Geloof Sri Lanka

Het geloof Sri Lanka speelt een grote rol in het dagelijkse leven van de Sri Lankanen. Hoe klein het land ook mag zijn; het heeft met het geloof een grote invloed gehad op veel andere landen in Zuid-Oost Azië. Sri Lanka is een land waar veel religieuze stromen naast elkaar leven maar waar het boeddhisme de overhand heeft.

Boek hier voordelige vliegtickets naar Sri Lanka

Geloof Sri Lanka

Ruim 70% van de Sri Lankanen is aanhanger van het boeddhisme. Naast het boeddhisme vindt je als geloof Sri Lanka ook nog de islam (10%), hindoeïsme (10%) en het christendom (7,5%). Zoals vaker in Aziatische landen gaan deze verschillende geloven prima samen.

Boeddhisme Sri Lanka

Volgens de kenners zou het boeddhisme rond de 3e eeuw voor Christus geïntroduceerd zijn in Sri Lanka. Sinds die tijd is het boeddhisme uitgegroeid tot het belangrijkste geloof Sri Lanka waar met name de Singalezen de grootste aanhangers zijn. Typerend voor het boeddhisme in Sri Lanka is dat het een mix is van het hinajana-boeddhisme, mahajana-boeddhisme en het hindoeïsme. Daardoor wordt het geloof Sri Lanka ook wel eens het het sinhale-boeddhisme genoemd. Boeddhistische bouwwerken in Sri Lanka worden ook wel ‘dagoba’s’ genoemd. Dit zijn een soort stoepa’s. daarnaast vindt je veel kloosters waar monniken, of ‘bikkus’ wonen. Zij mogen niet getrouwd zijn.
Sinds 1774 wordt er in de stad Kandy het beroemde Perahera festival gehouden. Dit gebeurd in juli en augustus (de boeddhistische Esala-maand) en duurt twee weken lang. Het Perahera festival wordt gezien als één van de grootste en kleurrijkste boeddhistische feest ter wereld.

Hindoeïsme Sri Lanka

Naast het boeddhisme vindt je als geloof Sri Lanka ook het hindoeïsme wat werd geïntroduceerd door de Tamil bevolking. Internationaal is deze bevolkingsgroep misschien wel het meest bekend vanwege de Tamil Tijgers. De meeste hindoes wonen in het oosten en noorden van Sri Lanka. Het hindoeïsme in Sri Lanka is overigens grotendeels vermengd met het boeddhisme.

Overig geloof Sri Lanka

De twee kleinste religieuze stromingen zijn de islam en het christendom. De meeste christenen wonen rond de kuststreek rond Negombo, in het noordwesten van Sri Lanka. Je vindt hier ook veel katholieke kerken uit de Portugese tijd. De moslims wonen vooral in het oosten en zuidoosten van Sri Lanka.