Gili Eilanden

Jaren geleden werden de Gili Eilanden een populaire bestemming onder de backpackers. Zij zochten een plek om te ontsnappen aan de drukte en gingen op zoek naar feesten met drugs, alcohol en stranden. Dat is ook waar de Gilis toen bekend om stonden, zeker Gili Trawangan.

De kans is groot dat je naar de Gili eilanden gaat als je in Indonesië bent. Lees daarom deze pagina goed door. We leren je op deze pagina het volgende over deze schitterende eilanden;

Waarom de Gili Eilanden

De Gili Eilanden zijn een zeer populaire bestemming bij toeristen in Indonesië. De Gili Eilanden vormen een eilandengroep op slechts enkele kilometers ten Westen van Lombok, ook wel de Gilis genoemd. Het is zo’n typische locatie waar je drie dagen plant maar uiteindelijk veel langer blijft. Het turquoise water (met een temperatuur van zo’n 30 graden), het koraal, de tropische vissen, grote schildpadden en de bungalows recht aan het strand dragen bij aan een heerlijke eiland-vibe.

Vandaag de dag

Vandaag de dag is het gelukkig niet alleen maar drugs, alcohol en strand wat je op de Gilis vindt. Er hangt nog steeds een uiterst relaxte sfeer en er komt een steeds breder publiek richting de Gili Eilanden. Duiken, snorkelen, chillen in je hangmat of gewoon genieten van de sfeer is hier dagelijkse kost.

Daarnaast is er op geen van de eilanden gemotoriseerd vervoer waardoor je je waant in een oase van rust. Elk eiland heeft zijn eigen karakter wat de Gilis tot een bijzondere locatie maken.

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Indonesië? Check dan onze reisgids Indonesië. Deze gids bevat ruim 120 pagina’s met uitgebreide informatie, handige tips en 4 uitgebreide routes door Indonesië beschreven.

WIST JE DAT – er meer dan 30 Gili’s zijn? Gili Trawangan, Air en Meno zijn de bekendste maar er zijn er veel meer! Bijvoorbeeld het schitterende Gili Nanggu.

Gili Trawangan

Vanuit Lombok gezien is dit het verst gelegen eiland. Gili Trawangan is het grootste eiland van de drie, hoewel je er binnen een paar uur het hele eiland rond loopt. Het is ook het drukste eiland met de meeste feestjes (3x per week).

Uiteraard niet te vergelijken met bijvoorbeeld de drukte bij de Borobudur. Gili Trawangan is het meest ontwikkeld van alle drie de eilanden. Je vindt hier genoeg accommodatie waarvan de meeste aan het strand liggen. Accommodatie kan verschillen van resorts tot backpack budget. Ook zijn hier genoeg restaurants, winkeltjes, internetcafés, barretjes, tourbureaus en duikscholen. Deze vindt je allemaal bij het haventje (oostkust) waar ook de boulevard is.

Hoewel dit het meest ontwikkelde eiland van de Gilis is vind je hier géén verharde wegen, auto’s of brommers. Wel fietsen en paarden. Overdag is het vooral duiken, snorkelen en zonnen wat je hier doet. ’s Avonds komt alles tot leven en zijn de barretjes tot in de late uurtjes open (behalve met Ramadan uit respect voor de bewoners).

Pinnen op de Gili's

Hou er rekening mee dat Gili Trawangan het enige eiland met pinautomaten is. Ga je dus richting Gili Meno of Gili Air? Zorg er dan voor dat je genoeg cash mee neemt. Het is best lastig terugkomen zonder geld 🙂

Bij sommige duikscholen op Gili Trawangan kun je ook je creditcard gebruiken.

Gili Eilanden

Het strand op Gili Trawangan

Gili Meno

Het kleinste eiland van de drie, zeker ook de rustigste. Wie niet op zoek is naar drukte of feesten maar een laidback, rustige sfeer is op Gili Meno aan het juiste adres. Hoewel het toerisme hier centraal staat verdienen de bewoners ook met vissen hun brood. Dit kleine eilandje loop je binnen een uurtje rond.

TIP – koop twee flessen water en neem de tijd om het eiland rond te wandelen. Het is zo klein dat je binnen een uur terug kan zijn. Met wat water en iets te eten kun je onderweg nog ergens chillen aan het strand!

Overdag is het hier vooral duiken en snorkelen wat de klok slaat. Net als de andere Gili Eilanden heb je hier prachtig snorkel- en duiklocaties waar je de meest gekleurde vissen, haaien en schildpadden vindt. Er zijn genoeg duikscholen waar je les kan nemen en elk restaurant en hostel/hotel verhuurt snorkels. De meeste hotels/hostels, restaurants en barretjes zijn te vinden aan de oost zijde van het eiland.

Als je echter de échte rust op wil zoeken ga dan niet aan deze zijde van het eiland zitten. Er zijn genoeg andere, goede accommodaties, op andere delen van het eiland. Deze liggen allemaal aan het prachtig witte strand en heldere zeewater. De schoonheid en rust van dit eiland zorgen voor een paradijselijke ervaring.

Strandhuisje op Gili Meno

Gili Air

Gili Air ligt het dichts bij Lombok. Naast toeristen zie je hier dan ook veel locals die vanuit Lombok de oversteek maken. Het eiland is groter dan Meno maar kleiner dan Trawangan. Het zal niemand verbazen dat ook hier snorkelen en duiken de grootste attracties zijn. Rond het hele eiland vindt je goede snorkel en duikspots. Het eiland kan je rondlopen in ongeveer anderhalf uur.

Ook hier vind je een aantal bars en restaurants waar je vooral ’s avonds goed kan vertoeven. Er is hier vooral basic accommodaties. Voor de echte luxe accommodaties moet je op Gili Trawangan zijn.

TIP – Omdat de eilanden zo klein zijn kan reserveren geen kwaad. Neem niet het risico om ter plaatse iets te zoeken. Gewoon even van tevoren reserveren!

Gili eilanden

Gili Air

Wat is er te doen?

Genoeg. Een ding is zeker, je hoeft je geen dag te vervelen op de Gili’s. Ongeacht welk eiland je bezoekt. Op de Gili Eilanden kun je je makkelijk een aantal dagen vermaken. Hieronder een overzicht met wat je zoals kunt doen.

Duiken/snorkelen

Je zal het al een paar keer gelezen hebben maar op de Gili’s kun je goed duiken en/of snorkelen. Op elk eiland zijn er duikscholen of kun je spullen huren. Smeer je wel goed in, de zon in combinatie met water is gevaarlijk (uit eigen ervaring).

Yoga lessen

Ben je dat gehaaste reizen even helemaal zat? Wil je gewoon even relaxen en genieten van de rust? Dan is een yoga les misschien wel wat voor jou? Op Gili Trawangan worden verschillende cursussen aangeboden. Best leuk!

Fietsen

Fietsen kun je in Nederland ook? Dat klopt. Maar niet langs zulke mooie stranden 🙂 Aangezien niet één eiland verharde wegen heeft is het soms een uitdaging, maar de fiets is wel het de beste manier om de Gili’s te verkennen.

Zonsondergang

Het is een cliché, en vast al veel vaker verteld. Maar je hebt hier echt mooie zonsondergangen. Zeker op Gili Trawangan waar je uitzicht hebt op Bali. Pak je camera, pick your spot en schiet minimaal 100 foto’s 😉

Hoe kom je er?

Vanuit Bali en Lombok zijn er behoorlijk wat mogelijkheden om op de Gili’s te komen. Er zijn geen vliegvelden op de Gili Eilanden dus de boot is de enige manier om er te komen. Dan heb je de speedboaten (duurder, maar wel sneller) en slowboats (goedkoper, maar niet zo snel en comfortabel.

Vanaf Padang Bai

Dagelijks vertrekken er een aantal boten vanaf Padang Bai in bali naar de Gili eilanden. Ze vertrekken ’s morgens tussen 9:00 en 9:30 uur. De bekendste organisatie is Gili Cat. Je kunt tickets voor hun boten kopen via hun website. Een andere bekende organisatie is Blue Water Express. Wat vaak goedkoper (en makkelijker) is om in Padang Bai zelf een kaartje te kopen voor ongeveer IDR450,000.

Vanaf Amed

Een andere optie is om van Amed te reizen, tevens in Bali. Het duurt maar 45 minuten in plaats van 1,5 zoals vanaf Padang Bai. Het kost ook maar de helft, zo’n IDR250.000. Niet veel reizigers weten van Amed omdat organisaties in Bali (en met name Kuta) deze plek niet promoten. Van Denpasar naar Amed is het zo’n 3 uur rijden.

Lokale ferry

Een behoorlijk langzame maar wel goedkope optie is de lokale ferry tussen Padang Bai (Bali) en Lombok. De ferry vertrekt elk uur, de toch duurt zo’n 5 uur en het kost slechts IDR40.000 per persoon. Als je minder geld hebt maar veel tijd is dit de ideale optie. Je moet nog wel van Lombok naar Sengigi om vanaf daar de oversteek te maken naar een van de Gili Eilanden.

Beste reistijd

De beste reistijd van de Gili Eilanden is te vergelijken met die van Bali en Lombok. Op drie eilanden is het het hele jaar door prima vertoeven. In het regenseizoen kan de zee wat heftiger worden. Mensen die last hebben van zeeziekte kunnen daar last van hebben op weg naar de eilanden. De beste maanden om de Gili’s te bezoeken zijn juni tot en met oktober. Er valt dan de miste regen, de zee is kalm en de temperatuur is aangenaam.

beste reitijd Gili Eilanden

Duurzaam reizen Gili eilanden

Zoals veel gebieden in Azië hebben ook de Gili eilanden te maken met beschadiging van het milieu. Dit is niet alleen door het toerisme. Helaas heeft de bevolking door dynamiet vissen ernstige schade aan het aanwezige koraal veroorzaakt. Gelukkig probeert de Gili Eco Trust organisatie de schade te herstellen met het project Biorock. Hierdoor maken ze gebruik van onder andere elektriciteit om koraal weer snel aan te laten groeien.

Daarnaast zorgt het toerisme voor meer afval. Hou er als bezoeker dan ook rekening mee en ruim je afval netjes op zodat het strand een strand blijft en geen verzamelplaats voor afval. Bekijk onze pagina Duurzaam Reizen voor meer tips. Check hieronder een video. Vanaf 19.00 minuten komen de Gili’s voorbij.

Lees meer over de Gili eilanden op de officiele website van de Gili Eilanden. Je vindt hier onder andere kaarten, hotels en nog veel meer informatie.

Locatie Gili Eilanden

Wat wij vinden:
 • Azië Expert
4.8

Vragen, opmerkingen en antwoorden

13
 1. Denise

  hoi Sjoerd en Ties,

  De gili eilanden zien er echt super gaaf uit maar ik hoor overal dat het tegenwoordig ‘overspoelt’ wordt met toeristen.
  Wat denken jullie wel of niet doen? Wij zien het namelijk wel zitten even een paar dagen relaxen op zo’n tropische eiland 😉

  Groetjes,
  Denise

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Denise,

   Bedankt voor je berichtje. De Gili eilanden, de 3 grote bekende eilanden, zijn inderdaad best druk. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van het seizoen. In onze zomer is het daar heel erg druk, ga je in onze winter zal het een stuk rustiger zijn. Overigens heb je een stukje zuidelijker nog een aantal gili’s zoals Gili gede en Gili Nanggu. Deze zijn een stuk relaxter. Let wel op dat je deze van te voren meot boeken omdat er maar beperkt plek is.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Sjaan

  Gili eilanden is een grote party tegenwoordig. Wij waren er jaren geleden en toen was het er nog veel rustiger. Helaas groeit ook daar het toerisme erg hard.

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Het veranderd allemaal snel he Sjaan! Er zijn nog wel stukjes waar het rustiger is maar niet meer zoals het jaren geleden was inderdaad.
   Gelukkig zijn er nog genoeg andere plekken te ontdekken 😉

   Beantwoorden
 3. Tjeerd

  Ik vond het best meevallen met party eilanden. Op het kleine Gili Meno kan je nog heerlijk bijkomen van alle drukte en relaxt genieten van zon, zee en strand.

  Beantwoorden
 4. Nick

  Hoi,

  zijn de Gili’s een leuke bestemming voor met je vriendin? ik lees dat er ook andere Gili eilanden zijn. Weten jullie welke dat zijn en waar die liggen en of je er makkelijk komt? We willen graag naar een niet te druk eiland.
  Bedankt.

  Nick

  Beantwoorden
 5. Tim

  Hoi Azië Expert,

  ik wil samen met mn vriendin naar de Gili eilanden. Nu willen we niet op een al te rustig eiland zitten maar ook niet op een feesteiland als Trawangan. Kan je makkelijk tussen de eilandjes varen of is de afstand te groot?

  Bedankt!
  Tim

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Tim,

   ik zou dan toch kiezen voor Gili Meno. Dit is het rustigste eiland van de 3. Gili Trawangan zit vol met feestende backpackers, wij vonden Gili Meno leuker. Je kunt vrij makkelijk tussen de eilandjes reizen. je kunt aan de eigenaar van je accommodatie vragen hoe en wat. Meestal ga je dan in een vissersbootje naar de overkant 🙂 let er wel op dat er op Gili Meno geen ATM is. Neem dus genoeg cash mee!

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 6. Jolanda

  Ik lees dat jullie Azië experts zijn. Wij zijn groentjes op het gebied van Azië . Nu willen wij volgend jaar voor 3,5 week in ieder geval naar Jogyakarta en de gili’s. Hebben jullie tips waar we daar ‘ in de buurt’ nog meer heen zouden ‘ moeten?’

  Beantwoorden
  • Azië Expert

   Hoi Jolanda,

   Er is genoeg te zien dus je zal dan een keuze moeten maken denk ik 🙂 In Yogyakarta ‘moet’ je de Borobudur en de Prambanan bezoeken, twee van de belangrijkste tempels van het land. Daarnaast is Jalan Malioboro een leuke straat. Verder heb je op Java nog de Bromo vulkaan die je zou kunnen beklimmen. Boven Semarang heb je nog de Karimunjawa eilanden die ook erg mooi zijn. Dan heb je natuurlijk nog Bali wat je onderweg naar de Gili’s tegen komt. Hier kun je eigenlijk alle belangrijkste highlights wel bezoeken aangezien het een klein eilandje is.

   Fijne reis alvast!

   Groeten,
   Ties

   Beantwoorden
 7. lot

  Hi gili cat vaart niet meer… vanwege dodelijk ongeluk? Welke bootmaatschappij raad je mij dan aan om vanaf Bali naar een van de Gilis te varen? Mvg Lot

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.