in het toenmalige Samar. Hij dwong de koning van Samar zich niet alleen over te geven aan Spanje maar ook het rooms katholieke geloof. Het plan van Ferdinand Magellaan viel echter niet bij iedereen in goede aarde aangezien hij twee weken later werd vermoord door de koning van het eiland Mactan. Doordat het katholicisme hier zolang is opgedwongen vindt je hier ook veel kerken in dezelfde bouwstijl als die je in Europa vindt.

Manilla

Lang voordat de Ferdinand Magellaan voet aan wal zette waren er andere geloofsovertuigingen in het land met als belangrijkste de islam. Het katholicisme heeft de islam echter ver terug gedrongen en dit speelt bijna geen rol meer binnen het geloof Filipijnen. Zo’n 4% van de bevolking is nu nog aanhanger van de islam. Vooral op de zuidelijke eilanden (Mindanao, de Sulu-eilanden en Palawan) tref je veel moslims. Naast het katholicisme en de islam vindt je in de Filipijnen ook nog het taoïsme en het boeddhisme wat vooral te danken is aan immigranten uit China. Daarnaast is er nog het hindoeïsme wat voort komt uit India. Dit is echter een heel klein deel.

Het geloof Filipijnen is een gevoelig onderwerp. Het is de mensen in de Filipijnen (of Samar) namelijk opgedwongen waardoor lang niet iedereen het er mee eens is. Hierdoor zijn mensen stiekem hun tradities door blijven zetten. Dit zie je terug in het dagelijks leven waar veel mensen een eigen invulling geven aan het katholicisme. Vroeger leidde de verschillende religies al tot conflicten in het land en vandaag de dag is dat nog steeds niet helemaal verdwenen. Vooral op een deel van het eiland Mindanao zijn nog veel spanningen.