Geloof Indonesië

Waar je islamitische landen vooral verwacht in het midden oosten is Indonesië het grootste moslimland ter wereld. Ca. 85% van de Indonesische bevolking is soennitisch moslim en het geloof Indonesië speelt dan ook een belangrijk deel in het dagelijkse leven. Toch is de islam geen staatsreligie, Indonesië heeft officieel een vrijheid van godsdienst.

Boek hier de voordeligste vliegtickets naar Indonesië

Geloof Indonesië

Officieel zijn er zes religieuze stromen erkend in Indonesië; de islam, het protestantisme, het katholicisme, het hindoeïsme, het boeddhisme en het confucianisme. Zo’n 10% is christen en leven vooral op Sulawesi en Kalimantan en het hindoeïsme heeft vooral op Bali veel aanhangers. Het kleine deel boeddhisten leven verspreid door het land.

Het geloof Indonesië speelt een grote rol in het dagelijkse leven van de bevolking. Iedereen is er dagelijks mee bezig en je ziet het vaak terug in het straatbeeld. Waar in vrijwel alle andere Zuid-Oost Aziatische landen het boeddhisme en hindoeïsme overheerst is het in Indonesië de islam die een grote rol speelt in het geloof Indonesië. Het is zelfs het land met de grootste moslimpopulatie ter wereld, ruim 85% van de inwoners geeft aan moslim te zijn. Dit terwijl het land officieel geen islamitische staat is. Naast de overgrote meerderheid moslims vormt het christendom ongeveer 10%, het hindoeïsme 3% en het boeddhisme 2%. Al deze religieuze stromen leven gemoedelijk naast elkaar hoewel er per eiland wel duidelijke verschillen zijn qua geloof.

Geloof Indonesie

Verdeling geloof Indonesië

De Islam is in de 13e en 14e in Indonesië geïntroduceerd. Eerst was het voornamelijk in de kuststreken maar later werd dit al vrij snel verspreid over het gehele land. De meeste moslims leven op Java en Sumatra. Daarnaast leven er in Kalimantan andere vorm van de islam. Op het eiland Sulawesi zijn het voornamelijk Boeginezen, Makassaren en Gorontalezen die de islam aanhangen. Daarnaast leven hier nog christenen. Mocht je het hindoeïsme zoeken kan je beter naar Bali reizen. Ruim 90% van de bevolking is hier namelijk aanhanger van het hindoeïsme. Overigens niet te vergelijken met het hindoeïsme in India. Het hindoeïsme in Bali wordt gemengd met het boeddhisme.

Tradities Indonesië

Hoewel het hindoeïsme en het boeddhisme qua percentage ver achter blijven bij de islam hebben deze religies wel een grote rol in het dagelijkse leven en cultuur binnen Indonesië. Ook de tradities zijn per geloof Indonesië verschillend. Zo kan je ’s ochtends en ’s avonds gebeden horen vanuit de moskee en op straat offers (bloemen en eten) tegen komen voor het boeddhisme. Als je geluk hebt kom je nog ceremonies tegen.

Zoek je meer informatie over het reizen door Indonesië? Kijk dan eens op de volgende pagina’s, je vind de mooiste bezienswaardigheden op de highlights Indonesië pagina, reisinformatie Indonesië staat vol met informatie over het reizen zelf en op de pagina vliegtickets Indonesië vind je informatie over hoe en waar je het goedkoopste vliegticket boekt.

Borobudur

Reizen tijdens de Ramadan

Houd tijdens je reis door Indonesië rekening met de Ramadan. Het kan tijdens de Ramadan behoorlijk druk zijn, zeker op Java. Familie zoekt elkaar op waardoor bussen en treinen en overvol zijn en bekende highlights vaak druk bezocht zijn. Op Bali is het dominante geloof het Balinees-hindoeïsme. Enkele mensen komen van andere delen van Indonesië en vormen een kleine islamitische gemeenschap. Als toerist op Bali zal je dan ook weinig tot niets ondervinden van de Ramadan.

Op Sumatra, Lombok en Kalimantan is de dominante godsdienst de islam. Op Sulawesi worden islamitische gedeeltes afgewisseld met christelijke gedeeltes, rondom Manado zijn bijvoorbeeld veel mensen christelijk. In de Molukken wisselt het geloof per eilandengroep tussen de islam en christendom. Rond Ambon is men vooral islamitisch. Op Flores zijn de mensen overwegend Katholiek, hier zal je dus niks van de Ramadan merken.