Humayan Tombe wordt gezien als de meest perfecte en fascinerende mausoleums van Delhi. De tombe lijkt te zweven boven de zo bekende tuinen die de Humayan Tombe omringen. Het is gebouwd in de 16e eeuw door Haji Begum, de oudste (Perzische) vrouw van Mogol keizer Humayan. Dit maakt de Humayan Tombe een bijzondere en unieke mix van zowel Perzische als Mogol bouwstijlen. De Humayan Tombe heeft de bouw van de Taj Mahal sterk beïnvloed.

Humayan Tombe

Na zes jaar restaureren, wat afgerond werd in 2013, ziet de tombe en omliggende tuinen er weer uit zoals het er in de hoogtijdagen uitgezien zou moeten hebben. In de bijzondere gevel is wit marmer en rode zandsteen verwerkt wat een mooie uitstraling geeft.

De omliggende tuinen zijn al net zo bijzonder als de tombe zelf en bevatten tombe’s van Humayan vrouw Haji Begum evenals de tombe van Humayan favoriete kapper. Humayan Tombe was tevens de schuilplaats van de laatste Mogol keizer Bahadur Shah Zafar voordat hij gevangen werd genomen en verbannen door de Britten in 1857.

Humayan Tombe

De tombe is één van de mooiste bezienswaardigheden van Delhi. De tombe, de tuinen, de bouwstijl en de ligging bij de Yamuna rivier. Als je binnenkomt heb je aan de rechter kant het graf van Isa Khan, een mooi voorbeeld van de Lodi architectuur. Verderop ligt de tombe van Khan-i-Khanan. Humayun Tombe is een achthoekig gebouw met een dubbele koepel die 28 meter hoog is. Het was de allereerste tombe (en tuin) in de bekende Mogol stijl. Later volgde Akbar en natuurlijk de Taj Mahal waar de Humayun Tombe een prototype voor was.

Humayun Tombe is een achthoekig gebouw met een dubbele koepel die 28 meter hoog is. Het was de allereerste tombe (en tuin) in de bekende Mogol stijl.  Later volgde Akbar en natuurlijk de Taj Mahal waar de Humayun Tombe een prototype voor was. De achthoekige vorm en de centrale boog zie je ook terug in de Taj Mahal en bijvoorbeeld de Hama Masjid. De tombe is het beste laat in de middag te fotograferen.

Locatie Humayun Tombe

Wat wij vinden:
  • Azië Expert
4

Samenvatting

Humayan Tombe wordt gezien als de meest perfecte en fascinerende mausoleums van Delhi. De tombe lijkt te zweven boven de zo bekende tuinen die de Humayan Tombe omringen. Het is gebouwd in de 16e eeuw door Haji Begum, de oudste (Perzische) vrouw van Mogol keizer Humayan.

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.