Hainan

Hainan is het bekendste eiland van China met de mooiste stranden. Het is tevens het grootste tropische eiland. Waar je in China niet meteen denkt aan tropische eilandjes heeft Hainan alle kenmerken met het heerlijke klimaat, kokospalmen, gouden zandstranden en helder water. Het is niet een typische get-away-from-it-all eiland, maar een eiland met luxe resorts en flashy boulevards. Toch wordt er hard gewerkt aan de uitstraling gezien de opkomende surf-scene en bamboe hutjes.

Hainan has it all

Het eiland ligt in de Zuid-Chinese Zee vlakbij Vietnam. Het is niet altijd zo’n commercieel en druk eiland geweest. Weggestopt achter de bergen van het vaste land is dit eiland lang verborgen geweest voor toerisme. Han Chinezen bouwde hier al dorpen rond 200 na Chr. maar de Li bevolking werd pas in de jaren ‘30 van de 20e eeuw ontdekt.

Hainan wordt ook wel ‘’Tail of the Dragon” genoemd. Geld is het probleem niet jier, zoals veel populaire gebieden in China. De ontwikkelingen gaan hier met de snelheid van het licht. Het eiland heeft een ‘speed-rail’ waarmee je je kan verplaatsen hoewel wij vinden dat fietsen nog steeds de leukste optie is.

TIP – in Hainan kan je fietstochten doen. Een leuke manier om delen van het eiland te verkennen

Als je de luxe stranden en boulevards zat ben kan je je terugtrekken in het koelere berggedeelte in het binnenland. De spectaculaire uitzichten hier samen met de Li en Miao bevolking (de eerste bewoners van Hainan) maken het eiland divers en uniek.

Hainan

Uitzicht op Hainan

Het eiland verkennen

De belangrijkste reden dat mensen hier komen is om te ontsnappen aan het drukke leven op het vaste land. Verwacht echter geen sfeervolle strandplaatsen. De hoofdstad van Hainan, Haikou, is niet bepaald sfeervol en de Han dorpjes langs de kust doen hun best om karakteristiek over te komen.

Als je echter wat meer tijd doorbrengt en niet alleen voor het schitterende strand komt vindt je interessante dingen. In de hooglanden rond de stad Tongshi of Wuzhi Shan Shi vind je de oorspronkelijke Li bevolking en cultuur. Het zuidwesten herbergt daarnaast nog schitterende natuurgebieden wat helaas wordt bedreigd oor de snelle ontwikkelingen op het eiland.

Hainan toen en nu

Het Hainan van nu is een oase van luxe maar dat is niet altijd zo geweest. Na de bombardementen door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog was het eiland flink beschadigd. Daarnaast hadden de Japanners één derde van alle mannelijk inwoners geëxecuteerd.

TIP – Ben je op zoek naar mooie routes door China? Check dan ons routeboek. Hierin staan bijna 30 uitgebreide routes door Azië (waaronder China) beschreven. En dat voor maar €19,95!

De verwoesting van de natuur op Hainan heeft echter niks te maken met oorlogen. Dit is gevolg van de commercialisering en uitbuiting van het eiland. Grootschalige boskap en vernietiging van flora en fauna waren ‘nodig’ om het eiland te maken wat het nu is. Bewoners werden aan hun lot over gelaten voor de bouw van wolkenkrabbers en resorts. Het verschil tussen rijk en arm komt op hier pijnlijk aan het licht.

Stranden Hainan

Het belangrijkste strand is Sanya, hier vindt je niet alleen de meeste resorts maar ook een uitgestrekte boulevard en uiteraard veel toeristen en locals. De omgeving rondom Sanya is omgeven door prachtig witte stranden en palmbomen. Als je echter het mooiste strand wil bezoeken kan je beter richting Yalong Bay gaan.

Dit ligt in het oosten van het eiland. Het is met 7 kilometer hagelwit wit zand veruit het mooiste strand in de omgeving. Als je liever een rustig strand wil en even wil bijkomen van de drukte rondom Sanya kan je beter richting Luhuitou Peninsula gaan.

TIP – bezoek de Sanya Market, een leuke markt met leuke prodcuten

Hainan

Stranden van Hainan

Hoe kom je er?

Hainan is goed bereikbaar. Zowel Haikou als Sanya hebben een luchthaven met verbindende vluchten tussen andere grote steden in China.  Je kunt zelfs internationaal vliegen.

Er rijden ook dagelijks treinen van Guangzhou, Beijing en Shanghai naar Hainan. Treinen stoppen in Haiko,  Sanya en Dongfang. Ze steken over met de ferry, evenals bussen.

Beste reistijd Hainan

Dit eiland is het hele jaar door te bezoeken. In het regenseizoen, wat loopt van juni tot oktober, wordt het extreem warm. December tot april zijn betere maanden aangezien de temperatuur dan iets zakt tot een graad of 25. Lees meer over Hainen en de beste tijd om er te reizen op TravelChinaGuide.

beste reistijd Hainan

Locatie Hainan

Wat wij vinden:
 • Azië Expert

Samenvatting

Hainan is het bekendste eiland van China met de mooiste stranden. Het is tevens het grootste tropische eiland. Waar je in China niet meteen denkt aan tropische eilandjes heeft Hainan alle kenmerken met het heerlijke klimaat, kokospalmen, gouden zandstranden en helder water.

4.7

Vragen, opmerkingen en antwoorden

4
 1. Elma

  Hoi Sjoerd en Ties,

  Wij willen aan het eind van het jaar een rondreis maken door China. We zaten te denken om deze te eindigen op Hainan. ALs we dit zo lezen lijkt het ons een goed plan. Wat denken jullie?

  Groetjes,
  Elma

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Elma,

   Afhankelijk van hoe lang je gaat en waar je allemaal heen wil (of het dus nog in je schema past) zou ik het zeker aanraden. Even heerlijk bijkomen aan het eind van zo’n mooie rondreis kan hier perfect.

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Floor

  Hai!

  Met een vriendin ga ik voor een paar maanden in Shanghai studeren. Voordat onze studie begint, lijkt het ons leuk om met de trein en boot naar Hainan te gaan voor een paar dagen. Nu kunnen wij niet echt goed vinden of we voor dit reisje een dubbel visum nodig hebben. Weten jullie dit toevallig?

  Groetjes!

  Beantwoorden

Door de vele vragen kunnen we helaas niet iedereen meer persoonlijk beantwoorden. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.