Georgetown (UNESCO)

Georgetown is een bruisende stad vol met oude koloniale gebouwen, brede straten en smalle steegje en talloze trishaws die zowel toeristen als de lokale bevolking rond rijden. Het is een stad waar oude ambachten als weven, houtsnijden en zelfs waarzeggers elkaar afwisselt met moderne wolkenkrabbers in het nieuwe gedeelte van de stad. Dat het een bijzondere stad is blijkt wel uit het feit dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Georgetown

Georgetown is de hoofdstad van het eiland Penang, maar eigenlijk kent iedereen Penang als Georgetown. Hoewel de naam Georgetown anders doet vermoeden is de stad grotendeels Chinees georiënteerd. Het staat vol met koloniale architectuur waardoor een wandeling door de stad een leuke activiteit is. Het is een stad met twee uiterste. Het moderne deel van de stad met de wolkenkrabbers die doen denken aan Kuala Lumpur en de oude ambachten zoals weven, houtsnijden en zelfs waarzeggers.

Het is een plek waar mensen graag komen en zich laten overspoelen door tal van oude winkeltjes, Chinese en Indiase tempels en het bizarre contrast tussen ‘oud’ en ‘nieuw’. Al deze punten maken het een fascinerende stad wat ook geleid heeft tot het toetreden tot de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2008, net als Melaka, Hoi An en Lumbini. Je kunt in de stad naast sightseeing ook heerlijk aan het strand liggen. De meeste kiezen voor Batu Ferringhu maar je zou ook naar het minder drukke en ontwikkelde Teluk Bahang kunnen gaan.

Verblijf Georgetown

Ook in Georgetown zijn er verschillende mogelijkheden als het op overnachten aankomt. Reis je met een beperkt budget? Dan kan je kiezen voor budget hostels. Slapen in een hostel kan al vanaf RM10 (€2,50!) voor een dorm. Een privé kamer kan al vanaf RM20. Je kan je overnachten in luxe door in hotels te slapen voor RM1000 per nacht.

De leukste straat om te slapen is Lebuh Chulia. Hier vind je een aantal leuke hostels en hotels en daarnaast worden hier elke avond eetstalletjes opgezet. Een leuk hostel is The Frame Guesthouse.

Je kan Georgetown, of eigenlijk Penang, simpel bereiken door het vliegveld op Penang. Bijna alle bekende vliegtuigmaatschappijen komen en vetrekken hier. Een ticket heb je al vanaf RM40 en vluchten vertrekken vanuit Kuala Lumpur, Johor Bahru en Langkawi. Je kan ook met de boot van Butterworth wat aan de kust ligt.

Te doen Georgetown

Georgetown is een leuke stad om te voet te verkennen. Er wonen veel kunstenaars in de stad waardoor het een enorm sfeervolle stad is. In veel straatjes vind je leuke restaurantjes en barretjes die allemaal leuk en uniek zijn ingericht. Daarnaast zijn er in Georgetown een aantal Chinese tempels die je kunt bezoeken. Een van de leukste dingen om te doen is alle streetart opzoeken in de stad. Op veel muren is kunst aangebracht die allemaal het bezoeken waard zijn.

Van Georgetown naar Langawi

Een populaire route is die tussen Georgetown en Langkawi, of andersom. Je reist dan met de boot van het ene eiland naar het andere. Het voordeel hier van is dat je niet terug hoeft naar het vaste land en dat de reis een stuk sneller is (zo’n drie uur). De ferry die de overtocht verzorgd is de Super Fast Ferry. De kosten zijn;

  • Volwassenen; RM 70 (enkeltje) – RM 140 (retour)
  • Kind; RM 52 (enkeltje) – RM 102 (retour)

De ferry van Georgetown naar Langkawi gaat om 8:15 uur en 8:30 uur, aankomst om 14:00 uur. Van Langkawi naar Georgetown vertrek je om 10:30 uur en om 14:30 uur.

Locatie Georgetown