Hoi An

De meest sfeervolle stad in Vietnam. Dat is hoe je Hoi An het beste kan omschrijven. Hoi An was een belangrijke havenstad in Vietnam en dat is terug te zien in de prachtige bouwwerken. Waar steden als Hanoi en Ho Chi Minh soms chaotisch overkomen maak je dat in Hoi An niet mee. Sinds het op de Wereldergoedlijst van UNESCO staat zijn auto’s en vrachtwagens in de binnenstad verboden. Het is hierdoor heerlijk rustig! Of je hier nu een dag bent of een maand, je besteed je tijd in ieder geval nuttig!

De kans is groot dat je naar dit mooie stadje gaat als je in Vietnam bent. Lees daarom deze pagina goed door. Hier vertellen we je het volgende over deze schitterende bestemming;

Het sfeervolle Hoi An

In de 16e en 17e eeuw was Hoi An een grote havenstad in Vietnam. Dat het vandaag de dag die rustige en charmante uitstraling heeft is ook meer te danken een de Thu Bon rivier dan een staaltje bouwkunde. Naarmate de tijd vorderde en de verzanding toenam werd het voor schepen namelijk moeilijker om de stad te bereiken.

Het Full Moon Festival in Hoi An, dat elke maand plaatsvind, is een waar spektakel

De rol van havenstad  werd langzaam overgenomen door het noordelijk gelegen Danang. Als dit niet gebeurd was had Hoi An ongetwijfeld uitgegroeid in een stad van de categorie Hanoi. Het was tot de jaren 90 van de vorige eeuw een rustig stadje maar sinds de toeristen deze schitterende plek ontdekt hebben is het weer de belangrijke stad die het ooit was. Vandaag de dag is het zelfs één van Vietnams rijkste regio’s.

Hoi An

Het sfeervolle centrum

Het schitterende centrum

Het stadje telt zo’n 60.000 inwoners en is waarschijnlijk een van de oudste steden in Zuidoost-Azië  Opgravingen tonen aan dat het gebied 2.200 jaar geleden al bewoond was. Het centrum van Hoi An staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het centrum is volledig gerestaureerd en wordt gekenmerkt door de smalle en kleine straatjes die gevuld zijn met sfeervolle Japanse koopmanshuisjes, restaurantjes, musea, Chinese tempels, oude theehuisjes en kledingwinkels. De stad heeft daarnaast nog markt waar je veel lokale producten kan kopen.

Wist je dat Hoi An vroeger Hai Pho heette?

De locals hebben het échte vissersleven en  landbouw uiteraard ingeruild voor het werken in toerisme maar gelukkig is hier (nog) weinig van te merken. Als je iets uit het centrum fietst (fietsen is hier hét vervoersmiddel) kom je vrij eenvoudig terecht bij het strand waar hotels en ressorts steeds sneller uit de grond rijzen. Gelukkig blijft de charme en romantische sfeer gewaarborgd door de toevoeging op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hoi An

De bekende lampionnen tijdens het festival

Full Moon Festival Hoi An

Elke dag in hier is een feest maar eens per maand is dit naar onze mening de mooiste stad van Vietnam en misschien wel heel Azië. Eén keer per maand wordt hier namelijk het Full Moon Festival georganiseerd. Op deze dag worden er overal lampionnen aangestoken op straat, in de hostels, bars en op de rivier die door de stad stroomt.

Tijdens dit festival wordt ’s-avonds de stad opgelicht door honderden lampionnen en bevindt je je in een waar sprookjesland. Een sfeervoller en romantischer beeld vindt je niet snel! In de tabel rechts vind je de data van 2016 voor de Full Moon Festivals. Probeer je bezoek hier op af te stemmen want het is een waar spektakel.

Hoi An

De Cau Chua Pagoda (of Japans Brug)

Stranden Hoi An

Naast de mooie binnenstad heeft Hoi An nog meer moois te bieden. De stad ligt namelijk dicht bij zee en heeft meerdere mooie stranden waar je bij kunt komen van alle indrukken.  De stranden zijn makkelijk te bereiken met de fiets of brommer en behoren tot de mooiste stranden van Vietnam. Mocht je tijd hebben voor enige ontspanning dan is één van deze stranden zeker een aanrader.

De bekendste stranden bij Hoi An zijn Cua Dai en Tam Hai

Hoe kom je er

Als je naar Vietnam reist is de kans groot dat je in Hanoi of Ho Chi Minh City landt. Waar je land is geheel afhankelijk van waar je je reis door Vietnam begint. Er is geen (internationaal) vliegveld in Hoi An dus rechtstreeks vliegen zit er niet in. Gelukkig is het vanaf zowel Ho Chi Minh als Hanoi makkelijk om richting Hoi An te reizen. Hieronder de makkelijkste opties.

Vliegen – Er is geen vliegveld in Hoi An maar wel in Danang. Deze stad ligt op 45 minuten rijden van Hoi An en hier landen dagelijks vliegtuigen uit Hanoi en Ho Chi Minh evenals enkele internationale vluchten. Een enkeltje Hanoi –> Danang kost zo’n €45. Een enkeltje Ho Chi Minh –> Danang kost zo’n €40. Danang wordt vaak aangegeven als Da Nang.

Bus – alle bussen naar het noorden of zuiden stoppen niet in Hoi An aangezien de snelweg 10 kilometer van de stad ligt. Als je met de lokale bus gaat kun je naar Vinh Dien gaan en vanaf daar naar doorreizen. Het is makkelijker om een open-bus-ticket te kopen. Er gaan elke dag bussen tussen belangrijke plekken richting Hoi An. Vanaf Hue is het 4 uur ($5), vanaf Nha Trang 12 uur ($10/$17).

Brommer – Het is geen geheim dat wij fan zijn van het brommer rijden in Vietnam. We hebben het hele land door gereden. Je kunt dan ook vrij eenvoudig met de brommer naar dit stadje rijden. Je hoeft alleen Highway 1 te volgen en bij Hoi An af te slaan. TIP; rij de Hai Van Pass tussen Hoi An en Hue, een aanrader (zie de foto hieronder).

Hoi An

De mooiste bergpas van Vietnam, de Hai Van Pass

Overnachten Hoi An

Qua overnachten heb je verschillende mogelijkheden. Accommodatie vind je hier werkelijk in alle soorten en maten. Of je nu op zoek bent naar fancy drie sterren hotels of lowbudget guesthouses, alles is aanwezig. Er zijn ontelbaar veel guesthouses, hostels, bungalows etc. Alles is online te boeken.

Hoang Trinh Hotel

Een gezellig hostel met veel groen en moderne, grote kamers. Elke kamer heeft WiFi en inbegrepen ontbijt.

Thien Nga Hotel

Een van de betere hotels in de stad. Biedt mooie, ruime en schone kamers tegen scherpe prijzen. En heeft een zwembad!

Ha An Hotel

Een prachtig hotel omringd door een mooie groene tuin. Elke kamer heeft een uniek karakter. Op 10 minuten van het centrum.

Locatie Hoi An

Wat wij vinden:
  • Azië Expert

Samenvatting

De meest sfeervolle stad in Vietnam. Dat is hoe je Hoi An het beste kan omschrijven. Hoi An was een belangrijke havenstad in Vietnam en dat is terug te zien in de prachtige bouwwerken. Sinds het op de Wereldergoedlijst van UNESCO staat zijn auto's en vrachtwagens in de binnenstad verboden. Het is hierdoor heerlijk rustig!

4.9

Door de vele vragen kunnen we helaas niet meer zo snel reageren als dat we graag zouden willen. We doen ons uiterste best.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.