Zoals in bijna elk Aziatisch land speelt het geloof een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Indiër. Het geloof India zal niet onopgemerkt blijven tijdens je reis door India. Waar je ook komt, overal zie je uitingen van godsdiensten. Op straat voeren mensen rituelen uit, in taxi’s en TukTuk’s staan of hangen beeldjes en in tempels ontkom je er niet aan. In India geldt een vrijheid van godsdienst waardoor er verschillende godsdiensten te onderscheiden zijn.

Geloof India

Het merendeel van de bevolking schaart zich onder het hindoeïsme (80%). Andere religies in India zijn de islam (13%) en het christendom (2%). Tijdens je reis door India zal je voornamelijk het hindoeïsme ervaren. Verschillende tempels, rituelen en de inwoners zelf verraden de grootste religie van het land. Toch zal je, als je goed zoekt, ook kerken en moskeeën moeten vinden hoewel deze wel in mindere mate aanwezig zijn. Mocht je door India reizen is het belangrijk de normen en waarden van de verschillende religies te respecteren. Fotografeer niet zomaar mensen en klim niet op religieuzen bouwwerken.

Taj Mahal

Hindoeïsme

Met zo’n 80% vormt het hindoeïsme de grootste religie van het land en speelt een belangrijke rol binnen het geloof India. 80% betekend overigens zo’n 900 miljoen mensen. De basis voor het hindoeïsme zijn de vier Veda’s. Dit zijn vier teksten lofzangen, gebeden, regels en offers en spreuken, opgesteld in het Sanskriet. Het hindoeïsme is één van de oudste religies ter wereld. De Veda’s werden zo’n 3500 jaar geleden geïntroduceerd.  Het hindoeïsme is een tolerant geloof zonder kerken of stichter. Bijna alle hindoes geloven in een oppergod; Brahma. Samen met Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester) vormen ze de drie-eenheid. Naast deze drie-eenheid kennen de hindoes nog duizenden andere goden waarvan de meest reïncarnaties zijn. De belangrijkste grondgedachte binnen het hindoeïsme is het in ‘samsara’, de kringloop van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte of reïncarnatie. Karma bepaald uiteindelijk hoe je in het volgend leven terecht komt. Als je je leven positief af sluit kom je in een hogere sociale klasse terug.

Kastensysteem
Typerend voor het hindoeïsme is het kastensysteem. Hoewel het van vroeger is speelt het nog steeds een grote rol binnen her geloof India en het dagelijkse leven. Het staat voor de indeling van de bevolking in sociale klassen. Hierbij is ‘zuiverheid’ heel belangrijk. Officieel gezien bestaat het kastensysteem niet meer maar de invloed is nog steeds enorm. De laagste klasse staat tegenwoordig bekend als dalits. Deze mensen beoefenen nog steeds onreine beroepen.

Meenakshi Tempel

Boeddhisme

Het boeddhisme is de grootste religie in Azië maar niet in India. Gek genoeg is het boeddhisme wel groot geworden in India. Veel boeddhisten in India bezoeken dan ook tempels en festivals van de hindoes. Andersom offeren hindoes ook voor boeddha. Het boeddhisme in India is een mengeling van bön (de traditionele religie van de boeddhisten in Tibet). Dit is een vorm van het sjamanisme waarin de sjamaan door rituelen het herstel van ziekte, plagen en tegenspoed tegen gaat. Hiervoor worden veel offers gemaakt.

Islam en Christendom

De islam en het christendom vormen de kleinste religieuze groep in India. En hoewel maar 13% van de bevolking de islam aanhangt is het na Indonesië en Pakistan het grootste islamitische land ter wereld. Er zijn altijd al spanningen geweest tussen moslims en hindoes, vooral politiek gezien. Zo is er al jaren een conflict in Kashmir waar moslims vechten voor afscheiding van India. Na de islam heeft het christendom de meeste aanhangers.