Geloof Nepal

Nepal is lang een hindoeïstische staat geweest. In 2006 werd Nepal uitgeroepen tot een seculiere staat. Dit is echter tot de dag van vandaag nog niet verwerkt in de grondwet. Hierdoor blijft Nepal tot op de dag van vandaag de enige officiële hindoe-staat ter wereld! Dat het geloof Nepal een grote rol speelt merk je ook aan de vele groten en kleine tempels die door het hele land te vinden zijn.

Geloof Nepal

De 29 miljoen inwoners van Nepal zijn voor een groot deel hindoeïstisch, dit is zo’n 80%. Een ruime 10% is boeddhistisch. Naast het hindoeïsme en het boeddhisme zijn er nog andere religieuze stromen te vinden als het animisme, sjamanisme, de Tibetaanse bonreligie en zelfs voorouderverering. Dit zijn de Al deze religieuze stromen leven overigens zonder problemen met elkaar.

Het hindoeïsme is de grootste stroming binnen het geloof Nepal. De Nepalezen geloven dan ook in reïncarnatie. Dit betekend dat ze in het ‘huidige’ leven zo goed mogelijk moeten leven. De Koning van Nepal wordt gezien als een reïncarnatie van de hindoe-goed Vishnu. Het boeddhisme speelt een iets kleinere rol binnen het geloof Nepal. Dit terwijl boeddha in de 6e eeuw voor C. werd geboren in de stad Lumbini, in de Nepalese Terai. Als prins werd hij tijdens zijn leven geconfronteerd met het lijden van andere mensen. Hierdoor begon hij met meditatie om de bekende verlichting te verwerven.

Kathmandu

Nepal is tevens het enige land ter wereld met een levende godin. Deze godin wordt ook wel Kumari genoemd wat in het Nepalees ‘puur’ betekend. In Kathmandu wordt door middel van astrologen een meisje uitgekozen. Zij moet tussen de twee en vier jaar oud zijn en uit de juiste kaste (hindoeïsme) komen. Daarnaast moet ze gezond zijn en mag ze niet huilen. Iets wat een hele opgave is voor een meisje tussen de twee en de vier. Ook moet zij 32 goede eigenschappen hebben. Als haar horoscoop dan ook nog eens niet vloekt met die van de koning is het meisje de nieuwe godin. Ze woont vanaf dan in het paleis, mag geen dingen doen die ‘normale’ mensen doen en ook mogen haar voeten de grond niet raken. Ze verliest haar status van godin zodra ze voor het eerst menstrueert. Daarna gaat ze terug de maatschappij in, ontvangt ze een vergoeding van zo’n €15 per maand. Hoogstwaarschijnlijk eindigt de eens zo vereerde godin wel alleen. Men gelooft namelijk dat de echtgenoot van de voormalig Kumari niet oud zal worden.