De Taj Mahal is zonder twijfel de bekendste highlight van India. Het bouwwerk is wereldberoemd. De dichter Rabindranath Tagore omschreef de Taj Mahal als ‘een traan op het gezicht van de eeuwigheid’. Er zijn hele websites volgeschreven over de schitterende gebouw, het prijkt op reisgidsen en magazines, verhalen worden al eeuwenlang verteld en toch is het niet met woorden te beschrijven hoe bijzonder het is. We kunnen jullie niks verplichten maar een bezoek aan de dit monument is een absolute must!

Dit is een van de bekendste highlights van het land. De kans dat je hier komt tijdens je reis door India is vrij groot. Lees daarom deze pagina goed door waar we je alles vertellen over onder andere:

Taj Mahal; intro

De Taj Mahal is een gigantisch mausoleum dat door vele gezien wordt als een romantische ode aan de liefde. De Taj Mahal wordt jaarlijks door miljoenen mensen bezocht en is razend populair. Zodra je in India bent zie je overal beeldjes, kaartjes, tekeningen, posters en reclame uitdrukkingen van de Taj Mahal. De Taj Mahal is dus geen religieus bouwwerk wat veel mensen denken.

TIP – ga er vroeg heen (voor zonsopkomst) zodat je voor de mensenmassa bent

Het ligt aan de oever van de Yamuna rivier in een Mogol tuin, die vroeger heel bekend waren. Voor de bouw van dit mausoleum werden metselaars, steenhouwers, beeldhouwers, schilders, kalligrafen, koepelbouwers en andere ambachtslieden uit heel Azië gehaald. In totaal hebben er zo’n 20.000 mensen aan de bouw meegeholpen.

Taj Mahal

De Taj Mahal ‘s avonds

Waarom werd de Taj Mahal gebouwd?

De Taj Mahal is een indrukwekkend, wit marmeren mausoleum dat staat in Agra. Het is gebouwd tussen 1632 en 1648 door Shah Jahan, de vijfde heerser van het Mogolrijk. Hij liet het bouwen als laatste rustplaats voor zijn echtgenoot Mumtaz Mahal, die in 1631 in het kraambed was overleden.

Nadat Shah Jahan zelf overleed werden ook zijn resten bijgezet in het mausoleum.

TIP – als een tweede keer de Taj Mahal wil zien, ga dan naar de tuinen aan de overkant van de Yamuna rivier. Je betaalt slechts 100 roepie voor een mensen-vrije ervaring

Het bouwwerk staat bekend om de perfecte symmetrie, de verfijnde decoraties van kalligrafieën uit de Koran, het gebruik van de stenen en het bijzondere lichtspel waardoor het gebouw een nóg mooiere uitstraling geeft. Shah Jahan wilde een mausoleum neerzetten waar eeuwen later nog over gepraat zou worden.

Dat is hem aardig gelukt want vandaag de dag is het één van de bekendste gebouwen ter wereld. In 2007 werd het verkozen tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen. Sinds 1983 staat de Taj Mahal op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Taj Mahal

De Taj Mahal overdag

Taj Mahal bezoeken

Je kunt de bekendste highlight van India elke dag bezoeken behalve op vrijdag. Het monument is open voor bezoekers van zonsopgang tot zonsondergang. Er zijn 3 ingangen; de Taj Mahal Western Gate, de Taj Mahal Eastern Gate en de Taj Mahal Southern Gate. Bij alle drie de ingangen kun je kaartjes kopen tussen zonsopkomst en zonsondergang. De Southern Gate is open van 8:00 uur en 17:00 uur.

TIP ♥ – om binnen te komen moet je entrance fee betalen. Kinderen tot 15 jaar mogen gratis naar binnen.

De beste plekjes

Je kunt ook mooie foto’s maken van de Taj Mahal zonder binnen te komen.  De beste plekjes zijn;

 • Mehtab Bagh aan de andere kant van de Yamuna River;
 • Voor zonsondergang steek je de river over aan de oostkant van de Taj Mahal (100 roepie);
 • Voor zonsopkomst kun je een rooftop bar in Taj Ganj bezoeken.

TIP – je betaald 1.000 Roepie, zo’n €13, om binnen te komen

Monument van liefde

Hoewel je in de Taj Mahal een sterk islamitische stijl ziet (het representeert het paradijs) is het geen tempel maar een monument van de liefde.

De tempel werd pas in 1648 afgerond en materiaal als jade, kristal, koraal en marmer werden uit landen als Perzië, Rusland, Afghanistan, Tibet, China en de Indische Oceaan vervoerd naar Agra.

Het sneue van het verhaal is dat Shah Jahan door zijn eigen zoon gevangen werd genomen en in Agra Fort werd geplaatst waar hij de Taj Mahal alleen kon zien. Toen hij in 1666 stierf werd hij begraven naast zijn vrouw.

Taj Mahal

Hoe kom je er?

Dit monument van de liefde ligt in de stad Agra. Deze stad is door India’s bekendste highlight behoorlijk bekend geworden en daarom ook goed bereikbaar. De hele stad staat vol met touroperators, hotels en hostels die tours aanbieden. Agra is op de volgende manieren te bereiken;

Vliegtuig –  je kunt vliegen naar Agra’s Kheria Airport. Je kunt vanaf alle grote steden in India naar Agra vliegen

Bus – in 2012 is er een nieuwe snelweg aangelegd tussen Delhi en Agra. Dit heeft de reistijd aanzienlijk ingekort. Je kunt met de bus vanaf de volgende plekken naar Agra. Delhi (180 roepie zonder airco, 450 roepie met airco, 4,5 uur). Jaipur (200 roepie, 6 uur), Bharatpur (60 roepie, 1,5 uur). .

Beste reistijd

Er is eigenlijk geen tijd dat je deze highlight niet kunt bezoeken. Deze plek is namelijk altijd prachtig om te zien! De zomermaanden zijn wel heel erg heet. De maanden oktober tot en met maart worden daarom gezien als de beste tijd om dit monument te bezoeken.

TIP – de piektijden tijdens het bezoek zijn zonsopkomst, zonsondergang of tijdens volle maan

Veel mensen bezoeken dit monument tijdens zonsopkomst of zonsondergang. Dit zijn ook de mooist tijden om hier te zijn omdat het uitzicht dan schitterend is. Houd er wel rekening mee dat het vrij druk kan zijn. Kom daarom het liefst iets voor zonsopkomst en zonsondergang zodat je een goed plekje hebt.

Full Moon Night

Als je echt mooie foto’s wilt maken moet je tijdens volle maan komen. Dit is toegestaan tijdens volle maan dagen, en twee dagen daarvoor en twee dagen daarna. Tickets dien je dan wel een dag van te voren te boeken bij Archaeological Survey of India office. Dit kost 750 roepie.

Taj Mahal

Locatie Taj Mahal

Wat wij vinden:
 • Azië Expert - 9.5/10
  9.5/10

Samenvatting

De Taj Mahal is zonder twijfel de bekendste highlight van India. Het bouwwerk is wereldberoemd. De dichter Rabindranath Tagore omschreef de Taj Mahal als ‘een traan op het gezicht van de eeuwigheid’. Er zijn hele websites volgeschreven over de schitterende gebouw, het prijkt op reisgidsen en magazines, verhalen worden al eeuwenlang verteld en toch is het niet met woorden te beschrijven hoe bijzonder het is.

9.5/10

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie hier stellen.

4
 1. Sjors

  ooh wat zou ik graag naar de Taj Mahal gaan. Alleen trekt India me niet zo erg.. Wat is jullie ervaring?

  Beantwoorden
  • Sjoerd

   Hoi Sjors,

   India is echt een prachtig land. Geef het vooral een kans zou ik zeggen.. en tja de Taj Mahal. Dat is wel iets wat je gezien moet hebben in je leven, toch?

   Groeten,
   Sjoerd

   Beantwoorden
 2. Vincent

  Taj Mahal is echt waanzinnig mooi hoor Sjors. En India is inderdaad een super vet land. Ik heb het er erg naar mijn zin gehad.

  Beantwoorden

Heb je een vraag voor ons Team van Reis Experts? Dan kan je deze vraag, na het doneren van een Kop Koffie, hier stellen.

Je email adres zal niet zichtbaar zijn voor andere bezoekers.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.