Grasvlaktes en nomadendorpen China

Tussen Xi’an en Chengdu ligt een gebied van lege grasvlaktes met grazende yaks, nomandendorpen en met in de verte de besneeuwde toppen van het Himalaya gebergte. Een prachtig gezicht! Helaas bezoeken weinig reizigers deze regio in het mid-noorden van China. Vooral vanwege het feit dat het duur is om hier doorheen te reizen. Wij raden het echter wel aan want je gaat een unieke ervaring tegemoet door een streek met Tibetaanse en Mongoolse invloeden.

Platteland China

Vlieg naar Lanzhou en reis met een transfer naar Xiahe, de eerste rit laat al gelijk duidelijk zien dat je de grote steden achter je laat en de uitgestrekte grasvlaktes tegemoet gaat. De stad Xiahe ligt op 3.000 meter hoogte, je merkt het hoogteverschil en het is soms even happen naar zuurstof als je je (teveel) inspant. In het dorp ligt het 16e eeuws Labrang klooster. Dit is buiten Tibet het grootste Tibetaanse klooster. Een bijzondere plek met duizenden monniken in rode gewaden. Dagelijks worden hier Boeddhistische mantra’s gezongen en het is een heilige plek waar pelgrims oneindig draaien aan gebedsmolens rondom het kleurrijke klooster. De rituelen, de omgeving laten je beseffen dat dit echt een heel ander stuk China is.

Ook buiten Xiahe waan je je in een andere wereld en eindeloze leegte. Verlaten grasvlaktes, grazende yaks en ruige bergen op de achtergrond. Je bent echt in de middle of nowhere. Maak een rit met een chauffeur en als je geluk hebt kom je onderweg nomadendorpen tegen: gezinnen die over de vlaktes zwerven met hun yaks en overnachten in nomadententen. Reis vanuit Xiahe, nog hoger, naar het op 3.300 meter hoog gelegen Langmusi. Het is hier echt primitief, er zijn enkele hotels maar wel eenvoudig. Aan warm water kan een gebrek zijn en de elektriciteit kan uitvallen, maar eerlijk gezegd zou het ook gek voelen om luxe te slapen in dit gebied. In het klooster van Langmusi vinden regelmatig ceremonies plaats. Je hebt grote kans dat je er ook echt een meemaakt, een onvergetelijke ervaring!

Yangshuo

Heb je echt lef, maak dan een stevige wandeling richting een nabijgelegen kloof. Dit is een van de weinige plekken in China waar “Sky-Burial” nog een van de tradities is. Hier cirkelen de gieren en adelaars boven je, overledenen vormen hier regelmatig het voedsel voor hen. Een teken van gulheid volgens de lokale traditie, aangezien de overledene ook na de dood een ander levend wezen van voedsel voorziet. Echter is de kans dat je dit ziet vrij klein, omdat buitenstaanders vaak niet welkom zijn.

Reis vervolgens naar Songpan, de tocht is wederom door ruige grasvlaktes en hoge bergpassen. Songpan is vooral handig als tussenstop naar Chengdu, maar ook hier proef je de Tibetaanse sferen. Door het dorp slingert de Min-rivier en indrukwekkende delen van de historische stadsmuur zijn nog steeds intact. Leuk is het om langs de winkeltjes en werkplaatsen van de handwerklieden te slenteren, voordat je door naar Chengdu reist.

Reizen door platteland China

Reizen door dit gebied is primitief, maar daardoor een unieke beleving. Hoewel wij meestal adviseren om zo min mogelijk te plannen adviseren wij hier om vooraf in ieder geval je vervoer te regelen, omdat lokaal vervoer hier lastig te regelen is. En de afstanden zijn te groot om te lopen.. Wil je een idee hebben van hoe dit deel van China te combineren is in je reis? Kijk dan bij deze China reizen of neem contact met ons op.