Gunung Rinjani (UNESCO)

De Gunung Rinjani is één van de 129 (!) vulkanen die op Indonesië actief is. De Gunung Rinjani ligt op het eiland Lombok. De omgeving is schitterend en zeer geliefd bij bergbeklimmers. Met 3.726 meter is het de op één na hoogste vulkaan in Indonesië. Alleen de Mount Kerinci op Sumatra is hoger.

Gunung Rinjani

De Rinjani ligt aan de noordkant van Lombok. Doordat de berg boven het groene landschap uittorent is het zicht op de Rinjani spectaculair. De klim naar de top van de Rinjani is niet voor de luie mensen onder ons. Het is een uitputtende maar schitterende klim. De standaard tour naar de top is drie dagen.

TIP  – het is verboden om zelf, zonder porter en gids, de Rinjani te beklimmen

Mocht je wat meer tijd hebben kan je ook langer de tijd nemen. Maar of je hier nu drie dagen bent of drie weken, het is een indrukwekkende tocht! Op de top van de Gunung Rinjani vindt je niet alleen een magisch uitzicht (met goed weer kan je de Gili Eilanden zien liggen) maar ook een indrukwekkende vulkaankrater met een diameter van acht bij vijf kilometer. In de krater ligt nog het Segara Anak meer.

Reisgids

Ben je op zoek naar mooie routes door Indonesië? Check dan onze reisgids Indonesië.

Deze gids bevat ruim 120 pagina’s met uitgebreide informatie, handige tips en 4 uitgebreide routes door Indonesië beschreven.

Lombok, Indonesie

De krater aan de top van de Rinjani

Rinjani beklimmen

De eerste dag zal je richting de krater klimmen waar je een spectaculair uitzicht hebt op het turquoise meer, het Segara Anak (Child of the Sea). Bij dit meer vindt je nog een kleinere vulkaan Gunung Baru (New Mountain) die slechts een paar jaar geleden is ontstaan na uitbarstingen. ’s Nachts kan je genieten van een ongekend mooiesterrenhemel en een (korte) nacht in een tentje. De tweede dag vertrek je naar beneden richting het meer om te genieten van de warmtebronnen. De derde dag vertrek je vroeg(!) naar de top om de zonsopkomst te zien.

TIP  – je kunt goede tours boeken bij John’s Adventure. Een van de eerste bedrijven die beklimmingen organiseerde.

Na twee korte nachten is deze tocht meestal het zwaarst maar als je eenmaal boven bent vergeet je dit snel! Het uitzicht is schitterend en op goede dagen zie je Bali en de Gili Eilanden. Het zijn meestal reizigers die de Rinjani beklimmen maar tijdens de Purnama (volle maan) van de Kelima (vijfde Balinese jaarmaand) beklimmen ook Balinezen de vulkaan. Dit doen ze om kleine gouden voorwerpen aan het Segara Anak meer te offeren. In Indonesië noemen ze dit Pakelem.

De eerste uitbarsting die gedocumenteerd is vond plaats in 1847, de laatste in 2010. Het gebied bevat het Taman Nasional Gunung Rinjani dat is opgericht in 1997. De Indonesische overheid heeft in 2008 voorgesteld de Gunung Rinjani op de UNESCO lijst te zetten wat goedgekeurd werd. De Gunung Rinjani is daarmee het eerste vulkanenpark wat op de UNESCO lijst staat.

Tours

Er zijn veel mogelijkheden om de Rinjani te beklimmen. Je kunt al tours boeken vanaf de Gili Eilanden. Het makkelijkste is om een beklimming te boeken vanuit Lombok. De route die in Senaru begint (in het noordwesten) is de populairste route, het is tevens de laatste plek vóór de beklimming waar nog accommodatie is. Naast Senaru kan je ook nog in het dorpje Batu Kok overnachten.

Rinjani Mountain Trekking Centre

Iedereen die de Gunung Rinjani beklimt moet zich bij het Rinjani Mountain Trekking Centre in schrijven. Gidsen kan je ter plekke inhuren maar als je een tour beklimming boekt bij een operator zitten er altijd gidsen, of porters, bij. Porters nemen alle spullen mee omhoog zoals tenten en eten en drinken.

Ze dragen dit niet met hypermoderne backpacks en bergschoenen zoals wij dit doen maar met een stok op hun rug met daar aan twee manden met spullen. Ze lopen daarnaast op blote voeten of op slippers!

Rinjani

Het kratermeer bij de Rinjani

Beste reistijd

De beste maanden om de Rinjani te beklimmen zijn april tot en met oktober. Mount Rinjani National Park is moeilijker begaanbaar tussen januari en maart vanwege de hevige regen in die maanden. Toch is het wel mogelijk om de Rinjani Trek te lopen in deze maanden. Het is niet mogelijk de Rinjani te beklimmen als er vulkanische activiteiten zijn.

Locatie Gunung Rinjani

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
5.0